1/11
Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy z piwnic i garaży...
fot. archiwum Polska Press

Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy z piwnic i garaży wyciągamy grille i zaczynamy organizować rodzinne i przyjacielskie spotkania. Grill to świetny pomysł na wspólny obiad i spędzenie czasu na świeżym powietrzu. Okazuje się jednak, że przy organizowaniu grilla popełniamy – często szkolne - błędy. Oto 10 błędów, których powinniśmy się ustrzec podczas grillowania.

Sprawdź na kolejnych slajdach >>>

2/11
1. Brudny grill...
fot. archiwum Polska Press

1. Brudny grill

Powinno się to wydawać oczywiste, bo przecież brud jest wrogiem naturalnym. No cóż… Bywa jednak często, że po zakończeniu imprezy z grillem urządzenie jest po prostu stawiane w kąt razem z popiołem, który został po wypaleniu węgla drzewnego, czy brykietu oraz – co gorsze – z rusztem oblepionym mieszanką przypalonego tłuszczu i unoszącego się w powietrzu popiołu.

Tak, wiemy, że po imprezie nikt może nie mieć ochoty do czyszczenia grilla, ale naprawdę warto to zrobić od razu, niż czekać z jego umyciem do następnej imprezy. Brudny, oblepiony starym tłuszczem ruszt może zwyczajne popsuć smak kiełbaskom, karkówce i innym potrawom.
A jak to zrobić? Po ugaszeniu płomienia poczekaj do przestygnięcia urządzenia i kiedy kratki są jeszcze ciepłe użyj szczotki np. drucianej, aby usunąć wszelkie resztki z rusztów. Następnie oczyść je mydłem i wodą, opłukaj, pozostaw do wyschnięcia, a następnie bezpiecznie przechowuj po całkowitym ostygnięciu. Tak będzie naprawdę prościej.

3/11
2. Nieprawidłowe rozpalanie grilla...
fot. archiwum Polska Press

2. Nieprawidłowe rozpalanie grilla

Dobrze, przejdźmy teraz do przygotowania samego grilla. Pierwszym – i niestety podstawowym - błędem jest niewłaściwe rozpalanie grilla. Najczęściej nie mamy czasu, żeby to porządnie zrobić, zależy nam, że ogień buchał z grilla natychmiast, by można było zacząć przygotowywanie kiełbas, karkówek, skrzydełek i warzyw. Sięgamy więc po różnego rodzaje wspomagaczy.
Denaturat, benzyna, podpałki nasączone różnymi chemicznymi związkami – temu mówimy stanowcze NIE! Dlaczego? No właśnie dlatego, że to chemia, którą przejdą grillowane potrawy. Sprawdźcie skład rozpałki, może to Wam przemówi do rozsądku.

4/11
3. Zła temperatura grillowania...
fot. archiwum Polska Press

3. Zła temperatura grillowania

Od rozpalania przechodzimy do obróbki termicznej grillowanych potraw. Tu znowu pośpiech nie jest wskazany. Zbyt szybkie grillowanie potraw w zbyt wysokiej temperaturze, a szczególnie na otwartym ogniu jest niedopuszczane i zwyczajnie niezdrowe.
Potraw nie należy wrzucać na ruszt tuż po rozpaleniu grillach, należy poczekać aż ogień zgaśnie i węgiel, czy brykiet będzie się tlił. Tu kolejna ważna sprawa – kratki nie należy ustawiać zbyt blisko paleniska. Ani – co oczywiste - zbyt daleko.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Najstarsza palma w Palmiarni w Łodzi sięgnęła dachu. Obiekt szykuje się do rozbudowy

Najstarsza palma w Palmiarni w Łodzi sięgnęła dachu. Obiekt szykuje się do rozbudowy

Zarobki Biało-Czerwonych w Miami Open. Kto liderem na liście płac? GALERIA

Zarobki Biało-Czerwonych w Miami Open. Kto liderem na liście płac? GALERIA

Piłka ręczna na najwyższym poziomie wraca do Łodzi. Superpuchar Polski w Atlas Arenie

Piłka ręczna na najwyższym poziomie wraca do Łodzi. Superpuchar Polski w Atlas Arenie

Zobacz również

Horoskop dzienny na piątek. Sprawdź!

Horoskop dzienny na piątek. Sprawdź!

Horoskop na najbliższy weekend! Sprawdź, co się wydarzy!

Horoskop na najbliższy weekend! Sprawdź, co się wydarzy!