reklama

Barszcz wigilijny Magdy Gessler. Jak zrobić barszcz na Wigilię? PRZEPIS na barszcz czerwony. Przepis na barszcz czerwony

a.w.Zaktualizowano 
Barszcz wigilijny Magdy Gessler: PRZEPIS I PORADY. Jak zrobić świąteczny barszcz czerwony? Barszcz wigilijny z uszkami, krokietem czy bez? Karolina Misztal/archiwum Polska Press
Jak zrobić barszcz na Wigilię? Barszcz wigilijny Magdy Gessler to sprawdzony przez miliony Polaków przepis na pyszne świąteczne danie. Potrawy wigilijne wykonywane są z tradycyjnych przepisów, a barszcz wigilijny to jedna z najpopularniejszych zup, które można skosztować w czasie wigilii. W niektórych tradycjach barszcz z uszkami rozpoczyna kolację wigilijną. Przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler na pewno zachwyci wielbicieli ten zupy. Stwórz świąteczny klimat na talerzu.

Barszcz wigilijny Magdy Gessler

Barszcz wigilijny Magdy Gessler to nie tylko przepis to cała filozofia gotowania. Sama Magda Gessler mówi, że jej barszcz wigilijny powinien być "gęsty jak krew i pyszny jak pokarm bogów". Barszcz Magdy Gessler podawany jest z kołdunami nadziewanymi śledziem i grzybami a nie z uszkami jak to często wygląda w naszych rodzinnych domach.

Magda Gessler znana jest z tego, że stawia mocny nacisk na dobry, lokalny produkt. W barszczu wigilijnym Magdy Gessler najważniejsze będą buraki. Muszą być podłużne, prawie czarne w środku. Buraki do wigilijnego barszczu mają mocno brudzić ręce a ich zapach powinien unosić się w całym domu.

Potrawy wigilijne: LISTA. 12 tradycyjnych potraw na wigilijny stół

Barszcz wigilijny Magdy Gessler: KROK PO KROKU

Gotowanie barszczu wigilijnego powinno rozpocząć się już 23 grudnia. Jeśli barszcz wigilijny przygotowujemy z 3 kg buraków to połowę z nich, w łupinach pieczemy w piekarniku a drugą połowę kroimy lub trzemy na tarce w plastry. Dodajemy korzeń selera podzielonego na ćwiartki, 2 cebule upieczone w łupinach i pokrojone w ćwiartki, 2 korzenie pietruszki i sporo świeżego kopru (takiego, który używamy do kiszenia ogórków). Całość zalewamy wodą, której powinno być tyle, żeby zakrywała warzywa, ani więcej, ani mniej.

Barszcz wigilijny gotujemy powoli tak, żeby wszystkie smaki się ze sobą dokładnie połączyły a konsystencja była odpowiednia.

Wywar na barszcz czerwony musi zawrzeć, kiedy zrobi to po raz pierwszy - dodajemy do niego 1,5 łyżki polskiego dębowego octu, kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, a także cukier. Buraki w wywarze powinny zmięknąć. Następnie przelewamy wywar do garnka, w którym znajdują się już starte na tarce buraki wyciągnięte z piekarnika. Wywar na barszcz wigilijny gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dolewamy 0,5 litra wywaru z dojrzałych prawdziwków. Następnie całość uzupełniamy kilkoma ząbkami czosnku i skórkami kwaśnych, polskich jabłek. Taką masę odstawiamy na całą noc.

Przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler poniżej

Co wiesz o tradycyjnych potrawach wigilijnych?

W przygotowaniu barszczu wigilijnego ważny jest czas. Do jego przygotowania trzeba się przygotować. Gotowanie barszczu czerwonego na ostatnią chwilę w tym przypadku się nie sprawdzi.

W Wigilię przecedzamy barszcz czerwony, który powinien już przejąć wszystkie smaki i aromaty z warzyw i przypraw. Gotujemy a gorący barszcz wigilijny stawiamy na świątecznym stole i podajmy z kołdunami lub uszkami.

Barszcz wigilijny Magdy Gessler. Barszcz wigilijny gotujemy powoli tak, żeby wszystkie smaki się ze sobą dokładnie połączyły a konsystencja była odp
Barszcz wigilijny Magdy Gessler. Barszcz wigilijny gotujemy powoli tak, żeby wszystkie smaki się ze sobą dokładnie połączyły a konsystencja była odpowiednia. Mario Carvajal / Wikimedia Commons

Barszcz wigilijny Magdy Gessler: PRZEPIS

Inny przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler. Proporcje bardziej odpowiadają polskiej rodzinie. Barszczu czerwonego jest mniej, a jak wiadomo wszystkich potraw wigilijnych trzeba w czasie kolacji skosztować.

Składniki na barszcz:

  • 1 kg buraków
  • pół selera
  • por 
  • 2 duże cebule
  • 4 kwaśne, polskie jabłka  
  • 5 łyżek octu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania barszczu:

  1. Buraki pokroić na pół, wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą tylko na tyle, by przykryła ona warzywa.
  2. Dodać obrane: seler i cebule w całości.
  3. Dodać por (związany sznurkiem), aby nie rozpadł się w gotowaniu.
  4. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodać ocet.
  5. Buraki gotować do miękkości na bardzo małym ogniu - nie może wrzeć!
  6. Kiedy buraki będą miękkie, wywar odstawić w chłodne miejsce.
  7. Na wierzch wsypać skórki lub ćwiartki jabłek.
  8. Barszcz powinien "leżakować" w ten sposób przez całą noc.
  9. Wyjąć buraki, zetrzeć na tarce i znów wrzucić do wywaru.
  10. Jeśli chcemy podać klarowny barszcz, przed podaniem przecedzamy.
  11. Na koniec do barszczu wigilijnego dodajemy czosnek oraz pieprz. Wcześniejsze dodanie mogłoby spowodować zgorzknienie zupy.

Barszcz wigilijny Magdy Gessler

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 6

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

S
Serio?

Ta to pewnie po tym barszczu Gessler mysli ze wazy 64kg majac 1,71cm hahaha ciekawa kto w tym wierzy?

B
Basia

Tadziu jak nic lecę po twoją cudną wodę i będzie lux barszczyk hi hi

M
Maria

Barszcz czerwony na occie?
Tak gotują kucharki w barach szybkiej obsługi.
W domu gotuje się barszcz na zakwasie buraczanym, a ten trzeba przygotować duuuużo wcześniej.

c
chef

"Wielka gwiazda, kreatorka smaku" czy w którejś swojej restauracji ma chociaż jedną gwiazdkę Michelina? Kudły po kuchni roztrząsa i nic więcej, ohyda.

x
xxx

nie ma dobrego barszczu.

r
realista

Kupić: 1 kg buraków pół selera por 2 duże cebule 4 kwaśne, polskie jabłka 5 łyżek octu 2 ząbki czosnku sól, pieprz. NIE ZAPŁACIĆ DOSTAWCY.

Dać do ugotowania kucharzowi. NIE ZAPŁACIĆ MU PENSJI.

Sprzedać w swojej knajpie jak najdrożej i skasować gotówkę.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3