Szkolenie z kuchni hiszpańskiej odbyło się w warsztatach gastronomicznych Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu. Wydarzenie zorganizowane w sobotę 18 marca miało wymiar charytatywny. Dochód z wpisowego zasili zbiórkę na bardzo drogi lek dla chłopczyka z Pajęczna, który choruje na rdzeniowy zanik mięśni.
Jak przyrządzić potrawy rodem z Hiszpanii, pokazał uczestnikom szkolenia Sebastian Michałczyk, doświadczony szef kuchni, absolwent ZS nr 1. Wspólnemu gotowaniu towarzyszyła degustacja przygotowanych przysmaków. Dzięki tej inicjatywie udało się zebrać dla Jasia Czarneckiego z Pajęczna kwotę 2.440 złotych. Pomysłodawcą akcji był Jakub Klimczak.
Dziecko nie kwalifikuje się do refundacji terapii z użyciem najdroższego leku świata. Jego koszt przekracza 10 mln złotych. Kwota zebrana dotąd dla Jasia zbliża się do 3 mln zł. Dla rodziny to dramatyczny wyścig z czasem, gdyż leczenia nie można będzie wdrożyć, jeśli chłopiec przekroczy ustaloną przez specjalistów granicę wagi. LINK DO ZBIÓRKI: JAŚ POKONA SMA
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?