5/11
Jedzenie daktyli wpływa pozytywnie na wiele funkcji w...
fot. VD Photography / Unsplash

Daktyle: bogate źródło przeciwutleniaczy i potasu

Jedzenie daktyli wpływa pozytywnie na wiele funkcji w organizmie. Te suszone owoce nie tylko dodają energii, ale przede wszystkim – dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego we krwi błonnika – wspomagają układ pokarmowy, a co za tym idzie, pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi.

Dzięki zawartości potasu suszone daktyle koją nerwy i wspomagają serce. Są jednym z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy ze wszystkich suszonych owoców. Zachwycając się ich właściwościami, trzeba jednak pamiętać, że to bardzo kaloryczne owoce – w 100 g mają ok. 277 kcal. Ze względu na wysoką zawartość cukru, powinny ich unikać osoby chore na cukrzycę.

6/11
Suszone śliwki są pożywne, bogate w błonnik, potas oraz...
fot. handmadepictures/123rf

Śliwki: nie tylko na problemy jelitowe

Suszone śliwki są pożywne, bogate w błonnik, potas oraz witaminy K i A. Są także źródłem przeciwutleniaczy, co sprawia, że mogą zapobiegać nowotworom. Wysoka zawartość błonnika i alkoholu cukrowego (sorbitolu) wpływa to, że śliwki suszone znane są jako naturalny środek przeczyszczający, skuteczny w leczeniu zaparć.

Warto zwrócić uwagę, że o ile stugramowa porcja świeżych śliwek dostarcza średnio 45 kcal, to taka sama porcja śliwek suszonych ma już 267 kcal. Ich spożywanie powinno być regularne, ale należy uwzględniać ich wysokokaloryczność.

7/11
Figi suszone cenione są za wysoką zawartość błonnika i...
fot. Tom Hermans / Unsplash

Figi: źródło błonnika i składników mineralnych

Figi suszone cenione są za wysoką zawartość błonnika i składników mineralnych – potasu, wapnia i magnezu. Dzięki temu ich spożycie wskazane jest u osób cierpiących na zaparcia, a także u tych, które mają problemy z nadciśnieniem.

Warto pamiętać, że o ile świeże figi mają zaledwie 74 kcal w 100 g, to figi suszone dostarczają od 250 do 300 kcal i mają wysoki indeks glikemiczny. Dlatego ich spożycie powinny ograniczyć osoby z cukrzycą oraz dbające o linię. Ich spożycie nie jest wskazane u osób cierpiących na biegunki.

8/11
Rodzynki, czyli suszone winogrona, mimo że znane są od...
fot. exopixel/123rf

Rodzynki: wspomagają pracę serca

Rodzynki, czyli suszone winogrona, mimo że znane są od tysięcy lat, wciąż zaskakują naukowców. Kolejne badania pokazują, że regularne spożywanie tych bakalii wpływa na obniżenie ciśnienia, pomaga kontrować poziom cukru i cholesterolu we krwi, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zapadnięcia na choroby sercowo-naczyniowe i cukrzycę typu 2.

Ponadto rodzynki są bogatym źródłem błonnika, co sprawia, że szybciej czujemy się najedzeni. Wpływają także dobrze na układ trawienny, dzięki zawartości wapnia i magnezu wzmacniają kości, a z pomocą witam z grupy B – wzrok. Są jednak dość kaloryczne, zawierają bowiem 299 kcal na 100 g. Należy o tym pamiętać, planując swój codzienny jadłospis.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Viva la Wisła! Wielka bitwa na oprawy w finale Pucharu Polski

Viva la Wisła! Wielka bitwa na oprawy w finale Pucharu Polski

Finanse w maju, jakie będą? Horoskop finansowy dla Ciebie

Finanse w maju, jakie będą? Horoskop finansowy dla Ciebie

Wszystkie oprawy z finału Pogoń - Wisła. Która najlepsza?

Wszystkie oprawy z finału Pogoń - Wisła. Która najlepsza?

Zobacz również

Składanie wieńców i salwa honorowa na ulicy Piotrkowskiej w Łodzi

Składanie wieńców i salwa honorowa na ulicy Piotrkowskiej w Łodzi

Witaj Maj, 3 Maj, dla Polaków ... . Patriotyczna uroczystość w Sieradzu ZDJĘCIA

Witaj Maj, 3 Maj, dla Polaków ... . Patriotyczna uroczystość w Sieradzu ZDJĘCIA