POMIDORY
Reakcje alergiczne wywołane uczuleniem na pomidory mogą zachodzić z pewnym opóźnieniem, ale powinno się je traktować indywidualnie. Nie u wszystkich wystąpią natychmiast po spożyciu pomidorów lub potraw, które mają je w swoim składzie. Do najczęstszych objawów uczulenia na pomidory zalicza się świąd i pieczenie warg, podrażnienie spojówek, swędzące wysypki skórne, a także duszności, biegunki, kaszel lub napady astmy.
MIÓD
Choć alergie na miód nie zdarza się często, to może być bardzo dokuczliwa. Do jej objawów zalicza się swędzenie skóry, pokrzywkę, obrzęki ust i powiek, problemy z układem pokarmowym (biegunki, wymioty, dolegliwości gastryczne), układem oddechowym (duszności, kaszel, skurcz oskrzeli, obrzęk gardła). Osobom uczulonym na miód grozi też wstrząs anafilaktyczny.
SOJA
Alergia na soję występuje w wyniku reakcji alergicznej na jedno lub kilka białek zawartych w ziarnach soi. Może także następować z powodu alergii krzyżowej. Osoby uczulone na pyłki brzozy mogą nie tolerować soi lub produktów spożywczych mających ją w składzie.
Alergia na czekoladę występuje dosyć rzadko (najczęściej u dzieci). Cierpi na nią około 5 proc. populacji. W wyniku reakcji alergicznej uczuleni mogą odczuwać swędzenie skóry, mają wysypkę (czasem atopowe zapalenie skóry), czują się osłabieni i mogą mieć katar sienny.