1/14
Dwanaście potrawa na wigilijnym stole nie jest co prawda...

Dwanaście potrawa na wigilijnym stole nie jest co prawda obowiązkowe, jednak ta tradycja jest tak stara, że wielu rodzinach, domownicy nie wyobrażają sobie, że dań może być mniej.

Przygotowanie wszystkich potraw zajmuje bardzo wiele czasu. Tym bardziej że niektóre z nich np. bigosy wymagają często wielodniowego gotowania i wychładzania. Problemem bywają również pomysły na dania. Z roku na rok coraz trudniej jest zaskoczyć gości nowymi pomysłami. Dlatego polecamy nasze zestawienie przygotowane na podstawie przepisów przygotowanych przez najbardziej znanych polskich kucharzy: Magdalenę Gessler, Roberta Makłowicza, Ewę Wachowicz, Pascala Brodnickiego, Karola Okrasę i Annę Starmach. Na kolejnych slajdach znajdziecie 12 pomysłów, na ryby, ciasta, pierogi, barszcze i kapusty.

Na zdjęciu: Ewa Wachowicz

2/14
Kiedyś na wigilijną wieczerzę przygotowywano tylko siedem...

Kiedyś na wigilijną wieczerzę przygotowywano tylko siedem potraw, które symbolizowały siedem dni tygodnia. Później liczbę świątecznych dań zwiększono do dziewięciu - tylu, ile jest chórów anielskich. Tradycja przygotowywania 12 wigilijnych dań powstała znacznie później. Liczba ta dawniej kojarzona była z bogactwem. Obecnie uważa się, że ma ona przypominać nam o dwunastu apostołach. Każda z potraw ma również własną symbolikę.

Co oznaczają potrawy?
Każde danie, które znajduje się na świątecznym stole, ma swoją specyfikę i znaczenie. A zgodnie z tradycją goście powinni spróbować każdego z nich, tak by w kolejnym roku nie prześladował ich pech. Jakie są znaczenia potraw?

- Ryby - symbol chrześcijan, wiary w Jezusa i odradzania się życia
- Kompot z suszu - jabłka mają symbolizować młodość i zdrowie, gruszki zapewniać długowieczność, a śliwki odpędzać złe moce
- Mak - jest symbolem bogactwa
- Grzyby - symbolizują siłę i zdrowie
- Piernik - symbol dobrobytu
- Barszcz - symbolizuje długowieczność
- Kapusta - ma symbolizować życiodajną siłę

Na zdjęciu karp limonkowy wg. przepisu Pascala Brodnickiego.

3/14
Karp limonkowy...

Karp limonkowy

Przepis dla: 4 osób

Składniki:

* 4 płaty karpia podzielone na mniejsze kawałki
* 80 g mąki
* pęczek kolendry
* 2 sztuki limonki
* 2 sztuki szalotki
* 2 ząbki czosnku
* posiekane chili
* 3 łyżki octu ryżowego
* 50 ml tłuszczu do smażenia
* sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Dopraw karpia solą i pieprzem i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej tłuszcz (poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia) i smaż karpia. Jak ryba zacznie robić się złota, dodaj ocet i łyżkę wody.

2. Następnie, po wierzchu, posyp całość posiekaną kolendrą, czosnkiem, skrojonymi szalotkami, solą, pieprzem i pokrojoną papryczką chili.

3. Na koniec wyciśnij sok z limonki, przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Podawaj z ziemniakami, sałatą i limonką do wyciśnięcia na rybę.


Autor przepisu: Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni

4/14
Dorsz z czarnym ryżem, mandarynkami i curry...

Dorsz z czarnym ryżem, mandarynkami i curry

Przepis dla: 6 osób

Składniki:

* 1 duża polędwiczka z dorsza (może też być diabeł morski)
* 400 g czarnego ryżu
* 800 ml wywaru warzywnego
* 6 mandarynek (3 na sok, 3 jako miąższ do
sosu)
* pół cytryny
* 4 cebulki dymki pokrojone w piórka
* 100 ml białego wina
* 80 g schłodzonego masła
* tłuszcz
* 4 łyżki curry
* pół pęczka natki pietruszki lub kolendry

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj ryż w bulionie, aż bulion zostanie całkowicie wchłonięty.
2. Pokrój polędwiczkę z dorsza na 6 medalionów. Obtocz je w curry.
3. Na rozgrzaną patelnię wlej 20 ml tłuszczu. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia . Podsmaż medaliony z obu stron tylko lekko by się ryba ścięła - na biało. Wyjmij z patelni, odstaw na bok, wylej tłuszcz.
4. Na tej samej patelni bez tłuszczu podsmaż cebulki dymki. Po 5 minutach zmniejsz ogień i dodaj resztę curry. Smaż kolejne 2 minuty, dolej białe wino i sok z 3 mandarynek, mieszaj całość. Do środka włóż medaliony, smaż je na wolnym ogniu przez 10-12 minut. Jeśli sosu jest za mało, dolej soku z mandarynek.
5. Wyjmij dorsza z patelni, włóż go między dwa talerze lub połóż talerz z rybą na garnku z gotującą się wodą, aby ryba nie wystygła.
6. Dodaj do sosu sok z cytryny, miąższ z 3 mandarynek. Mieszaj, zdejmij z ognia i wymieszaj, stopniowo dodając masło, aby go zagęścić. Dopraw solą i pieprzem.
7. Ryż i rybę połóż na paterze, polej sosem, posyp kolendrą lub pietruszką.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Olimp Łódź - najlepszy polski klub w klasyfikacji. X Central Poland Open Poland Open

Olimp Łódź - najlepszy polski klub w klasyfikacji. X Central Poland Open Poland Open

Majowe święto łódzkich studentów z koncertami i innymi zabawami

Majowe święto łódzkich studentów z koncertami i innymi zabawami

"Dziennik Łódzki" ma już 140 lat!

"Dziennik Łódzki" ma już 140 lat!

Zobacz również

Siatkówka. Szkoda. Koniec marzeń Grot Budowlanych o medalu Tauron Ligi

Siatkówka. Szkoda. Koniec marzeń Grot Budowlanych o medalu Tauron Ligi

Kseniya Dronchanka w czołówce Światowej Ligi Karate - Premier League Kair 2024

Kseniya Dronchanka w czołówce Światowej Ligi Karate - Premier League Kair 2024