1/5
Pastéis de nata
Pastéis de nata to tradycyjny przepis pochodzący z Portugalii. Składa się z kremu budyniowego zapieczonego w chrupiącym cieście. Kliknij, aby zobaczyć galerię.
2/5
Pastéis de nata - składniki kremu
Słodki krem budyniowy doprawiany jest laską cynamonu i startą skórką z cytryny. Gotowy wypiek można posypać mielonym cynamonem, cukrem pudrem lub wymieszać oba produkty.
3/5
Pastéis de nata - syrop cukrowy
Pastéis de nata wykonuje się z dodatkiem syropu cukrowego. Dzięki temu budyń jest bez grudek, a słodki smak równomiernie rozprowadza się po całym kremie.
4/5
Pastéis de nata - budyń
Domowy budyń przygotowuje się z żółtek, skrobi kukurydzianej i mleka. Następnie łączy z syropem cukrowym i zapieka w cieście.