Barszcz wigilijny Magdy Gessler. Barszcz wigilijny gotujemy powoli tak, żeby wszystkie smaki się ze sobą dokładnie połączyły a konsystencja była odpowiednia.
Barszcz czerwony Magdy Gessler na Wigilię
Jak zrobić barszcz na Wigilię? Przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler:
Barszcz wigilijny Magdy Gessler to nie tylko przepis, to cała filozofia gotowania. Sama Magda Gessler mówi, że jej barszcz wigilijny powinien być "gęsty jak krew i pyszny jak pokarm bogów". Barszcz Magdy Gessler podawany jest z kołdunami nadziewanymi śledziem i grzybami a nie z uszkami jak to często wygląda w naszych rodzinnych domach.
Magda Gessler znana jest z tego, że stawia mocny nacisk na dobry, lokalny produkt. W barszczu wigilijnym Magdy Gessler najważniejsze będą buraki. Muszą być podłużne, prawie czarne w środku. Buraki do wigilijnego barszczu mają mocno brudzić ręce a ich zapach powinien unosić się w całym domu.
Barszcz wigilijny Magdy Gessler:KROK PO KROKU
Gotowanie barszczu wigilijnego powinno rozpocząć się już 23 grudnia. Jeśli barszcz wigilijny przygotowujemy z 3 kg buraków to połowę z nich, w łupinach pieczemy w piekarniku a drugą połowę kroimy lub trzemy na tarce w plastry. Dodajemy korzeń selera podzielonego na ćwiartki, 2 cebule upieczone w łupinach i pokrojone w ćwiartki, 2 korzenie pietruszki i sporo świeżego kopru (takiego, który używamy do kiszenia ogórków). Całość zalewamy wodą, której powinno być tyle, żeby zakrywała warzywa, ani więcej, ani mniej.
Barszcz wigilijny gotujemy powoli tak, żeby wszystkie smaki się ze sobą dokładnie połączyły a konsystencja była odpowiednia.