Rodzinne przepisy, z których korzystała mama czy prababcia pani Anny nie powinny być trudne w realizacji nawet dla kuchennych laików.
- Przepisy są łatwe, bo kuchnia łódzka jest prosta. Typowo robotnicza i biedna, ale czerpała też z kuchni okolicznych wsi - mówi Wojciechowska. - Sporo w niej zup, dań ziemniaczanych i podrobów, które były tanie a mało mięsa.
Daniem, gdzie podroby grają główną rolę, są dudki, czyli płucka. Z kolei tytułowy żulik to ciasto drożdżowe z kawą, podobne do tureckiego chlebka.
- Natomiast fifką nazywano wywar z warzyw zagęszczony kaszą manną - wyjaśnia Anna Wojciechowska.
W książce można znaleźć przepisy na dosyć oryginalne zupy, czyli: śmieciówkę, dziada, wodziankę i oczywiście zalewajkę. A co na danie główne? Przede wszystkim prażoki z kapustą, czyli tłuczone ziemniaki z dużą ilością tłuszczu czy knedle z truskawkami, które dawniej były podawane z młodą kapustą i kotletem schabowym.
Który łódzki specjał najbardziej poleca autorka książki?
- Chyba makiełki, czyli mak z chałką, bo przypominają mi święta. Ale smakuje mi wiele rzeczy, bo po prostu lubię jeść - przyznaje pani Anna.
Łodzianie też są otwarci na tradycyjną kuchnię, o czym autorka książki przekonała się podczas ubiegłotygodniowych warsztatów, które prowadziła w Starym Kinie. Organizuje je Centrum Inicjatyw na rzecz Rozwoju Regio (wydawca książki).
- Sporo osób zdecydowało się przyrządzić móżdżek, bo był podawany w babeczkach - mówi autorka książki.
Dawne łódzkie smaki będzie można poznać podczas gry miejskiej "Hasło? Zalewajka", która zostanie zorganizowana 12 października w pasażu Schillera (godz. 10-14). W jej trakcie trzeba się będzie wykazać wiedzą odnośnie przygotowywania melzupy czy dziada. Znajomość składników potrzebnych do ugotowania zalewajki.
O tym, że wcale nie musi być to zwykła zupa przekonywał w środę prezydent Hannę Zdanowską kucharz Maciej Rosiński. Podawał on zalewajkę prosto z syfonu w postaci pasty. A jak ocenia tradycyjną kuchnię Łodzi, z której pochodzi?
- Cóż, to co dobre, przeważnie nie jest zdrowe - śmieje się Maciej Rosiński.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?