Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić buraczki zasmażane? Poznaj tradycyjny przepis babci na buraczki na gorąco. Prosty dodatek do obiadu, który zjesz z apetytem

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zasmażane buraczki pasują do kotletów mięsnych i dań z ziemniaków. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zasmażane buraczki pasują do kotletów mięsnych i dań z ziemniaków. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Buraczki zasmażane to pyszne uzupełnienie obiadu np. kotletów mielonych, kotletów schabowych czy gulaszu. Mam na nie niezawodny przepis. Tak przygotowuje się je w mojej rodzinie od lat. Przekonaj się, jakie są dobre i zobacz, jak zrobić najlepsze buraki tarte na ciepło.

Spis treści

Buraczki do obiadu. Sprawdzony przepis

Polecam przepis na buraczki zasmażane, podawane na ciepło do obiadu. Dla wielu osób to prawdziwie domowy przysmak, przypominający smak dzieciństwa. Robi się je naprawdę bardzo prosto. Wystarczy ugotować buraczki lub upiec je do miękkości w piekarniku, zetrzeć na tarce i podsmażyć. Proponuję doprawić je do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Gotowe buraczki mają mieć słodko-kwaśny smak. Zamiast cytryny równie dobrze sprawdzi się ocet spirytusowy lub ocet jabłkowy.

Przepis na buraczki zasmażane

Czas przygotowania: 15 minut + gotowanie buraków: do 1,5 godziny.
Liczba porcji: 4.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 buraki ćwikłowe,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić buraki zasmażane?

  1. Buraki umyj, przełóż do garnka i zalej wodą.
  2. Gotuj do miękkości ok. 1 godzinę (pokaźniejsze sztuki będą potrzebowały więcej czasu – najlepiej sprawdź widelcem, czy są miękkie; w razie potrzeby wydłuż czas gotowania do półtorej godziny).
  3. Przestudzone buraki obierz ze skórki, odetnij twarde końcówki.
  4. Zetrzyj buraki na tarce o dużych oczkach.
  5. W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i przez chwilę podsmaż.
  6. Wrzuć buraki i dokładnie wymieszaj.
  7. Dopraw warzywa cukrem, solą i pieprzem.
  8. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  9. Smaż buraczki ok. 5 minut. Sprawdź ich smak, w razie potrzeby dodaj więcej cukru, soli lub cytryny.
  10. Podawaj buraczki na ciepło.

Do czego podać buraczki zasmażane?

Domowe buraczki zasmażane najlepiej smakują na ciepło. Pasują do różnego rodzaju dań. Szczególnie polecamy kotlety mielone oraz tradycyjne schabowe. To także doskonały dodatek do mięsa drobiowego.

Zasmażane buraczki pasują do kotletów mięsnych i dań z ziemniaków. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Jak zrobić buraczki zasmażane? Poznaj tradycyjny przepis bab...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak zrobić buraczki zasmażane? Poznaj tradycyjny przepis babci na buraczki na gorąco. Prosty dodatek do obiadu, który zjesz z apetytem - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki