5/11
BIAŁE WINO PODAWAĆ SCHŁODZONE, CZERWONE W TEMPERATURZE...
fot. pixabay.com

BIAŁE WINO PODAWAĆ SCHŁODZONE, CZERWONE W TEMPERATURZE POKOJOWEJ

Winne mity dotyczą także temperatury podawania. Wielu z nas wierzy, że białe wino powinno podawać się schłodzone, zaś czerwone powinno mieć temperaturę pokojową.

Niezależnie od koloru, wino nie powinno być ani zbyt ciepłe ani zbyt schłodzone. Jeśli czerwone wino będzie zbyt ciepłe, jego smak będzie nijaki. Z kolei zbyt schłodzone białe wino nie pozwoli nam w pełni odczuć zawartych w nim smaków.

6/11
BIAŁE DO RYB, CZERWONE DO MIĘSA, WYTRAWNE DO OBIADU, SŁODKIE...
fot. unsplash.com

BIAŁE DO RYB, CZERWONE DO MIĘSA, WYTRAWNE DO OBIADU, SŁODKIE DO DESERU

Tę zasadę, którą łatwo zapamiętać, lepiej… zapomnieć. Nie oznacza to, że jeśli przez całe życie do obiadu piłeś czerwone wytrawne wino, robiłeś źle. Smakowało ci? To najważniejsze. Może się jednak okazać, że lepszym wyborem będzie czerwone wino do ryby – jeśli np. podajemy ją z wyrazistym sosem. Podobnie też ciekawie komponują się kontrastowe smaki – np. sery pleśniowe ze słodkimi winami.

W teorii jest to jednak bezpieczna zasada, choć niezbyt tłuste mięsa odnajdą się w towarzystwie białego wina, a ryby będą dobrze smakować z lekkim czerwonym winem. W dodatku od tej reguły są wyjątki, bo np. do tuńczyka lepiej podać czerwone wino, a do schabowego – riesling.

7/11
WINO SZKODZI ZDROWIU, BO TO ALKOHOL...
fot. pixabay.com

WINO SZKODZI ZDROWIU, BO TO ALKOHOL

Wino zawiera alkohol, a ten szkodzi zdrowiu. Co do tego, nie ma żadnych wątpliwości, ale warto pamiętać jeszcze o umiarze – jeśli go zachowamy, wino zamiast zaszkodzić, może nam nawet pomóc. Wszystko dzięki zawartości polifenoli obniżających poziom złego cholesterolu czy flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki.

Kieliszek wina wypity do kilku obiadów w ciągu tygodnia nie zaszkodzi, jeśli nie mamy przeciwwskazań do spożywania alkoholu. Dla korzyści zdrowotnych lepiej wybierać wino czerwone.

8/11
DOBRE WINO MUSI BYĆ DROGIE...
fot. unsplash.com

DOBRE WINO MUSI BYĆ DROGIE

Nie zaprzątasz sobie głowy zakupem wina w markecie, bo uważasz, że dobre wina to tylko te drogie i trudniej dostępne? Drogie wina to przede wszystkim te długo leżakujące, tymczasem zdecydowana większość produkowanych win jest przeznaczona do spożycia w stosunkowo krótkim czasie.

Na cenę wina wpływa oczywiście nie tylko jego wiek, ale także szczep winogron czy sposób produkcji. Przeciętny konsument nie wychwyci jednak różnicy między winem tańszym i droższym. Droższe wydaje nam się lepsze tylko wtedy, gdy… wiemy, że było droższe.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Kibice żużla na meczu drużyny H. Skrzydlewska Orzeł Łódź. Kibice dumą Orła. Zdjęcia

Kibice żużla na meczu drużyny H. Skrzydlewska Orzeł Łódź. Kibice dumą Orła. Zdjęcia

Żużlowcy H. Skrzydlewska Orzeł Łódź rozpalili kibiców do czerwoności. Zdjęcia

Żużlowcy H. Skrzydlewska Orzeł Łódź rozpalili kibiców do czerwoności. Zdjęcia

Kierowcy kontra turbinowe rondo. Zobacz!

Kierowcy kontra turbinowe rondo. Zobacz!

Zobacz również

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie

Kierowcy kontra turbinowe rondo. Zobacz!

Kierowcy kontra turbinowe rondo. Zobacz!