Afera solna. Eksperci z PŁ zbadali sprzedawaną sól

Joanna Nowik-Jakubczyk
Pięć osób usłyszało zarzuty w sprawie sprzedaży niejadalnej soli m.in. zakładom przetwórstwa mięsnego. Sól sprawdzili eksperci z Politechnice Łódzkiej.
Pięć osób usłyszało zarzuty w sprawie sprzedaży niejadalnej soli m.in. zakładom przetwórstwa mięsnego. Sól sprawdzili eksperci z Politechnice Łódzkiej. Dziennik Łódzki/archiwum
Udostępnij:
Pięć osób usłyszało zarzuty w sprawie sprzedaży niejadalnej soli m.in. zakładom przetwórstwa mięsnego. Śledczy nie chcą na razie mówić, do jakich firm trafiła taka sól; nie wiadomo też, jak jest szkodliwa. Sól sprawdzili eksperci z Politechnice Łódzkiej.

Na polski rynek mogły trafić tysiące ton przetworów mięsnych, do produkcji których użyto soli nienadającej się do celów spożywczych. Prokuratura nie potwierdza skali procederu. Jak poinformowała rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Poznaniu Magdalena Mazur-Prus, stopień szkodliwości soli ocenią biegli. W ciągu ostatnich dni zatrzymano pięć osób reprezentujących trzy firmy wprowadzające do obrotu niejadalny środek.

- Osobom tym zarzucono wprowadzanie do obrotu środka szkodliwego dla zdrowia lub życia człowieka. To przestępstwo zagrożone jest karą grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności. Zatrzymani nie przyznają się - powiedziała Mazur-Prus.

Zatrzymani współpracowali z firmą z Włocławka produkującą i oferującą m.in. niejadalną sól wypadową, stosowaną w przemyśle chemicznym i energetycznym, a także do zimowego utrzymania dróg. Według ustaleń śledczych kontrakty na zakup soli wypadowej zawierane były od 1999 roku. Biegli określą, czy można stwierdzić, że wprowadzanie soli do obrotu było przestępstwem polegającym na narażenie na niebezpieczeństwo utraty życia lub ciężkiego uszczerbku na zdrowiu.

Sól została przebadana przez ekspertów z Politechniki Łódzkiej. Z analizy wynika, że sól zawiera siarczany. Jedna z próbek zawierała azotan potasu, czyli saletrę potasową. To środek, który po przemianie w nitrozoaminy może stanowić zagrożenie rakotwórcze. Zaś według fachowców, którzy dokładnie znają proces produkcji chloru i to jak powstaje sól wypadowa, ten proces powoduje, że w soli wypadowej znajdują się pewne ilości dioksyn (jedne z najbardziej toksycznych związków - red.) ustalili dziennikarze TVN. Sprawą zajmuje się Prokuratura Okręgowa w Poznaniu i Centralne Biuro Śledcze. (PAP, TVN24)

Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 34

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

w
welcometohell
Dostaną rok w zawieszeniu na dwa i ... LAURY BIZNESU + NAGRODY BCC za innowacyjność (wszak sól wypadowa wcale nie była szkodliwa wg Sanepidu).

A że od 10 lat stale rośnie ilość zachorowań na raka jelita grubego to pewnie wpływ Czernobyla...
T
T
Dlaczego nie kupować?
1. bo dodają sól drogowa do żywności
2. bo ich system kontroli jakości nie gwarantuje wysokiej jakości produktów
3. bo ich organizacja nie przeprowadza kontroli jakości półproduktów z których produkują żywność
4. bo to nie jest "piaskownica" tylko produkcja żywności więc jeżeli firmy szły na zysk kosztem zdrowia
konsumenta - to ich decyzja
5. bo nie mam zamiaru zachorować tylko dlatego że jeden polaczek z drugim chciał zrobić biznesik

Upublicznić pełną listę "drogowych dosalaczy" i dajmy wybór konsumentom!
O
OFIARA trucicieli
smacznego zatem ci życzę... jedz sobie na zdrowie substancje rakotwórcze, czekaj aż zobaczysz pierwsze skutki. Ja przyłączam się POZWU ZBOROWEGO. Nie wiem tylko od kogo zacząć... producenci skażonej soli? Sanepid? Prokuratura która nie ujawnia gdzie może znajdować się szkodliwa sól? hmm
f
ff
Oczywiście że Cię wykorzystują i nie ma w tym nic dziwnego. Ty też kogoś wykorzystujesz. Takie jest życie. Miej pretensje do Adama i Ewy że nie żyjesz w raju, albo ogarnij się na ziemi i przede wszystkim zacznij myśleć!!!!
.
Złóż sobie lepiej prześcieradło na cztery, a my w tym czasie poczekamy na wyniki badań soli, przyjrzymy materiałom zgromadzonym przez prokuraturę i ocenimy decyzje sądu.
Polski jad aż się leje. Najpierw poczytaj, dowiedz się kto komu i po co , potem usiądź, przemyśl i dopiero pisz na forum - najlepiej ładnie po polsku, bo inaczej będzie wstyd.
Nikt jeszcze nie wie co w tej soli było i czy w ogóle było, a Ty najchętniej ukamionował byś wszystkich łącznie z panią ekspedientką z mięsnego.
M
Monika
Zachęcam i proszę, aby poczekać z wydawaniem osądów w tej sprawie!
M
Monika
Poproszę o dowód, uzasadniający Twój rozpaczliwy apel.. Oszczerstwa można rzucać bardzo łatwo, gorzej później z konsekwencjami... Inteligentnym ludziom przystoi poznanie opinii również szykowanych przez Ciebie zakładów. Ahh i żeby było jasne - z w/w firmami nie mam nic wspólnego
R
Realistka
Dlaczego nie kupować produktów tylko z tych firm JBB, Larusa, Mroza, czy sądzicie, że tylko te zakłady kupowały tą sól. Trzeba zadać sobie podstawowe pytanie czy byli oni świadomi jaką sol kupują. Przeciż zakładów np przetwórstwa mięsnego jest ogrom Grupa Animex Sokołów, Balcerzak, i wiele innnych równie dużych z tą rożnicą, że wszystkie te zakłady są wrękach zagranicznego kapitału, JBB jest jedynym tak dużym zakładem w 100 % z polskim kapitałem i napewno jest ogromną konkurencją dla tych molochów z kapitałem amerkańskim, duńskim, niemieckim. Wszyscy oni bardzo by chcieli aby JBB znikło z mapy przetwórstwa mięsnego. Nikt się nie zastanowił ile ludzi, ma pracę dzięki temu, że jest taki zakład gdzie sznuje się pracownika. Grupa Aimex zamkneła zakłady w Ostródzie i nikt nie pomyślał o ludziach co poszli na bruk. Napewno te zakłady także używały soli z tego źródła, a dlaczego jest mówione duże zaklady mięsne w tym JBB, jak wymieniać to wszystkie, albo żadnego, bo konsekwencje tego moga być tragiczne w skutkach dla wymienionych firm i nie tylko. Taki zakład wspólpracuje z wieloma mniejszymi firmami, gdzie też są zatrudniani ludzie i w konsekwencji tego pracę może stracić kila tysięcy. Odpowiedzialność zazaistniałą sytuację ponoszą nasze służby kontroli i przedewszystkim paru cwaniaczków którzy zrobili przekręt życia.
g
gosc123
tak zbadali sól co jak było widać w UWADZE była w niebieskim worku a jak wiadomo w takich workach jest pakowana sól przemysłowa pewnie dlatego nigdy nie pokazywali napisów na workach i ciekawe jakie miały wyjść wyniki
!!!
Nie kupować wędlin JBB, ryb Larusa i produktów Mroza!!!!!
i
ix
kazdy polak tylko gadac anonimowo potrafi a jak przyjdzie co do czego to glowe w piasek chowa a pozniej zdziwienie a pozew bedzie na cala polske i damy im popalic
O
OLO
przestępstwo sprowadzenia powszechnego niebezpieczeństwa dla zdrowia i życia wielu osób.SKLADAM POZEW ZBIOROWY O MILIONOWE ODSZKODOWANIE ZA ZATROWANIE NAS PRZEZ 10 LAT MOZNA DOLONCZYC DO POZWU MEILOWO AFERASOLNA@WP.PL
m
migotek
Ale wy się wymądrzacie a nie macie pojęcia o sensie zadawanych pytań; nawet gdyby się okazało, ze moja firma od 8 lat kupowała sól z feralnego źródła z podrobionymi dokumentami bo atesty na pewno mieli (FV idzie zawsze w parze z dokumentem handlowym lub świadectwem potwierdzającym jakość) wymóg; od 2004 roku Polska w UE a co za tym idzie obowiązek wprowadzenia Haccp-u!
Więc co? dzisiaj mam wycofać cały sprzedany asortyment 8 lat wstecz? :) jak to zostało sprzedane, zjedzone i wysr...e :) a w magazynie mam dzisiaj jedyne 20,20 kg soli ważonej i 197 kg peklosoli :) Wiem, bo sprawdzałam dzisiaj, powiatowy dostał prykaz i nakazał sprawdzić a jutro nalot!
Ale nie martwcie się, moja firma kupowała obie sole z firmy z Katowic a oni od producentów z Grudziądza i Zawiercia!
A co do rzekomych odszkodowań to nie do producenta tylko do tych, co zawinili; czyli ludzi stanowiących prawo żywnościowe i przekrętasów! Producent tu był akurat ostatnim ogniwem w tym łańcuszku! :) Więcej wiedzy życzę... niż głupich komentarzy!
L
Loger
Jak to możliwe że tyle lat nikt nie badał soli,gdzie był Sanep........?
m
m
Jak kolega nie wie kto blokował ,pewnie i rozpoczoł,a może nawet do teraz czerpał zyski .To niech kolega sprawdzi kto w latach 1995 do 2005r był przy władzy i wtedy,będzie wszystko jasne.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie