Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudnij ze smakiem: Nagroda za wiosnę na talerzu

Konrad Gaca
Agnieszka Kozłowska / Gaca Centrum
Bogusława Wójtowicz wygrała marcową edycję konkursu "Chudnij ze smakiem". Jej przepis na jajka z pieczarkami polecamy jako pomysł na zdrowe danie na wielkanocny stół.

Zgodnie z zasadami konkursu, pani Bogusława zyskała szansę na walkę o zwycięstwo w całym konkursie i zdobycie trzech tysięcy złotych. Już teraz nagrodziliśmy ją możliwością bezpłatnego korzystania z Gaca System. Jest to kompleksowy program dietetyczno-treningowy, który pozwolił tysiącom osób schudnąć i utrzymać właściwą wagę, cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.

Korzystając z Gaca System, jedyne, co trzeba robić, to przestrzegać otrzymanych zaleceń. W trakcie programu dostaje się dostosowaną do swojego stanu zdrowia i wieku dietę oraz zestaw ćwiczeń. Korzystający mają możliwość porozmawiania na temat programu w czasie konsultacji audio-wideo i uzyskania wyjaśnień na wszystkie dręczące ich pytania.

W tym miesiącu czekaliśmy na Państwa pomysły dań z jajkami w składzie. W Polsce nadal wiele osób powtarza nieprawdziwe wiadomości na temat ich szkodliwego działania. Najczęściej obarcza się je odpowiedzialnością za podnoszenie poziomu cholesterolu oraz powodowanie rozwoju choroby wieńcowej. Jest to zarzut nieprawdziwy, który został wielokrotnie obalony przez niezależne od siebie badania. Naukowcy w Kioto w latach 1990-2001 przebadali ponad 90 tysięcy osób, chcąc sprawdzić, czy naprawdę musimy obawiać się jajek. Japończycy jednoznacznie stwierdzili, że częste jedzenie jajek nie ma żadnego wpływu na rozwój choroby wieńcowej.

Podobnych badań przeprowadzono na całym świecie znacznie więcej. My powinniśmy pamiętać przede wszystkim o tym, że odpowiedzialność za powstawanie choroby wieńcowej ponosi nie spożywanie cholesterolu (jego wchłanialność przez organizm oscyluje na poziomie ok. 25 procent), ale długotrwała zła dieta, w której brakuje antyoksydantów, a pełno jest natomiast cukrów prostych i soli.

Same jajka bez szkodliwych i kalorycznych dodatków, takich jak majonez, są znakomitym pożywieniem. To w nich znajduje się białko, odznaczające się największym stopniem przyswajalności. Jedząc jajka, mamy okazję wpływać na poprawę wzroku (sprawia to zawarta w nich luteina), wzmacniać pracę układu nerwowego, mózgu i serca (wpływ lecytyny) oraz pomagamy organizmowi walczyć z bakteriami (lizozym). W jajkach znajdują się także witaminy A, D, E, K oraz B2 i B12 i składniki mineralne, takie jak fosfor, magnez, wapń i żelazo.

Szczypiorek to doskonały dodatek do potraw, gdy za oknem utrzymuje się fatalna pogoda i łatwo jest złapać infekcje dróg oddechowych. Jego bakteriobójcze działanie oraz duża zawartość witaminy C pomoże bronić się przed chorobami. Pomaga on także obniżać ciśnienie i ułatwia trawienie. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić z ilością zjadanego szczypioru, bo jego nadmiar ma działanie przeczyszczające.

Nawet dodatek niewielkich ilości natki pietruszki powinien pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Ma ona dobroczynny wpływ na pracę układu pokarmowego, ułatwia trawienie, zwiększając wytwarzanie śliny i soków żołądkowych, a jednocześnie zapobiega wzdęciom. Pietruszka ma także działanie rozkurczowe oraz moczopędne i zawiera duże ilości witaminy C.

Pieczarki, jakie poleca jako dodatek do swojego dania pani Bogusława, zawierają witaminę D, która jest odpowiedzialna za stan kości i zębów. Ponadto co jakiś czas pojawiają się opracowania łączące spożywanie pieczarek ze skuteczną profilaktyką przeciwko rozwojowi nowotworów.

Cebula pomoże naszemu organizmowi rozprawić się z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Poza tym ma ona także działanie moczopędne, wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego oraz na obniżenie poziomu cholesterolu.

WIELKANOCNE JAJECZKA FASZEROWANE PIECZARKAMI

Składniki:

  • 5 jajek kurzych
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • odrobina szczypiorku
  • natka pietruszki lub koperek

Wykonanie:

Jajeczka gotujemy na twardo, po ugotowaniu i ostudzeniu ostrym nożem przekrawamy je ma pół i wydrążamy całą zawartość skorupki. Do miseczki drobniutko kroimy białko a żółtko zostawiamy na razie w całości. Do ugotowanej wody wrzucamy drobno pokrojone pieczarki i blanszujemy je ok. 10 minut, odlewamy na sitko i studzimy. Kiedy pieczarki już ostygną dołączamy do nich żółtka i ucieramy delikatnie widelcem. Doprawiamy pieprzem.

Dla zaostrzenia smaku możemy dodać posiekaną cebulę. Całą powstałą masę nakładamy łyżeczką do pozostawionych skorupek po jajeczkach i odstawiamy do lodówki w celu przegryzienia się smaków. Gotowe jajeczka stawiamy na sałacie lub liściach cykorii bądź też na przystosowanym do tego talerzu tzw. jajkownicy, posypujemy szczypiorkiem i przybieramy całość natką pietruszki i koperkiem.

Autor przepisu: Bogusława Wójtowicz

***

KONKURS DLA CZYTELNIKÓW

Wygraj atrakcyjne nagrody

1) NADAL MASZ SZANSĘ NA WYGRANĄ

Już za tydzień rozpoczniemy szóstą część konkursu "Chudnij ze smakiem". Podamy składniki, z jakich będzie należało skomponować swój zdrowy posiłek. Przez kolejne tygodnie będziemy prezentować dania opracowane przez innych. Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych potraw.

Zapraszamy do zabawy.

2) NAGRODY MIESIĄCA

Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny, 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne. Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3) NAGRODA GŁÓWNA

3 tysiące zł i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania. Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą:

  • Konrad Gaca
  • znany polski kucharz
  • przedstawiciel grupy Polskapresse

Przeczytaj regulamin konkursu na stronie http://www.chudniesz-wygrywasz.pl/aktualnosci/konkurs-kulinarny.

Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum sp. z o.o.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki