W skrócie:
Frytki belgijskie w ostatnich latach zachwyciły wielu smakoszy. Głównie dlatego, że ziemniaki w tej formie są chrupiące i mają delikatny środek. Sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w podwójnym smażeniu ziemniaków w gorącym smalcu i podawaniu ich z majonezem. Możesz też potraktować ten sos jako bazę do innych wariacji smakowych np.: sosu curry lub sosu tysiąca wysp. Ważne jest też pokrojenie ziemniaków na grubsze słupki niż we frytkach typu francuskiego. Znając te 3 proste zasady z pewnością osiągniesz kulinarny sukces.
Przepis na frytki belgijskie
Liczbaporcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi,
1 kostka smalcu lub 1 szklanka oleju roślinnego do smażenia,
sól morska do smaku,
20 g posiekanej natki pietruszki.
Do podania:
3 łyżki majonezu,
1 łyżka ketchup.
Jak zrobić frytki belgijskie?
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i pokrój na jednakowe słupki o grubości około 1 cm.
Opłucz pokrojone ziemniaki pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi.
Osusz ziemniaki ręcznikiem papierowym lub kuchenną ściereczką.
Następnie rozgrzej smalec lub olej roślinny w garnku z grubym dnem na średniej mocy palnika do temperatury około 160°C.
Smaż ziemniaki partiami przez około 5-6 minut, aż staną się miękkie, ale nie złociste.
Wyjmij frytki i odsącz na ręczniku papierowym.
Zwiększ moc palnika, aby osiągnąć temperaturę do około 190°C.
Ostrożnie wsyp usmażone frytki w 2-3 odstępach i smaż przez 2-3 minuty.
Dzięki temu frytki belgijskie nabiorą złocistego koloru i chrupkości.
Usmażone frytki belgijskie wyławiaj łyżką cedzakową i odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Jeszcze gorące posyp solą i posiekaną natką pietruszki.
Podawaj z majonezem wymieszanym z ketchupem na gładki sos.
Dodatki do frytek belgijskich
W Belgii można spotkać frytki belgijskie podawane z sosem na bazie majonezu i musztardy. Takie frytki świetnie smakują oprószone słodką mieloną papryką, świeżo zmielonym czarnym pieprzem lub obsypane startym twardym serem np.: parmezanem. W każdej z tej wersji będzie to apetyczna przekąska dla całej rodziny.
Przygotowanie frytek belgijskich może pozornie wydawać się trudne do zrobienia, jednak wystarczy wybrać odpowiednie ziemniaki, tłuszcz i mieć garnek z grubym dnem. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?