1/11
Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy z piwnic i garaży...
fot. archiwum Polska Press

Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy z piwnic i garaży wyciągamy grille i zaczynamy organizować rodzinne i przyjacielskie spotkania. Grill to świetny pomysł na wspólny obiad i spędzenie czasu na świeżym powietrzu. Okazuje się jednak, że przy organizowaniu grilla popełniamy – często szkolne - błędy. Oto 10 błędów, których powinniśmy się ustrzec podczas grillowania.

Sprawdź na kolejnych slajdach >>>

2/11
1. Brudny grill...
fot. archiwum Polska Press

1. Brudny grill

Powinno się to wydawać oczywiste, bo przecież brud jest wrogiem naturalnym. No cóż… Bywa jednak często, że po zakończeniu imprezy z grillem urządzenie jest po prostu stawiane w kąt razem z popiołem, który został po wypaleniu węgla drzewnego, czy brykietu oraz – co gorsze – z rusztem oblepionym mieszanką przypalonego tłuszczu i unoszącego się w powietrzu popiołu.

Tak, wiemy, że po imprezie nikt może nie mieć ochoty do czyszczenia grilla, ale naprawdę warto to zrobić od razu, niż czekać z jego umyciem do następnej imprezy. Brudny, oblepiony starym tłuszczem ruszt może zwyczajne popsuć smak kiełbaskom, karkówce i innym potrawom.
A jak to zrobić? Po ugaszeniu płomienia poczekaj do przestygnięcia urządzenia i kiedy kratki są jeszcze ciepłe użyj szczotki np. drucianej, aby usunąć wszelkie resztki z rusztów. Następnie oczyść je mydłem i wodą, opłukaj, pozostaw do wyschnięcia, a następnie bezpiecznie przechowuj po całkowitym ostygnięciu. Tak będzie naprawdę prościej.

3/11
2. Nieprawidłowe rozpalanie grilla...
fot. archiwum Polska Press

2. Nieprawidłowe rozpalanie grilla

Dobrze, przejdźmy teraz do przygotowania samego grilla. Pierwszym – i niestety podstawowym - błędem jest niewłaściwe rozpalanie grilla. Najczęściej nie mamy czasu, żeby to porządnie zrobić, zależy nam, że ogień buchał z grilla natychmiast, by można było zacząć przygotowywanie kiełbas, karkówek, skrzydełek i warzyw. Sięgamy więc po różnego rodzaje wspomagaczy.
Denaturat, benzyna, podpałki nasączone różnymi chemicznymi związkami – temu mówimy stanowcze NIE! Dlaczego? No właśnie dlatego, że to chemia, którą przejdą grillowane potrawy. Sprawdźcie skład rozpałki, może to Wam przemówi do rozsądku.

4/11
3. Zła temperatura grillowania...
fot. archiwum Polska Press

3. Zła temperatura grillowania

Od rozpalania przechodzimy do obróbki termicznej grillowanych potraw. Tu znowu pośpiech nie jest wskazany. Zbyt szybkie grillowanie potraw w zbyt wysokiej temperaturze, a szczególnie na otwartym ogniu jest niedopuszczane i zwyczajnie niezdrowe.
Potraw nie należy wrzucać na ruszt tuż po rozpaleniu grillach, należy poczekać aż ogień zgaśnie i węgiel, czy brykiet będzie się tlił. Tu kolejna ważna sprawa – kratki nie należy ustawiać zbyt blisko paleniska. Ani – co oczywiste - zbyt daleko.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Kto jest faworytem DOZ Maratonu Łódź i może zdobyć tytuł mistrza Polski?

Kto jest faworytem DOZ Maratonu Łódź i może zdobyć tytuł mistrza Polski?

Zegarek patrona Stadionu ŁKS na targach. Omegę wypożyczył Tomasz Salski

Zegarek patrona Stadionu ŁKS na targach. Omegę wypożyczył Tomasz Salski

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Zobacz również

Odnowiono zabytkową kamienicę w pobliżu Nowego Centrum Łodzi

Odnowiono zabytkową kamienicę w pobliżu Nowego Centrum Łodzi

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję