Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

12 potraw na Wigilię polecają Makłowicz, Wachowicz, Brodnicki, Okrasa. Tradycyjny karp, pierogi, barszcz 23.12.2023

OPRAC.:
Dariusz Matyjaszczyk
Dariusz Matyjaszczyk
Wideo
od 16 lat
Oto 12 wigilijnych potraw od Gessler, Makłowicza, Wachowicz, Brodnickiego, Okrasy i Starmach. Karp, kapusta, pierogi, barszcz na Wigilię i święta. Co znani kucharze polecają na wigilijny stół? Wśród 12 potraw są obowiązkowe: karp, kapusta, pierogi, barszcz. Wypróbuj przepisów świątecznych od mistrzów polskiej kuchni.

12 potraw na Wigilię - Te przepisy polecają Gessler, Makłowicz, Wachowicz, Brodnicki, Okrasa i Starmach

Oto 12 tradycyjnych wigilijnych dań według przepisów najlepszych kucharzy. Zobacz przepisy Gessler, Makłowicza, Wachowicz, Brodnickiego, Okrasy i Starmach. Dwanaście potrawa na wigilijnym stole nie jest co prawda obowiązkowe, jednak ta tradycja jest tak stara, że wielu rodzinach, domownicy nie wyobrażają sobie, że dań może być mniej.

Przygotowanie wszystkich potraw zajmuje bardzo wiele czasu. Tym bardziej że niektóre z nich np. bigosy wymagają często wielodniowego gotowania i wychładzania. Problemem bywają również pomysły na dania. Z roku na rok coraz trudniej jest zaskoczyć gości nowymi pomysłami. Dlatego polecamy nasze zestawienie przygotowane na podstawie przepisów przygotowanych przez najbardziej znanych polskich kucharzy: Magdalenę Gessler, Roberta Makłowicza, Ewę Wachowicz, Pascala Brodnickiego, Karola Okrasę i Annę Starmach. Na kolejnych slajdach znajdziecie 12 pomysłów, na ryby, ciasta, pierogi, barszcze i kapusty.

Dwanaście dań na Wigilię Bożego Narodzenia, skąd wziął się zwyczaj?

Kiedyś na wigilijną wieczerzę przygotowywano tylko siedem potraw, które symbolizowały siedem dni tygodnia. Później liczbę świątecznych dań zwiększono do dziewięciu - tylu, ile jest chórów anielskich. Tradycja przygotowywania 12 wigilijnych dań powstała znacznie później. Liczba ta dawniej kojarzona była z bogactwem. Obecnie uważa się, że ma ona przypominać nam o dwunastu apostołach. Każda z potraw ma również własną symbolikę.

Co oznaczają potrawy?
Każde danie, które znajduje się na świątecznym stole, ma swoją specyfikę i znaczenie. A zgodnie z tradycją goście powinni spróbować każdego z nich, tak by w kolejnym roku nie prześladował ich pech. Jakie są znaczenia potraw?

  • Ryby - symbol chrześcijan, wiary w Jezusa i odradzania się życia
  • Kompot z suszu - jabłka mają symbolizować młodość i zdrowie, gruszki zapewniać długowieczność, a śliwki odpędzać złe moce
  • Mak - jest symbolem bogactwa
  • Grzyby - symbolizują siłę i zdrowie
  • Piernik - symbol dobrobytu
  • Barszcz - symbolizuje długowieczność
  • Kapusta - ma symbolizować życiodajną siłę

Potrawy na Wigilię

Dwanaście potrawa na wigilijnym stole nie jest co prawda obowiązkowe, jednak ta tradycja jest tak stara, że wielu rodzinach, domownicy nie wyobrażają sobie, że dań może być mniej. Przygotowanie wszystkich potraw zajmuje bardzo wiele czasu. Tym bardziej że niektóre z nich np. bigosy wymagają często wielodniowego gotowania i wychładzania. Problemem bywają również pomysły na dania. Z roku na rok coraz trudniej jest zaskoczyć gości nowymi pomysłami. Dlatego polecamy nasze zestawienie przygotowane na podstawie przepisów przygotowanych przez najbardziej znanych polskich kucharzy: Magdalenę Gessler, Roberta Makłowicza, Ewę Wachowicz, Pascala Brodnickiego, Karola Okrasę i Annę Starmach. Na kolejnych slajdach znajdziecie 12 pomysłów, na ryby, ciasta, pierogi, barszcze i kapusty.Na zdjęciu: Ewa Wachowicz

12 potraw na Wigilię polecają Makłowicz, Wachowicz, Brodnick...

Okazje

Korzystne przeceny laptopów na święta

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki