Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudnij ze smakiem: przysmaki z wołowiny dla zdrowia i nagrody

Konrad Gaca
Zupa z zielonego groszku na bulionie z wołowiny
Zupa z zielonego groszku na bulionie z wołowiny Agnieszka Kozłowska/Gaca Centrum
Justyna Szadkowska dzięki przepisowi na zupę z zielonego groszku na bulionie z wołowiny zwyciężyła w kwietniowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem". Dzięki zdobyciu tego wyróżnienia pani Justyna otrzymała w nagrodę 28-dniowy dostęp do wszystkich funkcji Gaca System - nowoczesnego programu treningowo-dietetycznego. Zyskała także szansę rywalizowania o tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania i zdobycia nagrody głównej "Chudnij ze smakiem", czyli trzech tysięcy złotych.

Zwróćmy od razu uwagę na to, że w przepisie od pani Justyny nie pojawia się nawet gram soli. Tak właśnie przygotowuje się posiłki zgodnie z założeniami Gaca System: ze smakiem, ale także z głową, czyli bez popełniania błędów, które mogą znacznie utrudnić proces redukcji nadwagi lub sprawić, że utrzymanie wymarzonej wagi, osiągniętej po miesiącach pracy, stanie się bardzo trudne.

Dlaczego warto spróbować wprowadzić danie pani Justyny do swojego jadłospisu? Przyjrzyjmy się poszczególnym składnikom posiłku, które sprawią, że danie wydaje się być idealną propozycją dla wszystkich osób, które zakończyły już proces gubienia zbędnych kilogramów, a teraz zależy im tylko na utrzymaniu wypracowanej formy.

O zaletach mięsa wołowego pisaliśmy nieraz. To bardzo dobre źródło białka, a także żelaza, cynku, sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA znanego środka używanego od lat do walki z nadmiarem tkanki tłuszczowej).

Dodając do potrawy cebulę, równocześnie dodajemy do niej m.in. sód, potas, wapń, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, witaminy z grupy B oraz C i E. Cebula ma działanie bakteriobójcze, pomaga regulować poziom cukru we krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu. Działa mobilizująco na funkcjonowanie wątroby i całego układu pokarmowego, poprawia wygląd skóry i włosów. Powinny pamiętać o niej osoby skarżące się na bóle reumatyczne i artretyzm. W cebuli występują także fruktooligosacharydy. To one mają wpływ na zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia nowotworów jelita grubego. Warto pamiętać, że cebula sprawdza się także jako naturalny afrodyzjak. Na tym polu ustępuje skutecznością jedynie czosnkowi, który jest znany i ceniony jako naturalny antybiotyk. Pomaga organizmowi zwalczać infekcje, rozprawić się z grzybami i usunąć toksyny i może hamować rozwój niektórych nowotworów.

Kiedy mówimy o prozdrowotnych zaletach marchwi, to najczęściej wspomina się o beta-karotenie, którego jest ona bogatym źródłem. Ten przeciwutleniacz znany jest też pod nazwą prowitamina A. Odpowiada ona między innymi za dobry stan całego organizmu, chroniąc go przed wolnymi rodnikami, poprawia wzrok, jak wynika z niektórych opracowań, opóźnia procesy starzenia. W marchwi znajdziemy także spore ilości witamin z grupy B, PP i C.

Główny składnik dania, czyli zielony groszek, zawiera wiele witamin, m.in.: A, C, E, K oraz minerałów: wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód. Jest także źródłem błonnika pokarmowego.

Seler to roślina, którą możemy spotkać w większości diet odchudzających. Nie dość że charakteryzuje się on niewielką kalorycznością, to jeszcze przyspiesza trawienie, pomaga usuwać toksyny z organizmu, ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i moczopędne. Niewielką kalorycznością charakteryzuje się także por. Dzięki dużej zawartości witaminy A pomoże on poprawić stan skóry, a znaczne ilości witaminy C pomogą wspomóc odporność. O porze, z racji dużej zawartości żelaza, powinny pamiętać osoby mające problemy z niedokrwistością.

Dodatek pieprzu czarnego poprawi nie tylko smak potrawy. Pomaga obniżyć ciśnienie, ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Poprawia pracę układu pokarmowego, czasem może prowadzić do zwiększenia apetytu. Działa moczopędnie i ma wpływ na poprawę pracy nerek.

Konrad Gaca, prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta

***

Zupa z zielonego groszku na bulionie z wołowiny

Składniki:

  • 250 g wołowiny
  • marchew
  • pietruszka
  • por i seler
  • pół przypieczonej na ogniu cebuli
  • pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • 400 g mrożonego zielonego groszku
  • ząbek czosnku
  • jogurt naturalny

wykonanie:
Wołowinę pokroić w kostkę. Ugotować bulion. Wyjąć mięso i warzywa. Na bulionie ugotować 400 g mrożonego zielonego groszku. Dodać czosnek. Wszystko zmiksować na krem. Dodać kawałki wołowiny i odrobinę jogurtu naturalnego.

Autor przepisu: Justyna Szadkowska

***

Konkurs dla Czytelników - wygraj atrakcyjne nagrody

1. Nadal masz szansęna wygraną!
Już za tydzień rozpoczniemy siódmą część konkursu Chudnij ze Smakiem. Podamy składniki, z jakich będzie należało skomponować swój zdrowy posiłek. Przez kolejne tygodnie będziemy prezentować dania opracowane przez innych. Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych dań? Zapraszamy do zabawy.

2. Nagrody miesiąca
Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne. Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3.Nagroda główna
3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą:

  • Konrad Gaca,
  • znany polski kucharz,
  • przedstawiciel grupy Polskapresse.

Damy ci więcej - zarejestruj się!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki