Ceny masła i jaj powinny spadać. Droższe warzywa i wędliny - prognozy rynkowe

Oprac. AGW
Sytuacja w rolnictwie przekłada się na sklepowe półki i zawieszane na nich ceny. Zbóż i warzyw polscy gospodarze (i wielu europejskich) zebrali z powodu suszy - mniej. Mniejsza podaż surowców przekłada się na wyższe ceny - głównie produktów przetworzonych. "Wzrost ich cen będzie generowany wzrostem płac, kosztów energii i transportu na każdym etapie łańcucha sektora rolno-spożywczego", podają analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

Od kilku tygodni zwłaszcza w marketach możemy zaobserwować spadki cen masła lub częstsze i większe promocje. Masło i jaja są kategoriami produktów, których obniżki cen nadal powinny nam towarzyszyć.

- Z naszej analizy wynika, że jaja i masło, które w 2018 r., na tle ostatnich lat były relatywnie drogie, potanieją - podaje Paweł Wyrzykowski, ekspert ds. analiz sektorowych i rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas. - Z uwagi na normalizację sytuacji na rynku unijnym, zdecydowanie, bo o ponad 15 proc. tańsze powinny być jaja. Obniżki cen masła mogą natomiast przekroczyć 10 proc. W ostatnim kwartale 2018 r., za sprawą większej produkcji mleka i w konsekwencji masła w Nowej Zelandii, która jest jego największym eksporterem, ceny masła na rynkach światowych zaczęły spadać. Efekty tych obniżek na polskich półkach sklepowych będziemy mogli zaobserwować już na początku 2019 r. – uważa Wyrzykowski.

Według bankowych prognoz, ceny detaliczne żywności w Polsce w 2019 r. będą wyższe niż w ubiegłym roku średnio o 2-3,5%. Skala wzrostów może być podobna do tych z 2018 r. Wówczas ceny żywności wzrosły średnio o ok. 2,7%.

Mąka może podrożeć, wszystko przez mniejsze zbiory zbóż

Z prognoz Banku BGŻ BNP Paribas wynika, że w największym stopniu zdrożeją produkty zbożowe. Ceny detaliczne produktów zbożowych mogą być przeciętnie o ok. 6-7% wyższe od tych w 2018 r.

Główny Urząd Statystyczny publikując w drugiej połowie grudnia Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2018 roku wskazał, że produkcja zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi szacunkowo wyniosła 22,8 mln t. To o około 18% mniej od zbiorów z poprzedniego sezonu. Samej pszenicy było 9,5 mln t (ozimej 8,3 mln t, o 17% mniej niż w 2017 r, jarej 1,5 mln t, o 9%). W całej Unii Europejskiej zbiory pszenicy były niższe o 11%. Za uszczuplone zbiory odpowiada dotkliwa susza.

Ceny masła i jaj powinny spadać. Droższe warzywa i wędliny - prognozy rynkowe
pixabay.com

Na wzrosty cen pszenicy, która jest podstawowym surowcem wykorzystywanym w przemyśle młynarskim, miały wpływ również mniejsze zbiory tego zboża w Rosji i na Ukrainie.

"Na początku grudnia 2018 r. ceny skupu pszenicy w Polsce były aż o ponad 20 proc. wyższe niż przed rokiem i dynamika ta może utrzymać się do końca sezonu. Znajdzie to odzwierciedlenie w wyższych niż przed rokiem cenach mąki, szczególnie w pierwszej połowie 2019 r. Ponadto, należy zauważyć, że w sektorze produkcji pieczywa udział kosztów pracy jest jednym z największych w przemyśle spożywczym. W związku z przewidywanym dalszym wzrostem wynagrodzeń w Polsce będzie to kolejny czynnik kosztowy, który może znaleźć odzwierciedlenie w finalnej cenie produktu", przekazał Bank BGŻ BNP Paribas.

Wyższy niż prognozowany na 2019 r. wzrost cen detalicznych pieczywa i wyrobów piekarskich, po raz ostatni odnotowano w 2011 r., kiedy to produkty z tej branży podrożały o 9,4%

Warzywa droższe, z pietruszką na czele

- Z uwagi na nieurodzaj w Polsce i UE, droższe niż w 2018 r., szczególnie w pierwszej jego połowie, będą warzywa polowe, tj. marchew, cebula oraz ziemniaki. Z analizy Banku BGŻ BNP Paribas, wynika też, że ceny pietruszki w tym okresie mogą być wręcz rekordowe. Natomiast dynamika wzrostu cen pozostałych warzyw nie powinna być aż tak znacząca. W konsekwencji, zakładając scenariusz, że w kolejnym sezonie plony warzyw polowych będą zbliżone do średniej z ostatnich latach, w całym 2019 r. przeciętne ceny warzyw będą o ok. 3-5 proc. wyższe niż w 2018 r. – powiedziała Karolina Załuska, ekspert ds. analiz sektorowych i rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.

Ceny masła i jaj powinny spadać. Droższe warzywa i wędliny - prognozy rynkowe
pixabay.com

Ceny owoców, a zwłaszcza jabłek zapowiadają się niższe

Bank w swoich prognozach podaje, że zarówno ceny owoców krajowych, jak i cytrusów, będą w I połowie roku pod presją wysokiej podaży w Europie. "Duże ilości jabłek zgromadzonych obecnie w przechowalniach, ze względu na swoje parametry jakościowe i dobór odmian, nie będą mogły zostać wyeksportowane. Prawdopodobnie więc będą oferowane na rynku krajowym lub trafią do przetwórstwa. Przy sprzyjających warunkach pogodowych należy również zakładać, że zbiory owoców krajowych w 2019 r. będą znaczące, co również będzie sprzyjać niskim cenom detalicznym w drugiej połowie roku. W rezultacie owoce w 2019 r. mogą być o ok. 2-3 proc. tańsze niż w 2018 r."

Warzywa i owoce są najbardziej zmiennymi i najtrudniejszymi do prognozowania kategoriami żywności.

Ceny cukru spadły. Na terenie Unii Europejskiej nie obowiązują już limity na produkcję cukru, a to spowodowało zwiększenie powierzchni uprawy buraków cukrowych. "W efekcie w 2018 r. można było zauważyć obniżki cen detalicznych cukru na rynku krajowym, którego cena w lipcu spadła poniżej 2 zł za kg. W 2019 r. ceny powinny utrzymywać się na stabilnym poziomie.

Chociaż nie ma wyraźnych przesłanek po stronie surowcowej, o kilka procent mogą natomiast podrożeć wyroby czekoladowe i słodycze. Będzie to przede wszystkim związane z wyższymi kosztami wynagrodzeń i energii".

Przewidywania cen wędlin

Bardzo nisko wyceniany w skupach żywiec wieprzowy może szczególnie w pierwszej połowie 2019 r., przełożyć się na ceny mięsa w sklepach, "prawdopodobnie będą nieznacznie niższe niż przed rokiem. Wynika to z większego uboju trzody, a co za tym idzie wyższej podaży surowca, zarówno w Polsce, jak i w wielu krajach UE. Jednocześnie średnie ceny mięsa drobiowego i wołowiny mogą odnotować nieznaczny wzrost", prognozuje Bank BGŻ BNP Paribas.

W ciągu roku musimy liczyć się ze wzrostem o ponad 3% cen wędlin. "Tu zadecydują czynniki poza surowcowe – wspomniane wcześniej wysokie koszty pracy i energii, ale też rosnąca zamożność konsumentów, sięgających coraz częściej po produkty wysokogatunkowe i zwracających uwagę na skład artykułów spożywczych".

Prognozy odnoszą się do cen detalicznych, uwzględniających marże sklepów, z której przedsiębiorstwa handlowe muszą pokryć koszty swojej działalności, w tym wynagrodzenia pracowników.

Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2018 roku (GUS):

  • zbiory ziemniaków (łącznie z produkcją w ogrodach przydomowych) szacuje się na ok. 7,5 mln t, tj. o około 18% mniej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym;
  • zbiory buraków cukrowych ocenia się na ok. 14,6 mln t, tj. o około 7% mniej od produkcji uzyskanej w 2017 r.;
  • produkcja warzyw gruntowych została oszacowana na około 4,1 mln t, tj. o ponad 10% mniej w porównaniu do roku poprzedniego;
  • zbiory owoców z drzew ocenia się jako rekordowe i szacuje się na ok. 4,5 mln t, tj. o blisko 70% więcej od bardzo niskich zbiorów ubiegłorocznych;
  • zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych zostały ocenione na około 0,6 mln t, tj. o ok. 17 % więcej od zbiorów 2017 r.

Źródło: informacja prasowa Banku BGŻ BNP Paribas, Twitter, GUS

Wideo

Materiał oryginalny: Ceny masła i jaj powinny spadać. Droższe warzywa i wędliny - prognozy rynkowe - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie