Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudnij ze smakiem - Smaczny sposób na bycie w formie

Konrad Gaca
Agnieszka Kozłowska/Gaca Centrum
Jeszcze masz szansę na przyłączenie się do walki o nagrody w konkursie "Chudnij ze smakiem". Zaproponuj swój ulubiony przepis na danie z wykorzystaniem filetów z kurczaka. Czekamy na propozycje posiłków opracowanych zgodnie z założeniami Gaca System, bez soli, cukru i smażenia. Najlepsze zapewnią otrzymanie nagrody miesiąca i otworzą drzwi do walki o tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania i trzy tysiące złotych.

Być może cenną inspiracją w przygotowaniu własnego przepisu będzie propozycja Elżbiety Mikulskiej, liderki Gaca System. Na pewno pamiętacie jej zdjęcie z czasów, zanim zdecydowała się zaufać naszemu programowi; widać na nim śpiącą w kolejowym przedziale kobietę. Pierwsze, co rzuca się w oczy, to jej otyłość. Pani Elżbieta miała wtedy aż 60 kg nadwagi. Przy 163 cm wzrostu wyglądała źle, a czuła się jeszcze gorzej. W ciągu 10 miesięcy korzystania z Gaca System pozbyła się nadwagi. Trzy lata temu zakończyła wyprowadzenie z diety i utrzymuje swoją idealną wagę.

Aby być tak długi czas w formie, trzeba umieć mądrze układać własne menu, korzystając z wiedzy zdobytej dzięki Gaca System. Doskonałym przykładem dania dla wszystkich, którzy zakończyli już proces wyprowadzenia z diety, a nadal chcą być szczupli i pełni energii, jest sałatka według przepisu pani Elżbiety. To doskonale skomponowane danie, składające się z cennych źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów wzbogaconych ogromną liczbą dodatków prozdrowotnych.

Podstawowy składnik sałatki, czyli pierś z kurczaka, dostarczy nam dużej ilości białka, głównego składnika odpowiedzialnego za wzmacnianie mięśni. To także cenny sojusznik w walce z otyłością. Spożywanie posiłków o wysokiej zawartości protein sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni, a ponadto ich trawienie powoduje większe spalanie kalorii niż przy innych składnikach odżywczych. Dobrym źródłem białka jest także jogurt naturalny, który również pojawia się w przepisie na sałatkę. Ponadto zawiera on duże ilości wapnia, który wzmacnia układ kostny oraz cenne szczepy bakterii, które pomagają w funkcjonowaniu układu pokarmowego.

Ważnym elementem sałatki jest brązowy ryż. Dzięki zawartym w nim węglowodanom nasz organizm dostanie cenny zastrzyk energii, która będzie uwalniać się powoli i nie spowoduje gwałtownego podniesienia poziomu glukozy we krwi - jak to bywa w przypadku węglowodanów prostych. Należy także dodać, że ryż brązowy jest produktem o niewielkim stopniu przetworzenia, co sprawa, że ma dużo cennych składników takich jak: magnez, wapń i żelazo, a przede wszystkim nie brakuje w nim błonnika, który zwiększa uczucie sytości i wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego.

Obecność w sałatce orzechów włoskich sprawi, że nasze danie wzbogaci się o tłuszcze, przy czym będą to te najzdrowsze, czyli należące do grupy omega -3, które korzystnie wpływają na odporność organizmu, układ nerwowy oraz pomagają obniżać poziom złego cholesterolu. Orzechy są bogate w witaminy z grupy B, witaminę E, fosfor i magnez.

Omawiając prozdrowotne właściwości sałatki, nie możemy zapomnieć o jej roślinnych dodatkach, z których każdy zrobi wiele dobrego dla organizmu. W telegraficznym skrócie omówmy najważniejsze składniki. Koperek reguluje pracę układu pokarmowego i nerek, zawiera m.in.: fosfor, żelazo, witaminy A, C i D oraz inne z grupy B. Rzodkiewka oprócz witaminy C dostarcza żelazo, miedź i mangan. Już starożytni Grecy byli pewni jej korzystnego oddziaływania na pracę układu pokarmowego. Podobne działanie ma szczypiorek. Poprawia trawienie i jest dobrym źródłem witaminy C. Sprawdza się też jako środek obniżający ciśnienie.

SAŁATKA Z KURCZAKA

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 200 g
  • ryż naturalny brązowy - 1/2 woreczka
  • koperek, szczypiorek - po łyżeczce
  • pieprz
  • zioła Fit up do drobiu oraz do sałatek
  • orzechy włoskie - 3 g
  • śliwki suszone - 4 szt.
  • jogurt naturalny - 3-4 łyżki
  • ząbek czosnku
  • ogórek zielony - 10 g
  • rzodkiewka - 5 szt.
  • kapusta pekińska - 15 g

Wykonanie:
Pierś kurczaka natrzeć czosnkiem, posypać pieprzem i ziołami Fit up do drobiu. Wstawić do lodówki na 1/2 godz., następnie upiec w folii bez tłuszczu. Ryż ugotować zgodnie z przepisem. Pokroić kurczaka w kostkę lub paski, połączyć z ryżem, dodać pokrojony w plasterki ogórek i rzodkiewkę. Kapustę pokroić w paski. Orzechy uprażyć na gorącej patelni, śliwki pokroić w paski i połączyć z kurczakiem. Do składników dodać posiekany koperek i szczypiorek, doprawić do smaku pieprzem i ziołami Fit up do sałatek. Wszystko wymieszać. Jogurt połączyć z ząbkiem czosnku i polać sałatkę. Sałatkę wstawić do lodówki na 30 minut, by składniki się "przegryzły". Smacznego:)

***

KONKURS DLA CZYTELNIKÓW

Wygraj atrakcyjne nagrody

1) WYBIERZ, CO CHCESZ I PRZYGOTUJ DANIE

Składniki:

  • filet z kurczaka

Składniki dodatkowe:

  • warzywa świeże lub suszone
  • owoce świeże lub suszone
  • jogurt
  • kefir
  • biały ser
  • jajka
  • mleko
  • cukier brzozowy
  • miód
  • bakalie
  • olej lniany
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy i zioła świeże lub suszone bez soli
  • kiełki
  • ryż brązowy lub dziki
  • mąka owsiana
  • makaron pełnoziarnisty

Sposób przyrządzania:

  • każdy oprócz: smażenia i dodawania soli oraz cukru

2) NAGRODY MIESIĄCA

Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny, 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne. Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3) NAGRODA GŁÓWNA

3 tysiące zł i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania. Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz oraz przedstawiciel grupy Polskapresse.

PISZ DO NAS

Na propozycje przepisów czekamy do 18.01.2013. Można je nadsyłać: mailem: [email protected] lub pocztą na adres: Gaca Centrum, ul. Fabryczna 2, 20-301 Lublin. Z grona Czytelników co miesiąc wybierzemy autora najlepszego przepisu.

Przeczytaj regulamin konkursu na stronie http://www.chudniesz-wygrywasz.pl/aktualnosci/konkurs-kulinarny.

Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum sp. z o.o.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki