MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Chłodnik ogórkowy z zaskakującym dodatkiem. Wypróbuj przepis na bułgarski tarator. Mieszkańcy Bałkanów wiedzą, jak się schłodzić latem

Karolina Głogowska
Tarator to bułgarski chłodnik ogórkowy na bazie zsiadłego mleka lub jogurtu
Tarator to bułgarski chłodnik ogórkowy na bazie zsiadłego mleka lub jogurtu 123rf/minadehzda/zdjęcie ilustracyjne
Tarator to bułgarski chłodnik na bazie ogórków. Dodaje się do niego jogurt, zsiadłe mleko lub kefir. Chłodnik jest gęsty i aromatyczny, dzięki kilku dodatkom, które wspaniale podkreślają jego smak. Przygotowuje się go bardzo łatwo. Warto wypróbować ten przepis, który najlepiej się sprawdza w gorące, letnie dni.

W skrócie:

Mieszkańcy Bałkanów, przyzwyczajeni do ustawicznych upałów, wiedzą, czym się chłodzić. Ogórki i zsiadłe mleko to produkty, które doskonale schładzają i nawadniają organizm, wyczerpany wysokimi temperaturami. Ogórki dostarczają nam naturalnych elektrolitów, które tracimy w upalne dni. W tym czasie warto sięgać po różnego rodzaju chłodniki, takie jak np. bułgarski tarator. Przygotowuje się go właśnie na bazie ogórków z dodatkiem zsiadłego mleka, jogurtu lub kefiru. Bułgarzy dodają do tej zimnej przystawki koperek i czosnek. Chłodnik ogórkowy wywodzący się z bułgarskiej kuchni koniecznie musi być lekko kwaskowaty, dlatego doprawia się go octem winnym. Co jeszcze odróżnia tarator od innych chłodników z ogórkami? To dodatek posiekanych orzechów włosków, którymi posypuje się gotową zupę na zimno. Orzechy wspaniale podkreślają jej smak.

Tarator – przepis na chłodnik ogórkowy z Bułgarii

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 12 ogórków gruntowych,

  • 500 ml gęstego jogurtu (może być grecki),

  • 200 ml zsiadłego mleka (opcjonalnie),

  • łyżka octu z białego wina,

  • 2 łyżki oliwy,

  • pęczek koperku,

  • 2 ząbki czosnku,

  • kilkanaście orzechów włoskich,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić bułgarski chłodnik ogórkowy?

  1. Ogórki umyłam i bez obierania starłam na grubych oczkach tarki. Jeśli chcesz, możesz je obrać i pokroić w małą kostkę.

  2. Ogórki przełożyłam do miski, posoliłam, dodałam ocet, odstawiłam na 15 minut.

  3. W tym czasie posiekałam koperek i czosnek.

  4. Do ogórków dodałam jogurt, zsiadłe mleko, czosnek oraz koperek. Doprawiłam pieprzem.

  5. Chłodnik z ogórków wstawiłam do lodówki, żeby się schłodził.

  6. Po wyjęciu, dodałam do chłodnika oliwę i wymieszałam.

  7. Gotowy tarator posypałam posiekanymi orzechami włoskimi.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki