Sos tatarski do jajek
3. Sos tatarski to bardzo popularny dodatek do dań, podawany również do jajek. Przygotowuje się go z majonezu z posiekanymi marynowanymi pieczarkami, ogórkami i często kaparami. Zobacz cały przepis pod linkiem: tradycyjny sos tatarski.
Sos chrzanowy z buraczkami do jajek
4. Sos chrzanowy z buraczkami do jajek jest wyrazisty w smaku i pięknie wygląda. By go zrobić wymieszaj:
- 1u gotowanego, małego buraka, startego na tarce,
- 2 łyżki chrzanu,
- 5 łyżek śmietany lub jogurtu greckiego,
- cukier i sól do smaku.
Jeśli buraczek po starciu jest bardzo soczysty, to odciśnij z niego nadmiar soku przed dodaniem do sosu.
Sos czosnkowy do jajek
5. Sos czosnkowy świetnie pasuje do jajek ugotowanych na twardo. By go zrobić, wystarczy wymieszać
- 6 łyżek majonezu,
- 3 łyżki gęstego jogurtu,
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i według upodobania np. szczypiorkiem, czosnkiem niedźwiedzim lub natką pietruszki.
Jajka na Wielkanoc
Przekąski z jajek w sosie są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Pięknie udekorowane np. rzodkiewką, natką pietruszki czy rzeżuchą, będą świetnie prezentować się na wielkanocnym stole.