Chudnij ze smakiem - Nagrody za przepis na soczewicę

Konrad Gaca
Agnieszka Kozłowska/Gaca Centrum
Udostępnij:
Nowy miesiąc to nowa okazja do zdobycia cennych nagród w konkursie "Chudnij ze smakiem". Tym razem czekamy na Państwa propozycje i pomysły przepisów dań z wykorzystaniem soczewicy, przygotowane oczywiście w sposób zgodny z założeniami Gaca System.

Wiele osób słysząc słowo soczewica, od razu kojarzy je z kuchnią wegetariańską. Faktem jest, że ludzie, którzy zdecydowali się całkowicie zrezygnować z jedzenia mięsa, często sięgają po dania przygotowane z wykorzystaniem tej rośliny. Nie znaczy to jednak, że tylko oni mogą je jadać. Soczewica powinna być jednym z elementów zdrowej i zbilansowanej diety i pojawiać się na naszych talerzach równie często jak mięso, ryby czy różne warzywa.

Soczewica to najzdrowszy przedstawiciel wywodzący się z grupy roślin strączkowych. Towarzyszy ludzkości od jej początków i jak wynika z prac naukowych, była jadana już w neolicie. W ostatnich stuleciach cieszyła się mniejszą popularnością i uchodziła za danie dla biedoty, a później karmiono nią głównie bydło. Dopiero rozwój nauki i dokładne badania nad właściwościami ziaren tej rośliny sprawiły, że zyskała ona chociaż część należnego jej szacunku.

Większość pochwał dotyczących soczewicy odnosi się do wysokiej zawartości białka. Uczciwie trzeba przyznać, że jest ona imponująca: w 100 gramach nasion znajduje się od 25 do 28 gramów białka. Soczewica zawiera także duże ilości węglowodanów oraz błonnika pokarmowego. Ten ostatni jest jednym z kluczowym środków pomagających w utrzymaniu zdrowej sylwetki. Usprawnia pracę układu pokarmowego, pomaga usuwać toksyny powstałe w trakcie przemiany materii, zapobiega powstawaniu nowotworów okrężnicy, a także pomaga regulować poziom cholesterolu i glukozy we krwi.

W soczewicy znajdziemy też witaminy, a wśród nich witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz tak ważne dla zdrowia beta-karoten i kwas foliowy. Nie brakuje w niej również minerałów: wapnia, żelaza, magnezu i fosforu.

To jednak nie koniec atutów tej rośliny. Ma ona w swoim składzie lizynę. To aminokwas, którego nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, a co za tym idzie, musi być dostarczany z pożywieniem. Jest on niezbędny dla rozwoju dzieci, ale o jego obecności w jadłospisie powinni pamiętać także sportowcy i osoby regularnie trenujące w celach rekreacyjnych. Poprawia on koncentrację, a jego brak powoduje rozdrażnienie. Lizyna bierze udział w procesie budowy białek, pomaga w procesach regeneracji oraz tworzenia enzymów i hormonów. Uczestniczy również w produkcji kolagenu. Pomaga także dbać o linię, bo jest niezbędna przy powstawaniu substancji odpowiedzialnych za metabolizm tłuszczów. W wielu naukowych opracowaniach na temat tego aminokwasu powtarzają się wiadomości, że pomaga on w walce z wirusami powodującymi opryszczkę i półpasiec.

Podobnie jak nie ma róży bez kolców, tak też nie istnieją pokarmy idealne. W przypadku soczewicy problemem dla niektórych osób może być obecność w niej oligosacharydów. Te cukry mogą powodować powstawanie gazów i wzdęć. Nie są one jednak regułą i nie u każdej osoby muszą wystąpić. Jeśli jednak chcemy mieć pewność, że unikniemy kłopotów, powinniśmy po prostu odpowiednio przygotować soczewicę. Jedną z zalecanych metod na eliminację jej właściwości wzdymających jest namoczenie.

W tej chwili w Polsce możemy kupić kilka odmian soczewicy: zieloną, czerwoną i żółtą. Różnią się one od siebie nie tylko kolorem, ale także metodą przygotowania. Najdłużej trwa gotowanie zielonej (w zależności od wieku nasion, może dochodzić do godziny, o ile wcześniej nie została namoczona). Dwie pozostałe odmiany gotują się znacznie szybciej, maksymalnie do 20 minut.

Zapraszam do przysyłania przepisów na dania z użyciem soczewicy. To roślina, którą można przygotować na setki sposobów, a przy odpowiednim doborze przypraw może smakować jak wyborne mięso. Na koniec jeszcze tradycyjne przypomnienie o zakazie używania soli. Ona naprawdę nie służy zdrowiu i formie. Co więcej, soczewica też jej nie lubi. Dodanie soli do gotującej się soczewicy sprawi, że ziarna stwardnieją.

GOŁĄBKI Z SOCZEWICY I KASZY JĘCZMIENNEJ W POMIDORACH wg przepisu Konrada Gacy

Składniki:

  • kilka liści sparzonej kapusty
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej, zielonej lub żółtej
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 10 małych pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • kurkuma
  • pieprz

Wykonanie:
Soczewicę gotujemy, a następnie blendujemy razem z ugotowanym na parze czosnkiem. Wszystkie składniki mieszamy z ugotowaną kaszą jęczmienną, dodając kurkumę i pieprz do smaku. Farsz zawijamy w sparzone liście kapusty, układamy w naczyniu żaroodpornym, oddzielając od siebie obranymi ze skórki i ugotowanymi wcześniej na parze pomidorkami koktajlowymi oraz pieczarkami. Całość pieczemy w piekarniku ok. 20 minut. Upieczone razem z gołąbkami pomidorki koktajlowe możemy zmiksować do postaci sosu.

***

KONKURS DLA CZYTELNIKÓW

Wygraj atrakcyjne nagrody

1) WYBIERZ, CO CHCESZ I PRZYGOTUJ DANIE

Składnik główny:

  • soczewica

Składniki dodatkowe:

  • warzywa świeże, mrożone lub suszone
  • owoce świeże, mrożone lub suszone
  • jogurt
  • kefir
  • jajka
  • mleko
  • mleko sojowe
  • cukier brzozowy
  • bakalie
  • mąki: owsiana, gryczana, kukurydziana, ryżowa, sojowa, żytnia
  • płatki owsiane, żytnie, orkiszowe, kukurydziane
  • otręby owsiane, żytnie
  • olej lniany, rzepakowy
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy i zioła świeże lub suszone bez soli
  • kiełki
  • grzyby
  • drożdże

Sposób przyrządzania:

  • każdy oprócz: smażenia i dodawania soli oraz cukru

2) NAGRODY MIESIĄCA

Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny, 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne. Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3) NAGRODA GŁÓWNA

3 tysiące zł i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania. Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą:

  • Konrad Gaca
  • znany polski kucharz
  • przedstawiciel grupy Polskapresse

PISZ DO NAS

Na propozycje przepisów czekamy do 27.05.2013. Można je nadsyłać:

  • mailem: [email protected]
  • lub pocztą na adres: Gaca Centrum, ul. Fabryczna 2, 20-301 Lublin.

Z grona Czytelników co miesiąc wybierzemy autora najlepszego przepisu.

Przeczytaj regulamin konkursu na stronie http://www.chudniesz-wygrywasz.pl/aktualnosci/konkurs-kulinarny.

Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum sp. z o.o.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie