Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Charytatywne gotowanie hiszpańskich potraw w Wieluniu. Zebrano prawie 2,5 tys. zł dla Jasia z Pajęczna chorego na SMA

Zbigniew Rybczyński
Zbigniew Rybczyński
FB/Warsztaty Gastronomiczne ZS Nr 1 w Wieluniu
Niemal 2,5 tys. zł udało się zebrać dla chłopca chorego na SMA dzięki charytatywnej akcji kulinarnej w Wieluniu

Szkolenie z kuchni hiszpańskiej odbyło się w warsztatach gastronomicznych Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu. Wydarzenie zorganizowane w sobotę 18 marca miało wymiar charytatywny. Dochód z wpisowego zasili zbiórkę na bardzo drogi lek dla chłopczyka z Pajęczna, który choruje na rdzeniowy zanik mięśni.

Jak przyrządzić potrawy rodem z Hiszpanii, pokazał uczestnikom szkolenia Sebastian Michałczyk, doświadczony szef kuchni, absolwent ZS nr 1. Wspólnemu gotowaniu towarzyszyła degustacja przygotowanych przysmaków. Dzięki tej inicjatywie udało się zebrać dla Jasia Czarneckiego z Pajęczna kwotę 2.440 złotych. Pomysłodawcą akcji był Jakub Klimczak.

Dziecko nie kwalifikuje się do refundacji terapii z użyciem najdroższego leku świata. Jego koszt przekracza 10 mln złotych. Kwota zebrana dotąd dla Jasia zbliża się do 3 mln zł. Dla rodziny to dramatyczny wyścig z czasem, gdyż leczenia nie można będzie wdrożyć, jeśli chłopiec przekroczy ustaloną przez specjalistów granicę wagi. LINK DO ZBIÓRKI: JAŚ POKONA SMA

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki