18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudnij ze smakiem: bochenek na medal

Konrad Gaca
Chudnij ze smakiem - chleb orkiszowo-żytni wieloziarnisty.
Chudnij ze smakiem - chleb orkiszowo-żytni wieloziarnisty. Agnieszka Kozłowska/Gaca Centrum
Aleksandra Borkowska zwyciężyła w grudniowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem" i zdobyła nagrodę miesiąca. Dzięki przepisowi na chleb orkiszowo-żytni wieloziarnisty będzie mogła za darmo korzystać z 28-dniowego, indywidualnie opracowanego programu żywieniowo-treningowego Gaca System.

Należy także zaznaczyć, że zdobycie nagrody miesiąca otworzyło pani Aleksandrze drogę do walki o tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania i wygranie trzech tysięcy złotych. Jej przepis znajdzie się w specjalnej książce kucharskiej z przepisami zgodnymi z założeniami Gaca System.

Rozstrzygnięcie, komu w tym miesiącu przypadnie nagroda, nie należało do łatwych zadań. Ilość nadesłanych propozycji i różne pomysły na przygotowanie chleba sprawiały, że było w czym wybierać. Dlaczego nagroda przypadła autorce akurat tej receptury? Powód był oczywisty: jej chleb zawiera szereg bezcennych dla zdrowia składników.

Chleb na mące żytniej ma charakterystyczny, uwodzący zapach, łatwo daje się kroić i nie kruszy się tak bardzo jak inne odmiany pieczywa. Te zalety są często wymieniane w opracowaniach poświęconych pieczywu razowemu, ale my zajmiemy się jego innymi atutami.

O wyrobach z mąki żytniej powinny pamiętać osoby mające kłopot z odpornością. Regularne spożywanie pieczywa żytniego powinno skutecznie ją poprawić. To dopiero początek listy mocnych stron mąki żytniej. Jak udowodnili fińscy badacze, ma ona korzystny wpływ na metabolizm węglowodanów. Jedzenie produktów przygotowanych na niej wywołuje znacznie niższy wzrost poziomu glukozy we krwi niż w przypadku spożycia pieczywa pszennego. Jakby tego było mało, konsumpcja chleba żytniego poprawia także wydzielanie insuliny i może pomóc nam w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia cukrzycy.

Dieta uwzględniająca obecność chleba żytniego jest dobrą drogą do utrzymania właściwej wagi ciała. Dzięki niemu czujemy się bardziej syci i łatwiej nam opierać się różnym żywieniowym pokusom. Pieczywo żytnie sprawdza się także w walce z wysokim poziomem tzw. złego cholesterolu. Udowodniono, że ma ono wpływ na jego obniżenie. Ponadto wzmacnia pracę układu krążenia i zapobiega powstawaniu dolegliwości naczyniowych.

Mąka żytnia bije na głowę pszenną pod względem obecności składników mineralnych. Znajdziemy w niej duże ilości potasu, wapnia, cynku, miedzi, manganu. Naukowcy są pewni, że ma ona także bardzo dobry profil aminokwasowy. Podkreślają oni obecność dużej ilości lizyny, która pozwala naszym organizmom wykorzystywać białka zawarte w pokarmach roślinnych.
Kolejnym ważnym składnikiem jest mąka orkiszowa. W porównaniu z pszenicą ma w sobie znacznie większą ilość białka. To także znakomite źródło błonnika. Jak wiedzą o tym wszyscy korzystający z Gaca System, błonnik jest potężnym sojusznikiem w walce z otyłością. Pomaga opanowywać głód, gdyż po spożyciu pęcznieje w brzuchu i stwarza poczucie, że jesteśmy najedzeni i nie mamy potrzeby sięgania po kolejne posiłki. Zawdzięczamy mu także regulację pracy układu pokarmowego, gdyż pomaga usunąć resztki zalegających pokarmów. Nie można także zapomnieć o dobroczynnym wpływie na nadciśnienie, redukcji poziomu złego cholesterolu oraz możliwości regulowania ciśnienia krwi.

Pamiętajmy jednak, że orkisz to nie tylko błonnik. W tym ziarnie znajdują się także witaminy A, B 6, D i E oraz cynk, miedź i selen. Jest również źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, które m.in. korzystnie wpływają na układ krążenia.
Opisując walory zdrowotne nagrodzonego przepisu na chleb, nie można zapomnieć o dodatkach siemienia lnianego. Z jego uzdrawiających właściwości korzystał w starożytnej Grecji Hipokrates. Wówczas traktowano siemię jako remedium na problemy układu pokarmowego. Teraz wiadomo, że ma znacznie szersze spektrum działania. Przypisuje mu się działanie antynowotworowe, moczopędne oraz łagodzenie objawów przekwitania.

Dodatek w chlebie otrębów owsianych, płatków żytnich i nasion słonecznika nie tylko wpłynie na poprawę smaku. Ich obecność będzie miała także m.in. wpływ na regulację pracy układu pokarmowego, dostarczą one bowiem zdrowych tłuszczów, pomogą ustabilizować gospodarkę hormonalną.
Konrad Gaca, prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta.

***

Przepis miesiąca w konkursie

Chleb orkiszowo-żytni wieloziarnisty

Składniki:

  • 0,5 kg mąki żytniej z pełnego przemiału,
  • 0,5 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1 szklanka otrąb
  • owsianych
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 1 szklanka słonecznika
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 l wody gazowanej
  • 0,5 l ciepłej wody przegotowanej
  • 25 g drożdży

Przygotowanie:
Z mąki odkładamy po pół szklanki mąki orkiszowej oraz żytniej. Dodajemy drożdże i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Następnie mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy wyrośnięty zakwas oraz wodę gazowaną i łyżeczkę miodu. Wyrabiamy ciasto aż będzie "odchodzić od ręki". Odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia.
Przekładamy do dwóch prostokątnych foremek, obsypujemy po wierzchu odrobiną siemienia, słonecznika oraz płatków.
Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 2000 C.

Autor przepisu: Aleksandra Borkowska

***

Konkurs dla Czytelników - wygraj atrakcyjne nagrody

1. Nadal masz szansę na wygraną!
Już za tydzień rozpoczniemy trzecią część konkursu Chudnij ze smakiem. Podamy składniki, z jakich będzie należało skomponować swój zdrowy posiłek. Przez kolejne tygodnie będziemy prezentować dania opracowane przez innych. Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych dań? Zapraszamy do zabawy.

2. Nagrody miesiąca
Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne. Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3. Nagroda główna
3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.

Damy ci więcej - zarejestruj się!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki