Chudnij ze smakiem - Stek, który pomaga schudnąć

Konrad Gaca
Agnieszka Kozłowska/Gaca Centrum
Udostępnij:
Z wołowiny można wyczarować tysiące znakomitych i zdrowych dań. Na pewno każdy z nas ma jakiś ulubiony sposób przygotowania tego mięsa. Warto się nim podzielić. W konkursie "Chudnij ze smakiem" autorzy najciekawszych przepisów mogą liczyć na cenne nagrody. Dziś prezentujemy ulubione danie Danuty Błażejczyk.

Osoby, które nie zdecydowały się jeszcze przyłączyć do naszej zabawy, powinny zapamiętać jej jedną zasadę: zgłaszane sposoby przygotowania dań muszą być zdrowe, czyli być zgodne z zasadami Gaca System (spis dopuszczonych dodatków znajduje się w ramce). Tradycyjnie najlepsze przepisy nagrodzimy 28-dniowym, bezpłatnym dostępem do Gaca System, czyli nowoczesnego programu dietetyczno-treningowego, który pomógł pozbyć się nadwagi tysiącom osób.

Jedną z osób, które przekonały się o skuteczności tego rozwiązania, jest Danuta Błażejczyk, ambasadorka naszej akcji. W ciągu czterech miesięcy schudła 28 kg i od dawna utrzymuje wagę. Jak to robi? Sprawa jest prosta. Nadal trzyma się założeń Gaca System.

Co jedzą osoby korzystające z naszego programu? - To jedno z częściej zadawanych pytań przez tych, którzy nie zdecydowali się przyłączyć do naszej akcji. Dzisiaj zaprezentuję jeden z przepisów z puli dań dostępnych w Gaca System. Dodam, że jest to ulubiony przepis Danuty Błażejczyk.

Stek z polędwicy wołowej podany w asyście salsy z awokado i purée z selera to znakomite danie dla wszystkich, którzy chcą zdrowo się odżywiać, ale jednocześnie uwielbiają znakomitą kuchnię. O tym, jak smakuje to danie, najlepiej przekonać się osobiście, żadne, nawet najbardziej kwieciste opisy, nie zastąpią przyjemności, jaką daje jedzenie tego steku. My tradycyjnie skupimy się na właściwościach odżywczych. Wołowina to znakomite źródło białka, a także żelaza, cynku, sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA).

Pozostałe składniki dania sprawdzają się znakomicie, jeśli zależy nam na zdrowiu i szczupłej sylwetce. Awokado to owoc, którego wiele osób bardzo się obawia z racji jego wysokiej kaloryczności (ok. 150 kcal w 100 g). Lęki te są jednak bezpodstawne. Awokado to skarbnica witamin (A, C, E, K i witamin z grupy B) oraz innych związków bezcennych dla naszego zdrowia. Duża zawartość potasu pomoże uporać się z nadciśnieniem tętniczym, a także wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru. Awokado jest także znakomitym źródłem luteiny, chroniącej przed chorobami oczu. Ponadto owoc ten korzystnie wpływa na poziom cholesterolu oraz może zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów.

Przeciwieństwem awokado, jeśli chodzi o kaloryczność, jest seler. Jest on wyjątkowo słabym źródłem energii, ale za to jest niezastąpionym sojusznikiem osób starających się zredukować wagę i oczyścić organizm. W tej roślinie znajdziemy bardzo duże ilości witaminy C, a także kwas foliowy, witaminę E oraz fosfor, cynk, potas i wapń. Seler przyspiesza przemianę materii, pomaga usuwać szkodliwe produkty metabolizmu oraz ma działanie moczopędne. Jego prozdrowotne właściwości odkryli już starożytni Grecy.

STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ podany w asyście salsy z awokado i purée z selera według przepisu Danuty Błażejczyk

Składniki:
Salsa:

  • 2 duże awokado
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki posiekanych liści kolendry
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • cytryna

Purée z selera:

  • 1/2 dużego selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka mleka

Stek:

  • 1 plaster polędwicy wołowej
  • kilka ziaren pieprzu

Wykonanie:
Mięso: Polędwicę czyścimy z błon, a jej brzegi obtaczamy w uprzednio utartym pieprzu. Kładziemy stek na rozgrzaną patelnię grillową i grillujemy do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia.

Salsa: Z pomidorów i papryki usuwamy pestki i kroimy razem z cebulą w drobną kostkę. Awokado obieramy i kroimy w kostkę, po czym skrapiamy sokiem z cytryny. Sok z cytryny sprawi, że awokado nie sczernieje. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy liście i nasiona kolendry, oliwę z oliwek i pieprz, po czym delikatnie mieszamy.

Purée z selera: Selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do małego garnka, dodajemy czosnek i dusimy w mleku przez 15 minut. Odlewamy nadmiar mleka do oddzielnego naczynia i miksujemy to, co pozostało w garnku, regulując pozostałym mlekiem konsystencję aż do uzyskania kremu.

***

KONKURS DLA CZYTELNIKÓW

Wygraj atrakcyjne nagrody

1) WYBIERZ, CO CHCESZ I PRZYGOTUJ DANIE

Składnik główny:

  • wołowina

Składniki dodatkowe:

  • warzywa świeże lub mrożne
  • owoce świeże, mrożone lub suszone
  • jogurt
  • kefir
  • jajka
  • mleko
  • cukier brzozowy
  • bakalie
  • miód
  • mąki: gryczana, kukurydziana, orkiszowa, owsiana, ryżowa, sojowa, żytnia
  • płatki: owsiane, żytnie, orkiszowe, kukurydziane
  • otręby: owsiane, żytnie
  • olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek
  • przyprawy i zioła świeże lub suszone bez soli
  • kiełki
  • drożdże

Sposób przyrządzania:

  • każdy oprócz: smażenia i dodawania soli oraz cukru

2) NAGRODY MIESIĄCA

Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny, 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne. Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3) NAGRODA GŁÓWNA

3 tysiące zł i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania. Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą:

  • Konrad Gaca
  • znany polski kucharz
  • przedstawiciel grupy Polskapresse

PISZ DO NAS

Na propozycje przepisów czekamy do 22.04.2013. Można je nadsyłać:

  • mailem: [email protected]rywasz.pl
  • lub pocztą na adres: Gaca Centrum, ul. Fabryczna 2, 20-301 Lublin.

Z grona Czytelników co miesiąc wybierzemy autora najlepszego przepisu.

Przeczytaj regulamin konkursu na stronie http://www.chudniesz-wygrywasz.pl/aktualnosci/konkurs-kulinarny.

Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum sp. z o.o.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie