1/5
Zuza Zak w najnowszej książce opisuje kuchnię Estonii, Łotwy...
fot. materiały prasowe wydawnictwa APN Promise/Yasin Salazar

Zuza Zak w najnowszej książce opisuje kuchnię Estonii, Łotwy i Litwy. Przesuwaj zdjęcia w galerii strzałkami lub gestem

2/5
Na 4 porcje...
fot. Ola O. Smit

Bałtycki wieniec

Na 4 porcje

Składniki:
150 g (1 1/4 szklanki) jasnej mąki żytniej
150 g (1 szklanka) mąki pszennej chlebowej i trochę do oprószenia
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżeczka błyskawicznych suszonych drożdży
1 łyżka ciemnego ekstraktu słodowego w proszku lub kakao
1 łyżeczka melasy, wymieszanej z 200 ml letniej wody

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj obie mąki. Dodaj sól, drożdże i ciemny ekstrakt słodowy w proszku lub kakao i dobrze wymieszaj. Jedną ręką stopniowo wlewaj melasę z wodą, a drugą wyrabiaj ciasto. Wyjmij je na lekko oprószony mąką blat i zagniataj przez 5 minut, aż będzie gładkie i sprężyste.

Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 5 godzin w ciepłe miejsce, aby wyrosło. W międzyczasie trzeba je wyrobić co najmniej trzykrotnie. W tym celu za każdym razem razem uderz pięścią w ciasto, złóż je na pół i powtórz to pięć lub sześć razy.

Pod koniec wyrastania ciasta nagrzej piekarnik do 200°C. Lekko oprósz mąką duży arkusz papieru do pieczenia lub blaszkę do pieczenia.

Wyjmij wyrośnięte ciasto na papier lub blaszkę do pieczenia. Rękami zrób zagłębienie na środku ciasta i rozciągnij je na zewnątrz, aby powstało równe koło. Kuchennymi nożyczkami zrób nacięcia w cieście co 5 cm i rozsuń krawędzie nacięć, aby przypominały liście.

Piecz ciasto 20-25 minut, do czasu, aż stuknięte od spodu, będzie wydawać głuchy dźwięk.

Przełóż wieniec na półmisek i ułóż wokół niego ulubione dodatki. Postaw na środku stołu i zachęć gości, aby się poczęstowali.

3/5
Na 4 porcje...
fot. Ola O. Smit

Smażone śledzie z estońskimi ziołami, marynowaną cebulą i sosem tatarskim

Na 4 porcje
pescowegetaiańskie


Składniki:
2 łyżki mąki pszennej
4 filety śledzi
2-3 łyżki oleju rzepakowego
sól i biały pieprz

Na marynowaną cebulę
1 cienko pokrojona czerwona cebula
100 ml octu winnego

Na sos tatarski

3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka majonezu
3 ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę

Na zioła do ryb

1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Aby zrobić marynowaną cebulę, wsyp ją do miski, posyp solą i polej octem winnym. Odstaw ją na 20 minut, a później odcedź.

Aby zrobić sos tatarski, wymieszaj wszystkie jego składniki i dopraw solą i pieprzem do smaku. Nie przesadź z solą, ponieważ ogórki kiszone są słone. Odstaw sos.

Aby przygotować zioła do ryb, po prostu zmiel wszystkie składniki na proszek w młynku albo utrzyj w moździerzu.

Na dużym talerzu wymieszaj mąkę z 1 łyżeczką ziół do ryb (resztę przechowuj przez kilka miesięcy w szczelnym pojemniku). Obtocz śledzie w niej z obu stron.

Podgrzej olej na patelni, na średnim ogniu i smaż śledzie przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i złociste.

Odsącz je z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Podawaj je posypane marynowaną czerwoną cebulą i sosem tatarskim.

4/5
Na 4 porcje...
fot. Ola O. Smit

Łotewski trifle z żytniego chleba i letnich owoców

Na 4 porcje
(wegetariańskie)


Składniki:

2 łyżki niełuskanych nasion konopi - opcjonalnie
400 g letnich owoców, np.: truskawek, jeżyn, malin i czarnych porzeczek
1 łyżka drobnego cukru
500 ml (2 szklanki) śmietany kremówki
1 łyżka cukru-pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
jadalne kwiaty, np. nagietka lub jabłoni, do dekoracji

Na prażone żytnie okruszki:

300 g (2 3/4 szklanki) żytnich okruszków
2 łyżki miękkiego, brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Jeśli używasz nasion konopi, praż je na suchej patelni, na średnim ogniu, aż zaczną pachnieć. Następnie zmiel je drobno robotem kuchennym.

Umyj owoce, odcedź je i wsyp do miski. Większe podziel na połówki lub ćwiartki. Posyp je cukrem, obtocz w nim i odstaw.
Aby zrobić prażone żytnie okruszki, wymieszaj okruszki z brązowym cukrem i cynamonem, wrzuć na suchą patelnię i praż ok. 15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zrobią się chrupiące. Zdejmij je z ognia i wymieszaj z nasionami konopi, jeśli ich używasz.

Lekko ubij śmietanę, dodaj do niej cukier puder i ekstrakt waniliowy i ubij na sztywno.

Na dno każdego pucharka (albo dużej salaterki) nasyp kolejno warstwę żytnich okruszków, łyżkę pocukrzonych i połowę bitej śmietany. Powtórz warstwy, aby wykorzystać wszystkie składniki. Zakończ warstwą bitej śmietany. Wstaw deser do lodówki na kilka godzin.

Tuż przed podaniem udekoruj go żytnimi okruszkami i jadalnymi kwiatami.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Transfery w ŁKS. Amanda Campos odchodzi z ŁKS Commercecon

Transfery w ŁKS. Amanda Campos odchodzi z ŁKS Commercecon

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

Horoskop dzienny na sobotę 27 kwietnia. Do kogo dziś uśmiechnie się szczęście?

Horoskop dzienny na sobotę 27 kwietnia. Do kogo dziś uśmiechnie się szczęście?

Zobacz również

Uwiodła gwiazdę F1, nawiązała romans z byłym Kardashianki i zbudowała biznes w łóżku

Uwiodła gwiazdę F1, nawiązała romans z byłym Kardashianki i zbudowała biznes w łóżku

Horoskop dzienny na sobotę 27 kwietnia. Do kogo dziś uśmiechnie się szczęście?

Horoskop dzienny na sobotę 27 kwietnia. Do kogo dziś uśmiechnie się szczęście?