MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Chrupiące frytki belgijskie dla fanów ziemniaków. Tanie i smaczne. Zanurzone w sosie rozpływają się w ustach. Po prostu przysmak idealny

Anna Daniluk
Domowe frytki belgijskie to przysmak podwójnie smażony na tłuszczu. Klasycznie jest to smalec wołowy.
Domowe frytki belgijskie to przysmak podwójnie smażony na tłuszczu. Klasycznie jest to smalec wołowy. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Domowe frytki belgijskie są łatwe do zrobienia i nie trzeba wybierać się na miasto, aby zjeść porcję perfekcyjnie usmażonego ziemniaka. Kluczowe jest podwójne smażenie frytek na smalcu i podawanie ich z sosami na bazie majonezu. Tak zrobisz frytki belgijskie rozpływające się w ustach. Podpowiadam proste zasady, aby usmażyć ziemniaki chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

W skrócie:

Frytki belgijskie w ostatnich latach zachwyciły wielu smakoszy. Głównie dlatego, że ziemniaki w tej formie są chrupiące i mają delikatny środek. Sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w podwójnym smażeniu ziemniaków w gorącym smalcu i podawaniu ich z majonezem. Możesz też potraktować ten sos jako bazę do innych wariacji smakowych np.: sosu curry lub sosu tysiąca wysp. Ważne jest też pokrojenie ziemniaków na grubsze słupki niż we frytkach typu francuskiego. Znając te 3 proste zasady z pewnością osiągniesz kulinarny sukces.

Przepis na frytki belgijskie

Liczbaporcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi,

  • 1 kostka smalcu lub 1 szklanka oleju roślinnego do smażenia,

  • sól morska do smaku,

  • 20 g posiekanej natki pietruszki.

Do podania:

  • 3 łyżki majonezu,

  • 1 łyżka ketchup.

Jak zrobić frytki belgijskie?

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na jednakowe słupki o grubości około 1 cm.

  2. Opłucz pokrojone ziemniaki pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi.

  3. Osusz ziemniaki ręcznikiem papierowym lub kuchenną ściereczką.

  4. Następnie rozgrzej smalec lub olej roślinny w garnku z grubym dnem na średniej mocy palnika do temperatury około 160°C.

  5. Smaż ziemniaki partiami przez około 5-6 minut, aż staną się miękkie, ale nie złociste.

  6. Wyjmij frytki i odsącz na ręczniku papierowym.

  7. Zwiększ moc palnika, aby osiągnąć temperaturę do około 190°C.

  8. Ostrożnie wsyp usmażone frytki w 2-3 odstępach i smaż przez 2-3 minuty.

  9. Dzięki temu frytki belgijskie nabiorą złocistego koloru i chrupkości.

  10. Usmażone frytki belgijskie wyławiaj łyżką cedzakową i odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.

  11. Jeszcze gorące posyp solą i posiekaną natką pietruszki.

  12. Podawaj z majonezem wymieszanym z ketchupem na gładki sos.

Dodatki do frytek belgijskich

W Belgii można spotkać frytki belgijskie podawane z sosem na bazie majonezu i musztardy. Takie frytki świetnie smakują oprószone słodką mieloną papryką, świeżo zmielonym czarnym pieprzem lub obsypane startym twardym serem np.: parmezanem. W każdej z tej wersji będzie to apetyczna przekąska dla całej rodziny.

Przygotowanie frytek belgijskich może pozornie wydawać się trudne do zrobienia, jednak wystarczy wybrać odpowiednie ziemniaki, tłuszcz i mieć garnek z grubym dnem. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki