Biała kiełbasa to znakomity pomysł na pożywny obiad. Na kolejnych zdjęciach znajdziesz przepisy na białą kiełbasę w piwie, kiełbasę w sosie chrzanowym oraz kiełbasę pieczoną. Przesuwaj zdjęcia strzałką lub gestem.
Biała kiełbasa w piwie
Składniki:
- 4-6 białych kiełbas,
- 1 l jasnego piwa,
- 2 cebule
- 4 ogórki kiszone,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- 2 łyżki cukru,
- garść suszonych śliwek,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżka octu jabłkowego,
- sól, pieprz.
Jak przygotować białą kiełbasę w piwie?
1. Do garnka wlałam piwo i zaczęłam podgrzewać.
2. Kiełbasy ponakłuwałam widelcem i włożyłam do piwa. Gotowałam na małym ogniu.
3. Na patelnię wysypałam cukier, podgrzałam aż zaczął brązowieć, dodałam 4 łyżki wody i rozmieszałam aż powstał gładki karmel. Przelałam go do garnka z kiełbasą.
4. Jedną cebulę pokroiłam na plastry i wrzuciłam do garnka z kiełbasą.
5. Drugą cebulę poszatkowałam i podsmażyłam na maśle. Dodałam mąkę oraz przyprawy, wymieszałam aż powstała zasmażka.
6. Zasmażkę dodałam do kiełbasy. Zagotowałam.
7. Na koniec dodałam do sosu pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
8. Kiełbasy wyłożyłam na półmisek i polałam sosem.
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Składniki:
- 4-6 białych kiełbas,
- 2 cebule,
- 6 łyżek chrzanu,
- łyżka masła,
- pół szklanki bulionu,
- pół szklanki śmietanki 30%,
- pół szklanki śmietany 18%,
- łyżeczka majeranku i tymianku,
- sól, pieprz.
Jak przygotować białą kiełbasę w sosie chrzanowym?
1. Cebule poszatkowałam i podsmażyłam na maśle. Dodałam obie śmietany, bulion i zagotowałam sos. Na koniec dodałam do sosu przyprawy.
2. Kiełbasę ponacinałam i ułożyłam w brytfance. Polałam sosem.
3. Kiełbasę piekłam 35 minut w temperaturze 180 stopni. Idealnie pasują do niej tarte buraczki.
Biała kiełbasa pieczona
Pieczona biała kiełbasa z dodatkiem majeranku to bardzo proste i tanie danie, które można podać zarówno na zwykły obiad, jak i od święta. Przepis jest bardzo łatwy, a potrawa praktycznie robi się sama. Efekt – palce lizać. Zobacz prosty przepis na białą kiełbasę pieczoną.