1/9
Najbardziej zaciekawił nas wątek podkuwania gęsi....
fot. freeimagines.com

10 rzeczy, które warto wiedzieć o gęsi, zanim ją zjemy 11 Listopada

Najbardziej zaciekawił nas wątek podkuwania gęsi. Niemożliwe? A jednak! Opisała to dr inż. Halina Bielińska z krajowego ośrodka badawczo-hodowlanego gęsi w Kołudzie Wielkiej:

W XIX wieku na warszawskiej giełdzie sprzedawano rocznie ponad 3,5 mln. żywych gęsi. Ptaki „szły” głównie do Prus o własnych siłach.

Aby zabezpieczyć ich łapy przed zranieniem, kilkakrotnie przepędzano je przez płynną smołę, a następnie przez drobny piasek. Dzięki temu na łapach tworzyła się gruba podeszwa ułatwiająca gęsiom pieszą wędrówkę. Zabieg ten nazywano
„podkuwaniem gęsi”.

2/9
Potrafi się nieźle wkurzyć i ciskać talerzami, ale gotuje...
fot. Grzegorz Olkowski

10 rzeczy, które warto wiedzieć o gęsi, zanim ją zjemy 11 Listopada

Potrafi się nieźle wkurzyć i ciskać talerzami, ale gotuje palce lizać i ma głowę pełną pomysłów. Także na gęsinę.

Magda Gessler - najpopularniejsza restauratorka w kraju, znana z programu Kuchenne Rewolucje - udowadnia, że kuchnia polska nie kończy się na schabowym i pomidorówce. Gessler do swoich lokali wprowadziła gęś pieczoną. Bywa też, że podczas kulinarnych rewolucji w TVN-owskim show, podpowiada restauratorom, by postawili właśnie na gęsinę.

Magda Gessler w 2017 r. brała udział w Festiwalu Gęsiny w podtoruńskim Przysieku. Dodajmy, że w tym roku tajnikami przyrządzania gęsiny dzielił się m.in. Michel Moran (znany jako juror MasterChefa).

Polecamy: Festiwal Gęsiny w Przysieku 2019 - zdjęcia

3/9
Co roku wysyłamy do Francji prawie pół tysiąca ton ślimaków....
fot. archiwum Echo Dnia

10 rzeczy, które warto wiedzieć o gęsi, zanim ją zjemy 11 Listopada

Co roku wysyłamy do Francji prawie pół tysiąca ton ślimaków. Co mają do gęsi? A to, że choć Polska jest eksportową potęgą i w jednym, i w drugim przypadku, sobie nie zostawia za wiele.

Gęsina znad Wisły trafia głównie na niemieckie stoły. U nas zostaje tylko około 700 ton tego mięsa (rocznie produkujemy około 20 tys. ton gęsiny)

4/9
Pod nazwą gęsie pipki kryją się dwa różne dania, w...
fot. Andrzej Bartniak

10 rzeczy, które warto wiedzieć o gęsi, zanim ją zjemy 11 Listopada

Pod nazwą gęsie pipki kryją się dwa różne dania, w zależności od regionu. Mogą oznaczać gęsie żołądki (południe kraju, tereny Galicji), ale i gęsią szyję faszerowaną podrobami, startymi ziemniakami albo kaszą (Kresy Wschodnie, Kongresówka).

Gęsie pipki są potrawą kuchni żydowskiej (w języku jidysz pipek oznacza rurkę)

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Warta - Widzew 2:1. Kibice Widzewa dopingowali w Grodzisku. Jak padły gole? Zdjęcia

Warta - Widzew 2:1. Kibice Widzewa dopingowali w Grodzisku. Jak padły gole? Zdjęcia

16-latka wjechała citroenem w kawiarenkę

16-latka wjechała citroenem w kawiarenkę

III liga:Unia niepokonana na Pomologicznej,wygrane Warty, Lechii, porażka PelikanaFOT

III liga:Unia niepokonana na Pomologicznej,wygrane Warty, Lechii, porażka PelikanaFOT

Zobacz również

Oto horoskop na cały najbliższy tydzień. Sprawdź!

Oto horoskop na cały najbliższy tydzień. Sprawdź!

III liga:Unia niepokonana na Pomologicznej,wygrane Warty, Lechii, porażka PelikanaFOT

III liga:Unia niepokonana na Pomologicznej,wygrane Warty, Lechii, porażka PelikanaFOT