Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudnij ze smakiem: ryba po grecku

Konrad Gaca
Ryba w cebulowo-pomidorowej pierzynce
Ryba w cebulowo-pomidorowej pierzynce Agnieszka Kozłowska/Gaca centrum
Joanna Cywka zwyciężyła w lutowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem". Dzięki przepisowi na rybę po grecku w cebulowo-pomidorowej pierzynce zdobyła 28 dni dostępu do programu dietetyczno-treningowego Gaca System. Ma także szansę na zdobycie tytułu Mistrza Zdrowego Gotowania i 3 tys. zł nagrody.

Nagroda miesiąca za rybę po grecku

Pani Joanna wybierając składniki dania, zapewniła mu nie tylko wyborny smak, ale także zadbała o stworzenie zdrowego i pełnowartościowego posiłku zgodnego z założeniami Gaca System. Laureatka lutowej edycji pozostawiła nam do wyboru rodzaj ryby, jakiej zechcemy użyć do przygotowania dania. Pamiętajmy, że ryby są źródłem łatwo strawnego białka oraz kwasów tłuszczowych z omega-3. Te ostatnie sprawdzają się jako środek mający wpływ na stan naszego ducha i ciała. Dzięki nim lepiej funkcjonuje nasz układ nerwowy, zwiększają one ukrwienie mózgu, dzięki czemu poprawia się nasza sprawność intelektualna oraz mają one działanie antydepresyjne. Ponadto omega-3 to sprawdzony środek zapobiegający powstawaniu zakrzepów, zmniejszający poziom złego cholesterolu, a kwasy tłuszczowe mają udowodnione działanie przeciwzapalne. Korzystnie wpływają na odporność, pomagając uniknąć wielu dolegliwości. Niestety, nie wszystkie ryby, jakie czekają na nas w sklepach, warto kupować, niektórym po prostu brakuje wspomnianych wyżej właściwości zdrowotnych. Dlatego warto unikać ryb takich jak panga i tilapia. Z reguły są one hodowane w fatalnych warunkach, co sprawia, że brakuje im wielu właściwości odżywczych. Polecane przez panią Joannę mintaj i dorsz są dobrym wyborem.

Pomidor to cenne źródło likopenu, który jest nie tylko wyjątkowo skutecznym przeciwutleniaczem, ale ma także działanie antynowotworowe. Najczęściej o likopenie mówimy w kontekście walki z nowotworem, ale pamiętajmy, że ten barwnik pomaga także zapobiegać nowotworom płuc, piersi, odbytu i żołądka. Pamiętajmy także, że pomidory to cenne źródło witamin: C oraz A, ponadto dostarcza istotne dla zdrowia ilości potasu oraz żelaza.

Cebula to znakomity środek pomagający wzmacniać naszą odporność. Pamiętajmy jednak, że ma ona znacznie więcej właściwości zdrowotnych. U diabetyków pomaga obniżać poziom cukru we krwi. Zawarta w tej roślinie kwercetyna chroni przed rozwojem miażdżycy, a siarka korzystnie wpływa na stan skóry i włosów. Ponadto udowodniono, że systematyczne jedzenie cebuli ma wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu.

Kolejne składniki nagrodzonego przepisu, czyli takie jak: seler i korzeń pietruszki są znane z dobroczynnego wpływu na funkcjonowanie układu pokarmowego i moczowego. Dzięki temu korzystnie będą wpływać także na proces odchudzania lub utrzymanie zdrowej sylwetki.

Cztery ząbki czosnku sprawią, że ryba nabierze nie tylko mocnego aromatu, ale zamieni się w naturalny antybiotyk. Liczne badania potwierdziły skuteczność czosnku w walce z bakteriami i wirusami. Ma on także działanie przeciwgrzybiczne. Powinny pamiętać o nim osoby cierpiące na cukrzycę, gdyż wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Pomaga także obniżyć poziom złego cholesterolu i usuwa toksyny z organizmu.

Ryba w cebulowo-pomidorowej pierzynce
Przygotowanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem, następnie przelać zimną wodą. Zdjąć skórę, wykroić miejsce po szypułce i pokroić w małe kawałki. Wrzucić do garnka, zalać odrobiną wody i prażyć aż do uzyskania gęstego sosu. Następnie miksujemy sos do uzyskania gładkiej konsystencji.

Cebulę kroimy w małą kostkę, połowę przeprażamy na suchej patelni aż się zeszkli, otrzymujemy w ten sposób wspaniały, charakterystyczny smak. Drugą część cebuli pozostawiamy surową.

Do przygotowanego gęstego sosu dodajemy oba rodzaje cebuli i całość mieszamy. Doprawiamy oregano i bazylią.
Filety rybne kroimy na kawałki wielkości ok. 4 cm i układamy na wyłożonej folią aluminiową blasze do pieczenia. Do oliwy dodajemy drobno posiekany czosnek. Rybne fileciki skrapiamy cytryną, smarujemy oliwą z czosnkiem, doprawiamy pieprzem i tymiankiem Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 20 minut.

Danie jest doskonałe zarówno na ciepło - wtedy na gorące upieczone filety dodajemy podgrzaną pomidorowo-cebulową pierzynkę, lub na zimno - wtedy polecam poukładanie ryby i "pierzynki" w naczyniu w 2 warstwy i odstawienie do lodówki na około 4 godziny.

Warto też dodać, że domowy gęsty cebulowo-pomidorowy sos to także superdodatek do pieczonych i grillowanych mięs.
Autor przepisu: Joanna Cywka

Konrad Gacaprezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta

Damy ci więcej - zarejestruj się!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki