Goryczak purpurowozarodnikowy (Tylopilus porphyrosporus) - niejadalny
Średnica i kolor: 6-16 cm. Na początku kolor jasnoszarobrązowy, z czasem staje się ciemnobrązowy.
Rurki: mogą osiągać długość nawet 1,5 cm. Szarobrunatne lub brudnobrunatne. Po naciśnięciu stają się czarnobrunatne.
Trzon: koloru prawie tego samego co kapelusz. U podstawy może być biały.
Miąższ: Zazwyczaj koloru białoszarego, czasem wpada w odcienie czerwieni.
"występuje zarówno na ubogich glebach piaszczystych, w lasach iglastych, jak i na żyznym podłożu lasów bukowych i jodłowych, woli jednak lasy świerkowe w regionach górskich; rzadszy na nizinach".
Muchomor czerwony (Amanita muscaria) - trujący
Średnica i kolor: Kapelusz ma od 5 do 15 cm średnicy. Przeważnie koloru czerwonego lub pomarańczowego - pokryty białymi plamkami.
Blaszki: gęste, białe lub kremowe.
Trzon: wysokość ok. 6-15 cm. Kolor białożółty.
Miąższ: Pod skórką koloru żółtego. Bez smaku i zapachu.
Występuje zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Bardzo pospolity
Średnica i kolor: 5-10 cm. Kolor biały, z czasem może przybierać żółtobrązową barwę na wierzchołku.
Blaszki: szerokie i białe.
Trzon: może osiągać 12 cm wysokości. Biały, zwężający się ku górze. Podstawa trzonu otoczona jest błoniastą pochwą.
Miąższ: biały, smak lekko słodki.
Występuje głównie w lasach liściastych na glebach wapiennych.
[b]
Średnica i kolor: 1-7 cm średnicy. Czasem może osiągać nawet 15 cm. Kolor żółty, żółtopomarańczowy.
Listewki: rozwidlone lub łączące się - koloru kapelusza. Zbiegają się na trzon.
Trzon: 3-8 cm wysokości, 1-2,5 grubości. Zwęża się do dołu, barwy kapelusza.
Miąższ: białawy, żółtawy lub jasnożółty. Mięsisty, łagodny smak. U starszych grzybów może być trochę pieprzny.
Tworzy mikoryzę z dębem, sosną, bukiem, świerkiem i grabem.