Cukrzyca, nadciśnienie i otyłość brzuszna
Insulinooporność, cukrzyca i nadciśnienie tętnicze to jedne z popularniejszych współcześnie chorób wynikających z nieprawidłowego odżywiania. Opierając swoje posiłki o produkty pełne cukru i o wysokim indeksie glikemicznym, dochodzi do zaburzeń wydzielania i działania insuliny. Do niekorzystnych produktów zalicza się m.in. słodzone cukrem jogurty, drożdżówki i ciasta, słodycze, jasne pieczywo i biały ryż. Także gotowe zapiekanki lub pizza, mrożone pierogi (świeże mają lepszy skład), kluski i dania makaronowe. Bywa, że porcja gotowego dania zapewnia już połowę albo dzienne zapotrzebowanie na sól.
Rada? Zadbaj o minimalizację spożywania produktów gotowych, a jeśli nie masz możliwości przygotowywać posiłków w domu, szukaj korzystniejszych alternatyw. Sprawdzaj na opakowaniu ilość sodu, a także cukru. WHO zaleca, aby dziennie nie konsumować więcej niż 5 gramów soli, a udział cukru nie powinien być wyższy niż 10 procent energii diety (ok. 200 kcal z cukru, czyli 50 gramów dla diety 2000 kcal).
Nadmierna masa ciała
Ponieważ czujesz brak energii, strasz się dodać sobie wigoru za pomocą jedzenia. Wybierasz kaloryczne posiłki, które podpowiada Ci niedożywiony organizm. Niestety składników, których ciało potrzebuje, nie znajdziesz w przetworzonej żywności. Przejadasz się, a nadmiar energii odkłada się w okolicach bioder i brzucha.
Drugim przyczyną nadwagi jest wybieranie produktów wysokocukrowych, niskobłonnikowych i ubogich w białko, za to pełnych tłuszczu. Pokarmy takie nie sycą wystarczająco, dlatego zjadasz więcej, niż potrzebujesz. Z powodu wahań cukru we krwi, częściej czujesz głód. Ponadto niewłaściwe wybory żywieniowe powodują choroby metaboliczne jak insulinooporność, a ta powoduje otyłość. Jednocześnie otyłość powoduje insulinooporność i koło się zatacza.
Rada? Stawiaj na produkty o wyższej zawartości błonnika, który niesamowicie syci. Pęcznieje w przewodzie pokarmowych i wypełnia go, powodując, że masz mniejszą chęć na jedzenie.
Częste przeziębienia
Najważniejszymi składnikami pokarmowymi, które wpływają korzystnie na odporność organizmu, są witamina A, C i D, cynk oraz kwasy omega-3. Dodatkowo pozytywny wpływ na mechanizmy obronne mają naturalne produkty o działaniu antybiotycznych, jak czosnek, imbir oraz zioła. Niestety nie zapewnia ich żywność wysokoprzetworzona. Szczególnie niedobór w diecie witaminy D powoduje znaczne obniżenie odporności.
Rada? Witaminę A, D oraz kwasy tłuszczowe omega-3 zapewnią tłuste ryby morskie jedzone 2 razy w tygodniu. Jeśli nie lubisz ryb lub nie masz dostępu do świeżych, wybierz omega-3 i witaminę D w formie leku (nie suplementu).