- Susza spowodowała, że plony będą słabe. Szacujemy, że z jednego hektara ziemi zbierzemy około 50 ton buraków. W zeszłym roku wynik z jednego hektara oscylował w granicach blisko siedemdziesięciu ton buraka - mówi Marek Giżyński, dyrektor oddziału Krajowej Spółki Cukrowej S.A. w Dobrzelinie w gminie Żychlin w powiecie kutnowskim. Giżyński pociesza się jednak faktem, że poziom cukru w buraku jest wyższy niż w roku poprzednim.
W tym roku cukrownia przerabia około 4,8 tony surowca na dobę. Buraki zwożone są od rolników, z którymi wcześniej podpisano kontrakty na produkcję buraka. Jak mówi Marek Giżyński, cukrownia obsługuję cztery województwa. - Skupujemy buraki od rolników z województwa łódzkiego, województwa mazowieckiego oraz województw: kujawsko-pomorskiego i wielkopolskiego - wylicza dyrektor oddziału. - Buraki sprzedaje też sporo rolników mieszkających w pobliżu cukrowni w Dobrzelinie.
Jadąc przez powiat kutnowski, a zwłaszcza przez gminę Oporów czy Żychlin oraz przez powiat łowicki, co rusz widzimy buraczane pola, na których od września trwają intensywne prace.
Przypomnijmy, że cukrownia w Dobrzelinie jest jedną z siedmiu cukrowni należących do Krajowej Spółki Cukrowej. Pozostałe cukrownie znajdują się w Malborku, Nakle, Kruszwicy, Werbkowicach, Krasnymstawie oraz w Kluczewie. W samym Dobrzelinie zatrudnionych jest około 160 osób na etacie. Do tego dochodzą pracownicy sezonowi.
Plantator, który dostarcza surowiec do cukrowni, musi mieć podpisane wspomniane umowy na kontraktację. Rolnik sieje bowiem tylko kwalifikowane nasiona, które zanim zostaną kupione przez dobrzelińską cukrownię, muszą przejść bardzo szczegółowe badania.
Nasiona są wysiewane w okolicach kwietnia za pomocą siewnika jednopunktowego. Dzięki temu nie trafiają hurtem do ziemi, ale są sadzone w optymalnych odległościach. Cykl wegetacji zazwyczaj trwa od marca do września, kiedy zaczyna się kopanie buraków.
Burak jest wykopywany za pomocą specjalnej, przeznaczonej do wykopu buraków kopaczki. Odcinane są liście, a surowiec trafia do zbiornika. Potem buraki lądują na pryzmie, skąd są transportowane samochodami do cukrowni w Dobrzelinie. Warto podkreślić, że cukrownia w Dobrzelinie posiada nowoczesną, w pełni zaumatyzowaną linię produkcyjną
Źródło: Dziennik Łódzki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?