5 z 12
Wlej mleko do mąki z masłem. Wymieszaj całość łyżką, ale...
fot. Katarzyna Puczyńska

Bułeczki scones. Krok 3

Wlej mleko do mąki z masłem. Wymieszaj całość łyżką, ale tylko kilkoma ruchami. Składniki mają się jedynie połączyć.

6 z 12
Przełóż ciasto na deskę lub stolnicę oprószoną mąką pszenną....
fot. Katarzyna Puczyńska

Bułeczki scones. Krok 4

Przełóż ciasto na deskę lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Rękami lub łopatką delikatnie je wyrównaj i odrobinę spłaszcz. Nie musisz zagniatać ciasta i nie musisz go wałkować.

7 z 12
Wytnij bułki za pomocą okrągłej foremki lub po prostu...
fot. Katarzyna Puczyńska

Bułeczki scones. Krok 5

Wytnij bułki za pomocą okrągłej foremki lub po prostu szklanki czy kubka. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

8 z 12
Wierzch bułeczek posmaruj delikatnie odrobiną mleka. Jeśli...
fot. Katarzyna Puczyńska

Bułeczki scones. Krok 6

Wierzch bułeczek posmaruj delikatnie odrobiną mleka. Jeśli zależy ci na wyraźnie rumianej skórce, to możesz posmarować je także rozmąconym jajkiem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Placki rabarbarowe na podwieczorek. Ten przepis zrobią nawet kulinarni debiutanci

Placki rabarbarowe na podwieczorek. Ten przepis zrobią nawet kulinarni debiutanci

Najlepsze leczo warzywne. Robię je z cukinii, papryki i pomidorów

Najlepsze leczo warzywne. Robię je z cukinii, papryki i pomidorów

Niezawodne ciasto ucierane z wiśniami. Zrobisz je raz-dwa!

Niezawodne ciasto ucierane z wiśniami. Zrobisz je raz-dwa!

Zobacz również

Najlepsze sposoby na wykorzystanie białek w kuchni. Zobacz 5 propozycji

Najlepsze sposoby na wykorzystanie białek w kuchni. Zobacz 5 propozycji

Niezawodne ciasto ucierane z wiśniami. Zrobisz je raz-dwa!

Niezawodne ciasto ucierane z wiśniami. Zrobisz je raz-dwa!