Produkty zawierające cukier
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Sorbonne Paris Nord University, spożycie cukru wiąże się z wyższym ryzykiem zachorowania na raka. Wynika to m.in. z tego, że wraz ze spożyciem cukru, wzrasta możliwość wystąpienia otyłości i zachorowania na cukrzycę typu 2.
Zarówno cukrzyca, jak i otyłość, sprzyjają występowaniu stanów zapalnych i stresowi oksydacyjnemu. a to może zwiększyć ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka. Cukrzyca typu 2 sprzyja rozwojowi m.in. raka jajnika, nowotworów piersi i macicy.
Potrawy smażone
Smażenie, opiekanie i pieczenie to nienajlepszy sposób przygotowania potraw. W czasie tego procesu w potrawach zawierających skrobię, pojawia się akryloamid – związek, który uszkadza ludzkie DNA i może nawet doprowadzić do śmierci naszych komórek.
Sięganie po frytki, chipsy i tłuste smażone mięsa, niesie za sobą także wystąpienie otyłości oraz cukrzycy typu 2. Obydwie te choroby sprzyjają występowaniu stanów zapalnych w organizmie oraz wzmagają stres oksydacyjny – kolejne czynniki wpływające na rozwój nowotworów.
Nasz codzienny jadłospis ma dużo większe znaczenie, niż do tej pory sądzono. Kolejne badania udowadniają związki między błędami żywieniowymi, a wzrostem zachorowań na raka.