Objętość za sprawą warzyw
Jajecznicę lub omlet możesz „powiększyć” dodając mnóstwo kolorowych i niskokalorycznych warzyw. Dzięki temu będą bardziej sycące. Jajecznica z dwóch jaj zyska na wielkości, jeśli przygotujesz ją z pieczarkami lub pomidorem, a omlet, gdy dodasz do ciasta startą marchew lub cukinię. Taki zabieg sprawdzi się również w sosach, do których warto dodać korzeń pietruszki, selera, albo pokrojone łodygi selera naciowego i cebulę. Świetne są ciasta z cukinii, marchwi lub buraków, które wilgotność zyskują za sprawą tartych warzyw zamiast oleju.
Pieczenie zamiast smażenia
Panierowane kotlety i placki ziemniaczane w kontakcie z tłuszczem zachowują się jak gąbka. Zamiast smażyć je na patelni zalanej olejem upiecz je w temperaturze 180 st. C przez ok. 20-30 minut w zależności od grubości. Będą chrupie i mniej tuczące.
Jogurt zamiast śmietany
Do obiadowych surówek typu mizeria, zamiast wysokokalorycznej śmietany 18 procent wykorzystaj niskotłuszczowy naturalny jogurt. Z kolei zupy lub sosy staraj się zabielać mlekiem lub wcale.
Kasze z warzywami
Aby zmniejszyć kaloryczność kaszy lub ryżu do obiadu, połowę ilości wystarczy zastąpić gotowanymi warzywami. Po wymieszaniu dania z ciekawymi przyprawami powstanie wyśmienite kaszotto lub rissotto.