5/8
Wspomagają obniżenie poziomu ciśnienia krwi
Ze względu na to, że śliwki dostarczają także związków mineralnych, przede wszystkim potasu, wpływających na układ krążenia, które są pomocne w obniżaniu poziomu ciśnienia krwi.
6/8
Pomagają obniżyć poziomu cholesterolu
Śliwki jako owoce bogate w błonnik i pektyny zaliczają się do produktów, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Badania pokazują, że jedzenie suszonych śliwek i picie soku z nich, ma realny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu LDL oraz cholesterolu całkowitego.
7/8
Jak włączyć śliwki do codziennej diety?
Śliwki to owoce, które łatwo włączyć do codziennej diety. Zarówno surowe, jak i suszone mogą być dodatkiem do koktajli, sałatek i ciast. Mogą być także spożywane jako samodzielna przekąska.
8/8
Dlaczego warto jeść śliwki?
Jedną z głównych zalet śliwek jest to, że dostarczają do organizmu duże ilości błonnika.