15. Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi. Jubileuszowy festiwal rozpocznie się 6 czerwca [PROGRAM]

Dariusz Pawłowski
Dariusz Pawłowski
W czerwcu odbędzie się jubileuszowy, piętnasty Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi. Tegorocznej edycji patronuje hasło „Kuchnie narodowe”.

XV Festiwal Dobrego Smaku rozpocznie się 6 czerwca. Finał wydarzenia – połączony z galą rozdania nagród w Teatrze Nowym – zaplanowano na 14 czerwca. Do organizatorów zgłosiło się przeszło 50 restauracji i kawiarni, które zaoferowały ponad siedemdziesiąt dań. Propozycje festiwalowe serwowane będą w jednolitych cenach: danie główne 16 zł, deser i napój 12 zł, koktajl alkoholowy 12 zł.

Główną częścią, organizowanego od 2003 roku festiwalu, jest konkurs na najlepsze danie, deser i koktajl alkoholowy. Zgłoszone przez lokale propozycje będą oceniane w dwóch etapach, najpierw na podstawie opisu i zdjęcia, następnie wskazani zostaną finaliści. Dania oceni jury złożone z szefów kuchni oraz publiczność w głosowaniu SMS.

– Zależy nam, by podczas jubileuszowego festiwalu oferta uczestników konkursu była wyjątkowo atrakcyjna. Festiwal będzie mocno obecny w mieście, zaplanowaliśmy również wiele wydarzeń towarzyszących – podkreśla Barbara Sokołowska-Urbańczyk, organizator festiwalu.

Wśród festiwalowych wydarzeń są między innymi warsztaty, przegląd filmów kulinarnych, spotkania z podróżnikami, wieczory degustacyjne. Uczestnicy przedsięwzięcia będą mieli okazję zapoznać się ze smakami kuchni japońskiej, gruzińskiej, śródziemnomorskiej, oczywiście polskiej i wielu innych. Po raz pierwszy, na terenie Manufaktury, odbędzie się Festiwal Książki Kulinarnej „Książki ze Smakiem”, w którym mają wziąć udział czołowe polskie wydawnictwa oferujące literaturę kulinarną.

Na gości czekać będą także Szkoła Dobrego Smaku dla Dzieci z uczestnikami Junior MasterChef, przewidziano również wspólne gotowanie rodziców z dziećmi oraz spotkanie, podczas którego przedstawiona zostanie dietetyka dla niejadków.

Jednym z gości festiwalu będzie dziennikarz Marcin Meller, który weźmie udział w degustacji win gruzińskich i będzie promował swoją najnowszą książkę „Opowieści z Gruzji”. Festiwal ma również odwiedzić Magda Makarowska, biotechnolog i dietetyczka, autorka książek o dietetyce i odchudzaniu.

– Ponieważ jest to jubileuszowy festiwal, na finałową galę do Teatru Nowego oprócz laureatów, zaprosimy wszystkich tych, którzy przyczynili się do stworzenia imprezy – dodaje Barbara Sokołowska-Urbańczyk.

Miejscem zaś uroczystej inauguracji festiwalu, wydłużonego w tym roku o jeden dzień, będzie restauracja Book & Cook w Off Piotrkowska.

Program XV Festiwalu Dobrego Smaku - KLIKNIJ W PRZYCISK:

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

!
Jako ekspertów od próbowania smaku potraw na Festiwalu Dobrego Smaku w Łodzi,
zaproście bezdomnych i łódzkich meneli, chociaż podjedzą sobie drugi raz w roku,
po wigilijnym obżarstwie, sponsorowanym z podatków łodzian,
przez reklamujących się obłudną propagandą dobroci, łódzkich polityków i radnych miasta.
Smacznego! Ubodzy!
Dodaj ogłoszenie