W skrócie:
Mieszkańcy Bałkanów, przyzwyczajeni do ustawicznych upałów, wiedzą, czym się chłodzić. Ogórki i zsiadłe mleko to produkty, które doskonale schładzają i nawadniają organizm, wyczerpany wysokimi temperaturami. Ogórki dostarczają nam naturalnych elektrolitów, które tracimy w upalne dni. W tym czasie warto sięgać po różnego rodzaju chłodniki, takie jak np. bułgarski tarator. Przygotowuje się go właśnie na bazie ogórków z dodatkiem zsiadłego mleka, jogurtu lub kefiru. Bułgarzy dodają do tej zimnej przystawki koperek i czosnek. Chłodnik ogórkowy wywodzący się z bułgarskiej kuchni koniecznie musi być lekko kwaskowaty, dlatego doprawia się go octem winnym. Co jeszcze odróżnia tarator od innych chłodników z ogórkami? To dodatek posiekanych orzechów włosków, którymi posypuje się gotową zupę na zimno. Orzechy wspaniale podkreślają jej smak.
Tarator – przepis na chłodnik ogórkowy z Bułgarii
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
12 ogórków gruntowych,
500 ml gęstego jogurtu (może być grecki),
200 ml zsiadłego mleka (opcjonalnie),
łyżka octu z białego wina,
2 łyżki oliwy,
pęczek koperku,
2 ząbki czosnku,
kilkanaście orzechów włoskich,
sól, pieprz.
Jak zrobić bułgarski chłodnik ogórkowy?
Ogórki umyłam i bez obierania starłam na grubych oczkach tarki. Jeśli chcesz, możesz je obrać i pokroić w małą kostkę.
Ogórki przełożyłam do miski, posoliłam, dodałam ocet, odstawiłam na 15 minut.
W tym czasie posiekałam koperek i czosnek.
Do ogórków dodałam jogurt, zsiadłe mleko, czosnek oraz koperek. Doprawiłam pieprzem.
Chłodnik z ogórków wstawiłam do lodówki, żeby się schłodził.
Po wyjęciu, dodałam do chłodnika oliwę i wymieszałam.
Gotowy tarator posypałam posiekanymi orzechami włoskimi.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?