5 z 12
Bułeczki scones. Krok 3
Wlej mleko do mąki z masłem. Wymieszaj całość łyżką, ale tylko kilkoma ruchami. Składniki mają się jedynie połączyć.
6 z 12
Bułeczki scones. Krok 4
Przełóż ciasto na deskę lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Rękami lub łopatką delikatnie je wyrównaj i odrobinę spłaszcz. Nie musisz zagniatać ciasta i nie musisz go wałkować.
7 z 12
Bułeczki scones. Krok 5
Wytnij bułki za pomocą okrągłej foremki lub po prostu szklanki czy kubka. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
8 z 12
Bułeczki scones. Krok 6
Wierzch bułeczek posmaruj delikatnie odrobiną mleka. Jeśli zależy ci na wyraźnie rumianej skórce, to możesz posmarować je także rozmąconym jajkiem.