5/10
Miód gryczany produkowany jest z nektaru kwiatów gryki. Ma...
fot. pixabay.com

Miód gryczany – pomaga leczyć rany

Miód gryczany produkowany jest z nektaru kwiatów gryki. Ma ciemną barwę, dlatego nie sposób pomylić ten miód z innymi. Wyróżnia się także charakterystycznym, ostrym smakiem.
W porównaniu z innymi polskimi miodami, miód gryczany jest bogatym źródłem żelaza, magnezu oraz witaminy C. Odróżnia się bardzo silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi i bakteriostatycznymi.
Ze względu na zasobność rutyny i witaminy C, wzmacnia kruche naczynia krwionośne, a także wspomaga gojenie się siniaków i ran.

6/10
Rzepakowy miód produkowany jest z nektaru żółtych kwiatów na...
fot. pixabay.com

Miód rzepakowy – gęsty i kremowy

Rzepakowy miód produkowany jest z nektaru żółtych kwiatów na przełomie kwietnia i maja. To najszybciej krystalizujący miód. Ma lekko mdły smak, który jednak zyskuje wielu amatorów.
Miód rzepakowy warto polecić osobom z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą naczyń krwionośnych, a także zmagającym się z innymi chorobami najważniejszego mięśnia w organizmie człowieka – serca.

7/10
Miód tysiąca kwiatów produkowany jest z nektaru leśnych i...
fot. pixabay.com

Miód wielokwiatowy – klasyka smaku

Miód tysiąca kwiatów produkowany jest z nektaru leśnych i łąkowych kwiatów rozmaitych odmian. W zależności od czasu zbioru, może mieć inny smak i barwę. Klasyk wśród miodów sprawdzi się w roli oryginalnego prezentu ponieważ to najpopularniejszy rodzaj słodkiej cieczy spożywanej w Polsce.
Stanowi smaczny dodatek do herbaty, nadaje się na kanapkę lub do dosładzania deserów. Warto spożywać go, aby wzmocnić naturalną odporność organizmu dzieci, dorosłych i osób starszych.

8/10
Jeśli nie wiesz, jaki miód będzie dla Ciebie odpowiedni –...
fot. pixabay.com

Miód akacjowy – uniwersalny w kuchni

Jeśli nie wiesz, jaki miód będzie dla Ciebie odpowiedni – zdecyduj się na akacjowy. To uniwersalny miód o łagodnym smaku i zapachu, produkowany z nektaru robinii akacjowej.
Miód akacjowy ma bardzo płynną, lejącą się konsystencję. Miodu nie należy dodawać do gorących napojów, ponieważ traci swoje cenne właściwości. Miód akacjowy z łatwością rozpuszcza się w ciepłej, ale nie gorącej herbacie, a także chłodnej wodzie lub lemoniadzie. Pomaga się odprężyć, nabrać sił i zrelaksować. Będzie dobrym wyborem podczas przeziębień i zakażeń górnych dróg oddechowych.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Horoskop dzienny na piątek. Sprawdź!

Horoskop dzienny na piątek. Sprawdź!

Radość Wisły, smutek Pogoni. Dekoracja po finale Pucharu Polski

Radość Wisły, smutek Pogoni. Dekoracja po finale Pucharu Polski

Lider Metalkas 2 Ekstraligi żużlowej jedzie do Łodzi na mecz z H. Skrzydlewska Orzeł

Lider Metalkas 2 Ekstraligi żużlowej jedzie do Łodzi na mecz z H. Skrzydlewska Orzeł

Zobacz również

Warta - Widzew. Rafał Gikiewicz to najlepszy bramkarz w PKO Ekstraklasie

Warta - Widzew. Rafał Gikiewicz to najlepszy bramkarz w PKO Ekstraklasie

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży