9/11
Insulinooporność, cukrzyca i nadciśnienie tętnicze to jedne...
fot. 123rf

Cukrzyca, nadciśnienie i otyłość brzuszna

Insulinooporność, cukrzyca i nadciśnienie tętnicze to jedne z popularniejszych współcześnie chorób wynikających z nieprawidłowego odżywiania. Opierając swoje posiłki o produkty pełne cukru i o wysokim indeksie glikemicznym, dochodzi do zaburzeń wydzielania i działania insuliny. Do niekorzystnych produktów zalicza się m.in. słodzone cukrem jogurty, drożdżówki i ciasta, słodycze, jasne pieczywo i biały ryż. Także gotowe zapiekanki lub pizza, mrożone pierogi (świeże mają lepszy skład), kluski i dania makaronowe. Bywa, że porcja gotowego dania zapewnia już połowę albo dzienne zapotrzebowanie na sól.

Rada? Zadbaj o minimalizację spożywania produktów gotowych, a jeśli nie masz możliwości przygotowywać posiłków w domu, szukaj korzystniejszych alternatyw. Sprawdzaj na opakowaniu ilość sodu, a także cukru. WHO zaleca, aby dziennie nie konsumować więcej niż 5 gramów soli, a udział cukru nie powinien być wyższy niż 10 procent energii diety (ok. 200 kcal z cukru, czyli 50 gramów dla diety 2000 kcal).

10/11
Ponieważ czujesz brak energii, strasz się dodać sobie wigoru...
fot. 123rf

Nadmierna masa ciała

Ponieważ czujesz brak energii, strasz się dodać sobie wigoru za pomocą jedzenia. Wybierasz kaloryczne posiłki, które podpowiada Ci niedożywiony organizm. Niestety składników, których ciało potrzebuje, nie znajdziesz w przetworzonej żywności. Przejadasz się, a nadmiar energii odkłada się w okolicach bioder i brzucha.

Drugim przyczyną nadwagi jest wybieranie produktów wysokocukrowych, niskobłonnikowych i ubogich w białko, za to pełnych tłuszczu. Pokarmy takie nie sycą wystarczająco, dlatego zjadasz więcej, niż potrzebujesz. Z powodu wahań cukru we krwi, częściej czujesz głód. Ponadto niewłaściwe wybory żywieniowe powodują choroby metaboliczne jak insulinooporność, a ta powoduje otyłość. Jednocześnie otyłość powoduje insulinooporność i koło się zatacza.

Rada? Stawiaj na produkty o wyższej zawartości błonnika, który niesamowicie syci. Pęcznieje w przewodzie pokarmowych i wypełnia go, powodując, że masz mniejszą chęć na jedzenie.

11/11
Najważniejszymi składnikami pokarmowymi, które wpływają...
fot. 123rf

Częste przeziębienia

Najważniejszymi składnikami pokarmowymi, które wpływają korzystnie na odporność organizmu, są witamina A, C i D, cynk oraz kwasy omega-3. Dodatkowo pozytywny wpływ na mechanizmy obronne mają naturalne produkty o działaniu antybiotycznych, jak czosnek, imbir oraz zioła. Niestety nie zapewnia ich żywność wysokoprzetworzona. Szczególnie niedobór w diecie witaminy D powoduje znaczne obniżenie odporności.

Rada? Witaminę A, D oraz kwasy tłuszczowe omega-3 zapewnią tłuste ryby morskie jedzone 2 razy w tygodniu. Jeśli nie lubisz ryb lub nie masz dostępu do świeżych, wybierz omega-3 i witaminę D w formie leku (nie suplementu).

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Ogromne, kryształowe żyrandole nową atrakcją ul. Piotrkowskiej!

Ogromne, kryształowe żyrandole nową atrakcją ul. Piotrkowskiej!

Lokatorzy dwóch prywatnych kamienic zaoszczędzili milion złotych na czynszu

Lokatorzy dwóch prywatnych kamienic zaoszczędzili milion złotych na czynszu

Polecamy

Pociągiem przez Stary Kontynent. 5 najlepszych europejskich tras kolejowych

Pociągiem przez Stary Kontynent. 5 najlepszych europejskich tras kolejowych

Lokatorzy dwóch prywatnych kamienic zaoszczędzili milion złotych na czynszu

Lokatorzy dwóch prywatnych kamienic zaoszczędzili milion złotych na czynszu

Ważna widomość dla alergików. Co teraz pyli?

Ważna widomość dla alergików. Co teraz pyli?