Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Białe czekoladowe kulki z cytryną i płatkami owsianymi na podwieczorek. Przepis na szybki deser bez pieczenia

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Czekoladowy deser bez pieczenia będzie słodką przekąską na rodzinny podwieczorek.
Czekoladowy deser bez pieczenia będzie słodką przekąską na rodzinny podwieczorek. Ulrika Pousette
Białe kulki czekoladowe wyróżniają się spośród znanych do tej pory deserów. Ich wyjątkowość polega na użyciu białej prażonej czekolady, która otula słodko-kwaśne wnętrze chrupiącą posypką. Zobacz przepis na domowe kulki mocy z białą czekoladą.

W skrócie

Kulki z białej czekolady można też możesz obtoczyć dodatkowo w wiórkach kokosowych. Dzięki temu będą nie tylko wyśmienicie smakować, ale też pięknie wyglądać. Kulki przygotujesz przy pomocy prostych gadżetów kuchennych oraz lodówki. Przepis pochodzi z książki „Czekoladowe kulki” autorstwa Mii Öhrn i Ulriki Pousette. Udostępniamy go dzięki uprzejmości Wydawnictwa Literackiego.

Białe czekoladowe kulki – przepis ze skórką cytrynową

Liczba porcji: około 20 kulek
Czas przygotowania: 20 minut + minimum 2 godziny schładzania w lodówce.

Masa:

  • 200 g białej czekolady,
  • 400 ml płatków owsianych,
  • 150 g masła o temp. pokojowej,
  • 4 łyżki cukru,
  • drobniutko starta skórka z 1 cytryny, najlepiej z uprawy ekologicznej,
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Posypka:

  • 175 g białej czekolady

Jak zrobić czekoladowe kulki z białą czekoladą?

Przygotowanie:

  1. Posypka: Posiekaj grubo czekoladę przeznaczoną na posypkę i rozsyp ją na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
  2. Praż na środkowym poziomie piekarnika przez mniej więcej 10 minut w temperaturze 175°C, aż nabierze złotawej barwy.
  3. Raz po raz mieszaj i dopilnuj, by się nie przypaliła. Wyjmij, ostudź i posiekaj drobniutko.
  4. Masa: Połam czekoladę na kawałki. Przełóż do malaksera, dodaj płatki, masło, cukier, skórkę z cytryny, ewentualnie sól oraz sok z cytryny.
  5. Miksuj przez 3–4 minuty. Jeśli nie masz robota kuchennego, rozpuść czekoladę, a potem wyrób wszystkie składniki ręcznie na gęstą masę.
  6. Formuj kulki i obtaczaj je w uprażonej czekoladzie. Wstaw do lodówki, by stężały. Przechowuj w chłodzie.

Dodatki do czekoladowych kulek

Osoby ceniące fit przekąski na drugie śniadanie mogą zrobić czekoladowe kulki z płatkami owsianymi. Łączy się je z proszkiem kakaowym, aby osiągnąć łagodniejszy smak. W okolicach Bożego Narodzenia lub jako jadalny prezent można przygotować piernikowe czekoladowe kulki. W szybki i łatwy sposób przywodzi się na myśl korzenne ciastka. Zachęcamy też do zrobienia zdrowej przekąski, czyli czekoladowych kulek z pistacjami na bazie nerkowców i daktyli. Ponadto do kulek czekoladowych warto używać wcześniej wysuszone i sproszkowane owoce. Dzięki temu można zrobić przepis na czekoladowe kulki mocy z malinami.

Mia Öhrn, Ulrika Pousette
„Czekoladowe kulki”
przeł. Ewa Wojciechowska
Wydawnictwo Literackie, Kraków 2022

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Białe czekoladowe kulki z cytryną i płatkami owsianymi na podwieczorek. Przepis na szybki deser bez pieczenia - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki