W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na jedną z moich ulubionych przekąsek. Jest nie tylko pyszna i prosta do zrobienia, ale zawsze robi efekt „wow”. To burrata z pomidorami i papryką. Czym różni się od innych sałatek z burratą? Sekret tkwi w małym elemencie zaskoczenia. Burrata i pomidory powinny być bowiem w temperaturze pokojowej, ale paprykę podsmażamy na oliwie z czosnkiem. Nabiera ona niezwykłego aromatu, który dodaje przekąsce pazura. Dodatkowo polewamy ser i pomidory gorącą oliwą. Całość jest naprawdę wyborna i warta wypróbowania. Ja sama wracam do tej przekąski z burratą regularnie. Tuż przed podaniem rozdzielam burratę widelcem, dzięki czemu rozpływa się na pomidorach i papryce.
Burrata z pomidorami – przepis na szybką przekąskę
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1 burrata,
2 pomidory malinowe,
1 papryka ramiro,
6 łyżek oliwy z oliwek,
ząbek czosnku,
sól, pieprz,
szczypta oregano.
Jak przygotować burratę z pomidorami?
Pomidory umyłam, pokroiłam w plastry, ułożyłam na talerzu.
Paprykę umyłam i pokroiłam w paski.
Na patelni rozgrzałam oliwę i dodałam posiekany czosnek. Wrzuciłam pokrojoną paprykę. Smażyłam 5 minut, aż papryka lekko zmiękła.
Na pomidorach położyłam burratę. Na to wyłożyłam paprykę.
Całość polałam gorącą oliwą z czosnkiem, posypałam oregano, solą i pieprzem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?