1/16
Zobaczcie najlepsze przepisy z kapustą w roli głównej!...
fot. pixabay.com

Zobaczcie najlepsze przepisy z kapustą w roli głównej! Kliknijcie w galerię i wybierzcie coś dla siebie!

2/16
Parzybroda po mirowsku, czyli zupa z kapusty...
fot. archiwum

Parzybroda po mirowsku, czyli zupa z kapusty
"Parzybroda po mirowsku" jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Przepisem na ten przysmak dzielą się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa.

Składniki
1 kg białej kapusty
15 dag marchwi
70 dag ziemniaków
10 dag cebuli
60 dag boczku
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki
1 szklanka przecieru z pomidorów świeżych
pokrojony lubczyk
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Kapustę pokroić na duże kawałki, marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystko zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę i gotować je osobno w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć go, a potem dodać do gotującej kapusty. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na złoty kolor i wrzucić do kapusty. Ugotowane ziemniaki, odcedzić i dołożyć do kapusty. Do wszystkiego dodać jeszcze przecier ze świeżych pomidorów, pokrojony lubczyk i przyprawić do smaku. Na końcu zrobić zasmażkę z mąki i zagęścić potrawę.

3/16
Białczańska zupa scypa z białej kapusty...
fot. archiwum

Białczańska zupa scypa z białej kapusty
- Zupa scypa to tzw. zupa biedaków. Na pierwszy rzut oka nic specjalnego, ale jest całkiem smaczna – przekonują Panie ze Stowarzyszenia Gospodyń w Białce.

Składniki
1/2 główki kapusty
mleko
2 łyżki masła
sól
ziemniaki

Wykonanie
1/2 główki kapusty grubiej poszatkowanej ugotować w wodzie pół na pół z mlekiem, odlać. Zalać mlekiem (1 litr) i dalej gotować. Dodać 2 łyżki masła, sól do smaku. Podawać z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.

4/16
Rozgrzewająca kwaśnica góralska mojej babci...
fot. Fot. Paweł Epler

Rozgrzewająca kwaśnica góralska mojej babci
Przepis na prawdziwą kwaśnicę! Agnieszka Delkowska z Kościeliska z pasją zgłębia tajniki gotowania i pieczenia. Jest autorką bloga Lady Kitchen. Zdradziła nam przepis na kwaśnicę, która od lat porzygotowywana jest w jej podhalańskim domu.

Składniki
około 5 litrów wody
1 kg wędzonych mięsnych żeberek
1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości
5 ząbków czosnku
4 ziarna jałowca
kilka ziaren pieprzu
gałązka tymianku
gałązka rozmarynu
około 1 łyżeczki cząbru - świeży lub suszony
lubczyk - kilka gałązek lub 1,5 łyżeczki suszonego
4 suszone grzyby, wcześniej namoczone
szklanka soku z kiszonej kapusty
osobno ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę

Wykonanie
Żeberka pokroić w kawałki, zalać zimną wodą, dodać jałowiec, pieprz, tymianek, rozmaryn i lubczyk. Na wolnym ogniu ugotować esencjonalny wywar. Do osobnego garnka posiekać kapustę kiszoną, zalać zimną wodą tak, żeby lekko przykryć kapustę. Ugotować do miękkości. W połowie gotowania do kapusty dodać namoczone i pokrojone grzyby. Jak kapusta zmięknie, dołożyć ją do wywaru i żeberek, dołożyć razem z wodą, w której się gotowała. Dolać sok z kapusty i dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Doprawić solą, pieprzem, cząbrem. Spróbować.
Jeśli za mało kwaśna, dolać soku z kiszonej kapusty. Jeśli nie macie, to może być sok z cytryny. Nie maltretujcie kwaśnicy octem, maggi ani kwaskiem cytrynowym.
Dobrej jakości składniki bronią się same swoim smakiem. Ugotowane ziemniaki przełożyć na talerz i zalać gorącą kwaśnicą. Kwaśnica jak każda potrawa z kapusty ma to do siebie, że po każdym odgrzaniu smakuje coraz lepiej. Jest cudownie kwaśna i rozgrzewająca.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Strzelanina podczas napadu rabunkowego na kantor! Ruszył proces

NOWE
Strzelanina podczas napadu rabunkowego na kantor! Ruszył proces

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju

Dojazd do Konstantynowa to dramat! Będzie kolejna budowlana obsuwa?

Dojazd do Konstantynowa to dramat! Będzie kolejna budowlana obsuwa?

Zobacz również

Największe wyjazdy kibiców w kwietniu. Gigantyczna liczba Widzewa Łódź

Największe wyjazdy kibiców w kwietniu. Gigantyczna liczba Widzewa Łódź

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie