Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na bigos wg Magdy Gessler! Składniki bigosu na Boże Narodzenie podaje Magda Gessler! 24.12.2023

OPRAC.:
Dariusz Matyjaszczyk
Dariusz Matyjaszczyk
Magda Gessler zdradza przepis na bigos! Potrawy na święta Bożego Narodzenia.
Magda Gessler zdradza przepis na bigos! Potrawy na święta Bożego Narodzenia. Jaroslaw Jakubczak / Polska Press
Sprawdź przepis na bigos według Magdy Gessler! Szukasz przepisu na świąteczny bigos, z pomocą nadchodzi Magda Gessler. Znana restauratorka, udostępniła swoim fanom przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu bigos na święta Bożego Narodzenia. Sprawdź przepis na bigos według Magdy Gessler!

Magda Gessler zdradza swój przepis na świąteczny bigos!

Przepis na bigos Magdy Gessler. Bigos na święta: smaczny i łatwy do zrobienia! Bigos krok po kroku.

Jak zrobić bigos świąteczny? Magda Gessler radzi

Przepis na bigos Magdy Gessler. Bigos na święta: smaczny i łatwy do zrobienia! Bigos krok po kroku.

Sprawdźcie przepis Magdy Gessler na pyszny i prosty w przygotowaniu bigos. Z pewnością zrobicie wrażenie na rodzinie, gdy dowiedzą się, że na Waszym świątecznym stole znajduje się danie przygotowane według przepisu znanej restauratorki!

Magda Gessler zamieściła na swoim profilu portalu społecznościowym przepis na bigos, dlatego publikujemy go w całości, dokładnie tak, jak opisała go restauratorka.

PRZEPIS NA BIGOS WEDŁUG MAGDY GESSLER

Bigos... bigos... Oto obiecany przepis!

Na 3/4 ilości kapusty kiszonej potrzebujemy 1/4 kapusty zwykłej, niekiszonej, białej, naszej ulubionej. Taką surową kapustę trzeba poszatkować, po czym podsypać solą i kminkiem. Dodać cebulę, wymieszać, zostawić na dwie godziny, żeby zmiękła, po czym odcisnąć z niej sok.

Kapusty kiszonej nie warto przelewać - lubię, gdy bigos jest kwaśny i prawdziwy. - mówi Magda Gessler

Dobrą kapustę kiszoną poznacie nie tylko po zapachu ale i po kolorze. Jeśli jest biała lub sina, wtedy macie pewność, że do jej zakwaszania dodano coś więcej niż sól, np. ocet. Prawdziwa kiszona kapusta jest żółtawa i pachnie tak, że nie można się pomylić.

Podstawą bigosu jest kapusta, ale nie mniej ważne jest mięso, które do niego dodamy. Ilość mięsa zależy od Was i od tego, co akurat macie pod ręką. Ja zdecydowanie wolę, żeby w bigosie było więcej kapusty niż mięsa, ale Wasze preferencje mogą być odmienne.

Pamiętajcie tylko, żeby surowe kawałki mięsa uprzednio obsmażyć i podgotować. Surowe mięso dodane do kiszonej kapusty nie zmięknie, choćbyście bigos gotowali przez tydzień. Kwas z kapusty skutecznie temu zapobiegnie. Znakomicie sprawdzą się w bigosie resztki z niedzielnej pieczeni albo skrawki gotowanego mięsa.

Dla mnie najlepszym bigosem jest ten oparty na dziczyźnie, ale przecież nie ma problemu z dodaniem do niego pieczeni wołowej czy wieprzowej. Gorzej z drobiem, choć nie widziałam jeszcze nikogo, kto narzekałby na bigos z czerwonym mięsem z kaczki... ;)

CZYTAJ TAKŻE: Jak zrobić sałatkę wigilijną? Sprawdź przepisy na sałatki wigilijne!

Bigos na Wigilię. Przepis na bigos wigilijny

Bigosu gotowanie czas zacząć. W pierwszej kolejności obsmażamy wędzony dymem boczek, potem w wytopionym z boczku tłuszczu szklimy cebulę. Na kilogram bigosu potrzebować będziemy dwie duże cebule. Na tym samym tłuszczu obsmażamy surowe mięso, jeśli takiego chcemy użyć, przed jego obgotowaniem lub upieczeniem. Osobno obgotowujemy suszone prawdziwki - wystarczy 100 g na kilogram potrawy, choć jeśli ktoś lubi więcej, to dlaczego nie?

Garnek, w którym będziemy gotować bigos, porządnie smarujemy słoninką, która zapobiegnie przypalaniu się słodyczy z wędzonych śliwek. Wkładamy do garnka zmieszane kapusty, boczek, grzyby i śliwki i gotujemy przez cały dzień na bardzo wolnym ogniu. Przed włożeniem mięsa dodajemy jeszcze czerwone wytrawne wino - wystarczy jedna szklanka. Doprawiamy jałowcem, liściem laurowym i zielem angielskim.

Młotkowany pieprz będzie bardzo ważny ale... potem, bo dodany zbyt wcześnie sprawi, że bigos będzie piekielnie pikantny, a ma być tylko trochę ostry :)) Teraz mięso i... kolejny dzień gotowania :) Dopiero pod koniec gotowania dodajemy do potrawy pokrojone i obsmażone kiełbasy, bo jeśli dodamy je wcześniej, to się nam w bigosie rozpuszczą i znikną...

Bigos musi być też lekko tłusty, nie może być suchy, bo zabraknie mu smaku. Warto zatem dodać do niego łyżkę domowego smalcu ze skwarkami. W ostatnim dniu gotowania jest również czas na dodanie młotkowanego pieprzu.

Kapusta, mięso, boczek, wędliny, śliwki, cebula, wino i przyprawy. To te produkty tworzą polski bigos, znany i ceniony na świecie od wieków.

Nie wolno dodawać pomidorów, koncentratów pomidorowych i innych pomidorowych przetworów. W polskim bigosie pomidorów nie ma, bo są w nim zupełnie niepotrzebne. Kapusta, mięso, boczek, wędliny, śliwki, cebula, wino i przyprawy. To te produkty tworzą polski bigos, znany i ceniony na świecie od wieków. Ciemny, brązowy, najlepszy - taki, jak w Słupsku :D

Jego tajemnicą, poza najlepszymi składnikami, jest długie i wolne gotowanie (przynajmniej trzy dni) i przemrożenie. Jeśli zamierzacie zrobić bigosu więcej i zostawić na później, wtedy po dwudniowym gotowaniu zamrażacie go i na dzień przed podaniem znów gotujecie i mieszacie na wolnym ogniu.

CZYTAJ TAKŻE: Jak zapakować prezent świąteczny? Jak zapakować okrągły prezent w papier! Sprawdź! [FILM PORADNIK]

Poniżej zamieszczamy pełen wpis restauratorki

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki