Afera solna. Eksperci z PŁ zbadali sprzedawaną sól

  • Dziennik Łódzki

Joanna Nowik-Jakubczyk

Pięć osób usłyszało zarzuty w sprawie sprzedaży niejadalnej soli m.in. zakładom przetwórstwa mięsnego. Śledczy nie chcą na razie mówić, do jakich firm trafiła taka sól; nie wiadomo też, jak jest szkodliwa. Sól sprawdzili eksperci z Politechnice Łódzkiej.

Na polski rynek mogły trafić tysiące ton przetworów mięsnych, do produkcji których użyto soli nienadającej się do celów spożywczych. Prokuratura nie potwierdza skali procederu. Jak poinformowała rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Poznaniu Magdalena Mazur-Prus, stopień szkodliwości soli ocenią biegli. W ciągu ostatnich dni zatrzymano pięć osób reprezentujących trzy firmy wprowadzające do obrotu niejadalny środek.

- Osobom tym zarzucono wprowadzanie do obrotu środka szkodliwego dla zdrowia lub życia człowieka. To przestępstwo zagrożone jest karą grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności. Zatrzymani nie przyznają się - powiedziała Mazur-Prus.

Zatrzymani współpracowali z firmą z Włocławka produkującą i oferującą m.in. niejadalną sól wypadową, stosowaną w przemyśle chemicznym i energetycznym, a także do zimowego utrzymania dróg. Według ustaleń śledczych kontrakty na zakup soli wypadowej zawierane były od 1999 roku. Biegli określą, czy można stwierdzić, że wprowadzanie soli do obrotu było przestępstwem polegającym na narażenie na niebezpieczeństwo utraty życia lub ciężkiego uszczerbku na zdrowiu.

Sól została przebadana przez ekspertów z Politechniki Łódzkiej. Z analizy wynika, że sól zawiera siarczany. Jedna z próbek zawierała azotan potasu, czyli saletrę potasową. To środek, który po przemianie w nitrozoaminy może stanowić zagrożenie rakotwórcze. Zaś według fachowców, którzy dokładnie znają proces produkcji chloru i to jak powstaje sól wypadowa, ten proces powoduje, że w soli wypadowej znajdują się pewne ilości dioksyn (jedne z najbardziej toksycznych związków - red.) ustalili dziennikarze TVN. Sprawą zajmuje się Prokuratura Okręgowa w Poznaniu i Centralne Biuro Śledcze. (PAP, TVN24)

Zapisz się do newslettera

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

08.03.2012, 16:07

Dostaną rok w zawieszeniu na dwa i ... LAURY BIZNESU + NAGRODY BCC za innowacyjność (wszak sól wypadowa wcale nie była szkodliwa wg Sanepidu).

A że od 10 lat stale rośnie ilość zachorowań na raka jelita grubego to pewnie wpływ Czernobyla...

07.03.2012, 00:39

Dlaczego nie kupować?
1. bo dodają sól drogowa do żywności
2. bo ich system kontroli jakości nie gwarantuje wysokiej jakości produktów
3. bo ich organizacja nie przeprowadza kontroli jakości półproduktów z których produkują żywność
4. bo to nie jest "piaskownica" tylko produkcja żywności więc jeżeli firmy szły na zysk kosztem zdrowia
konsumenta - to ich decyzja
5. bo nie mam zamiaru zachorować tylko dlatego że jeden polaczek z drugim chciał zrobić biznesik

Upublicznić pełną listę "drogowych dosalaczy" i dajmy wybór konsumentom!

04.03.2012, 20:14

smacznego zatem ci życzę... jedz sobie na zdrowie substancje rakotwórcze, czekaj aż zobaczysz pierwsze skutki. Ja przyłączam się POZWU ZBOROWEGO. Nie wiem tylko od kogo zacząć... producenci skażonej soli? Sanepid? Prokuratura która nie ujawnia gdzie może znajdować się szkodliwa sól? hmm

02.03.2012, 00:05

Oczywiście że Cię wykorzystują i nie ma w tym nic dziwnego. Ty też kogoś wykorzystujesz. Takie jest życie. Miej pretensje do Adama i Ewy że nie żyjesz w raju, albo ogarnij się na ziemi i przede wszystkim zacznij myśleć!!!!

01.03.2012, 23:52

Złóż sobie lepiej prześcieradło na cztery, a my w tym czasie poczekamy na wyniki badań soli, przyjrzymy materiałom zgromadzonym przez prokuraturę i ocenimy decyzje sądu.
Polski jad aż się leje. Najpierw poczytaj, dowiedz się kto komu i po co , potem usiądź, przemyśl i dopiero pisz na forum - najlepiej ładnie po polsku, bo inaczej będzie wstyd.
Nikt jeszcze nie wie co w tej soli było i czy w ogóle było, a Ty najchętniej ukamionował byś wszystkich łącznie z panią ekspedientką z mięsnego.

01.03.2012, 09:07

Zachęcam i proszę, aby poczekać z wydawaniem osądów w tej sprawie!

01.03.2012, 09:05

Poproszę o dowód, uzasadniający Twój rozpaczliwy apel.. Oszczerstwa można rzucać bardzo łatwo, gorzej później z konsekwencjami... Inteligentnym ludziom przystoi poznanie opinii również szykowanych przez Ciebie zakładów. Ahh i żeby było jasne - z w/w firmami nie mam nic wspólnego

01.03.2012, 08:37

Dlaczego nie kupować produktów tylko z tych firm JBB, Larusa, Mroza, czy sądzicie, że tylko te zakłady kupowały tą sól. Trzeba zadać sobie podstawowe pytanie czy byli oni świadomi jaką sol kupują. Przeciż zakładów np przetwórstwa mięsnego jest ogrom Grupa Animex Sokołów, Balcerzak, i wiele innnych równie dużych z tą rożnicą, że wszystkie te zakłady są wrękach zagranicznego kapitału, JBB jest jedynym tak dużym zakładem w 100 % z polskim kapitałem i napewno jest ogromną konkurencją dla tych molochów z kapitałem amerkańskim, duńskim, niemieckim. Wszyscy oni bardzo by chcieli aby JBB znikło z mapy przetwórstwa mięsnego. Nikt się nie zastanowił ile ludzi, ma pracę dzięki temu, że jest taki zakład gdzie sznuje się pracownika. Grupa Aimex zamkneła zakłady w Ostródzie i nikt nie pomyślał o ludziach co poszli na bruk. Napewno te zakłady także używały soli z tego źródła, a dlaczego jest mówione duże zaklady mięsne w tym JBB, jak wymieniać to wszystkie, albo żadnego, bo konsekwencje tego moga być tragiczne w skutkach dla wymienionych firm i nie tylko. Taki zakład wspólpracuje z wieloma mniejszymi firmami, gdzie też są zatrudniani ludzie i w konsekwencji tego pracę może stracić kila tysięcy. Odpowiedzialność zazaistniałą sytuację ponoszą nasze służby kontroli i przedewszystkim paru cwaniaczków którzy zrobili przekręt życia.

29.02.2012, 22:58

tak zbadali sól co jak było widać w UWADZE była w niebieskim worku a jak wiadomo w takich workach jest pakowana sól przemysłowa pewnie dlatego nigdy nie pokazywali napisów na workach i ciekawe jakie miały wyjść wyniki

29.02.2012, 21:43

Nie kupować wędlin JBB, ryb Larusa i produktów Mroza!!!!!

29.02.2012, 07:51

kazdy polak tylko gadac anonimowo potrafi a jak przyjdzie co do czego to glowe w piasek chowa a pozniej zdziwienie a pozew bedzie na cala polske i damy im popalic

29.02.2012, 07:30

przestępstwo sprowadzenia powszechnego niebezpieczeństwa dla zdrowia i życia wielu osób.SKLADAM POZEW ZBIOROWY O MILIONOWE ODSZKODOWANIE ZA ZATROWANIE NAS PRZEZ 10 LAT MOZNA DOLONCZYC DO POZWU MEILOWO AFERASOLNA@WP.PL

28.02.2012, 19:19

Ale wy się wymądrzacie a nie macie pojęcia o sensie zadawanych pytań; nawet gdyby się okazało, ze moja firma od 8 lat kupowała sól z feralnego źródła z podrobionymi dokumentami bo atesty na pewno mieli (FV idzie zawsze w parze z dokumentem handlowym lub świadectwem potwierdzającym jakość) wymóg; od 2004 roku Polska w UE a co za tym idzie obowiązek wprowadzenia Haccp-u!
Więc co? dzisiaj mam wycofać cały sprzedany asortyment 8 lat wstecz? :) jak to zostało sprzedane, zjedzone i wysr...e :) a w magazynie mam dzisiaj jedyne 20,20 kg soli ważonej i 197 kg peklosoli :) Wiem, bo sprawdzałam dzisiaj, powiatowy dostał prykaz i nakazał sprawdzić a jutro nalot!
Ale nie martwcie się, moja firma kupowała obie sole z firmy z Katowic a oni od producentów z Grudziądza i Zawiercia!
A co do rzekomych odszkodowań to nie do producenta tylko do tych, co zawinili; czyli ludzi stanowiących prawo żywnościowe i przekrętasów! Producent tu był akurat ostatnim ogniwem w tym łańcuszku! :) Więcej wiedzy życzę... niż głupich komentarzy!

28.02.2012, 18:54

Jak to możliwe że tyle lat nikt nie badał soli,gdzie był Sanep........?

28.02.2012, 17:07

Jak kolega nie wie kto blokował ,pewnie i rozpoczoł,a może nawet do teraz czerpał zyski .To niech kolega sprawdzi kto w latach 1995 do 2005r był przy władzy i wtedy,będzie wszystko jasne.

28.02.2012, 15:31

Zakład to możesz zrobić ze mną.Czy po 14 latach jedzenia tego syfu byś jeszcze kolego wogóle żył.Nikt w tym kraju,nie dowie się ilu ludzi,przez ten proceder faktycznie zmarło czy też poważnie się rozchorowało

28.02.2012, 15:11

CIEKAW JESTEM SKĄD KLOEGA JAŚ MA TAKIE INFORMACJE MOŻE SAM BRAŁ W TYM UDZIAŁ

28.02.2012, 12:03

Oszusci i truciciele to: ZPS Łojewski z Księża Wielkopolskiego, Amasol i Konsalt z Chełmiczek.

Dozywocie i zwrot majatku oraz zamkniecie firm

27.02.2012, 19:50

Jedna z firm z Rusocic kolo Turku sprzedawała okolo 100 ton tygodniowo soli i peklosoli

27.02.2012, 17:12

Z tego co się dowiedziałem to większość towaru posolonego solą z ulicy pojechało już do Rosji a oni tam zjedzą wszystko.

27.02.2012, 15:06

ze nic by om nie bylo poza ewentualna lekka niestrawnoscia spowodowana nadmiarem siarczanu sodu i soli w gole, wiecej paskudztw wdychamy ze smogiem, dymem papierosowym i jedzac rybki "prosto z kutra".
ciekawe kiedy sie zainteresuja skladem oleju rzepakowego - bo to tez produkt latwy do sfalszowania.

27.02.2012, 14:22

.....może ktoś się "nawrócił" ? a może "ruszyło" Go sumienie? Chyba że wkurzył się bo nie dostał tyle , ile oczekiwał.
Swoją drogą dziwne kto "blokował" przez 14 lat informacje na temat tego przekrętu.

27.02.2012, 12:36

"Biegli określą, czy można stwierdzić, że wprowadzanie soli do obrotu było przestępstwem polegającym na narażenie na niebezpieczeństwo utraty życia lub ciężkiego uszczerbku na zdrowiu. " A gdy okaże się, że nie narażało to życia ani nie powodowało ciężkiego uszczerbku zdrowia, sprawa zostanie umorzona. A to, że ktoś przez kilkanaście lat miał regularny lekki uszczerbek na zdrowiu to szczegół, przecież dzisiaj wszystko jest zatrute. Szczególnie grupy rządzące.

27.02.2012, 12:35

Pomyslodawcy powinni sami wpieprzać tę sól w ramach resocjalizacji.

27.02.2012, 12:35

Masz rację że saletrę potasową stosuje się do konserwacji mięsa , stosuje się także azotyn potasu problem jednak tkwi w tym w jakiej ilości te substancje się stosuje bo jeżeli te substancje znajdują sie we wspomnianej soli a dodatkowo jeszcze ś dodawane to moze byc przekroczenie dopuszczalnych norm. Ktoś tu napisał ze chłoną dodatkowo wodę. To jest nie prawda. Marynaty z zastosowaniem saletry potasowej stosowane były aby właśnie w maksymalnym stopniu wyprzeć wodę z mięsa bo ta powoduje szybsze psucie się mięsa. Obecnie jednak wstrzykuje się roztwory wodne tych substancji a to nie jest to samo co marynata.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3