Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudnij ze smakiem - Walcz o zdrowie i nagrody

Konrad Gaca
Agnieszka Kozłowska/Gaca Centrum
To już ostatnia szansa na walkę o zwycięstwo w ramach kwietniowej edycji akcji "Chudnij ze smakiem". W tym miesiącu czekamy na przepisy z wykorzystaniem wołowiny zgodne z założeniami programu Gaca System.

Czy dobór odpowiedniej diety i systematyczna aktywność fizyczna ma wpływ na nasze samopoczucie? Osoby, które zdecydowały się zaufać programowi dietetyczno-treningowemu Gaca System, wiedzą, że tak. Jedną z nich jest pani Zofia Zatorska. Zgłosiła się do mnie z ponaddwudziesto-kilogramową nadwagą i mocnym postanowieniem zmiany. Już wcześniej stosowała inne diety i początkowo traciła wagę. Niestety, z czasem otyłość powracała.

Tym razem było inaczej. Pani Zofia schudła, a co jeszcze bardziej cieszy, od kilku lat skutecznie dba o formę, wykorzystuje wiedzę zdobytą w procesie odchudzania i mądrze komponuje posiłki i co równie ważne, systematycznie trenuje. Razem ze zbędnymi kilogramami pozbyła się także problemów z cholesterolem. Wcześniej przez lata nie mogła zmniejszyć jego poziomu, nie pomagały żadne leki. Odpowiednio skomponowana dieta i treningi zrobiły swoje. Dzięki nim cholesterolu ubyło.

Pani Zofia jest doskonałym przykładem tego, że pozbycie się nadwagi wyzwala w nas niezwykłe zasoby energii życiowej, o której wcześniej mogliśmy tylko pomarzyć. Dla wielu osób korzystających z Gaca System stała się ona dobrym duchem, który pomaga przejść przez proces odchudzania. Jest bardzo aktywna. Można ją spotkać w lubelskim Centrum Odchudzania przy ul. Fabrycznej, wypowiada się także w mediach społecznościowych. Podtrzymuje innych na duchu, zachęca do wytrwałości w opanowywaniu otyłości i zaraża swoim zapałem i energią.

Jednym z wielu dań, jakie teraz je pani Zofia, korzystając z Gaca System, jest papryka faszerowana wołowiną z cebulą, cynamonem i pomidorami. Wołowina to nie tylko bardzo dobre źródło białka, ale również żelaza, cynku, sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA) - czyli związku pomagającego w redukcji tkanki tłuszczowej.

Pozostałe składniki dania pełne są wielu właściwości prozdrowotnych. Papryka zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, potas, wapń, magnez, miedź i żelazo. Ponadto czerwona papryka charakteryzuje się dużą zawartością beta-karotenu. Pomidor to nie tylko witaminy i związki mineralne, ale także likopen - czyli antyutleniacz, który chroni przed chorobami serca i przeciwdziała nowotworowi prostaty. Natomiast tymianek to sprawdzony środek grzybobójczy i bakteriobójczy. Z tymi ostatnimi pomaga rozprawić się także cebula. Ponadto ma ona wpływ na obniżenie ciśnienia i cholesterolu, a duże ilości żelaza, jakie zawiera, przydadzą się w leczeniu niedokrwistości.

Dodatek dwóch łyżeczek cynamonu nada daniu nie tylko znakomity aromat. Z badań wynika, że ta przyprawa pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi, pomaga walczyć z infekcjami spowodowanymi przez drożdże oraz może zwalniać rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

PAPRYKA FASZEROWANA WOŁOWINĄ z cebulą, cynamonem i pomidorami, według przepisu Zofii Zatorskiej

Składniki:

  • 500 g wołowiny mielonej
  • 1 duża cebula
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5 szt. czerwonej papryki
  • pieprz wg uznania

Wykonanie:
Papryki umyć, osuszyć i odciąć "kapelusze". Usunąć gniazdo nasienne. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i bardzo drobno poszatkować. W miseczce wymieszać wołowinę, drobno poszatkowaną cebulę z resztą składników i przypraw. Paprykę wypełnić przygotowanym farszem, włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać sporą ilością wody i piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę*.

*czas może różnić się w zależności od piekarnika

***

KONKURS DLA CZYTELNIKÓW

Wygraj atrakcyjne nagrody

1) WYBIERZ, CO CHCESZ I PRZYGOTUJ DANIE

Składnik główny:

  • wołowina

Składniki dodatkowe:

  • warzywa świeże lub mrożone
  • owoce świeże, mrożone lub suszone
  • jajka
  • jogurt
  • kefir
  • mleko
  • cukier brzozowy
  • bakalie
  • miód
  • mąki: gryczana, kukurydziana, orkiszowa, owsiana, ryżowa, sojowa, żytnia
  • płatki: owsiane, żytnie, orkiszowe, kukurydziane
  • otręby: owsiane, żytnie
  • olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek
  • przyprawy i zioła świeże lub suszone bez soli
  • kiełki
  • drożdże

Sposób przyrządzania:

  • każdy oprócz: smażenia i dodawania soli oraz cukru

2) NAGRODY MIESIĄCA

Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny, 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne. Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3) NAGRODA GŁÓWNA

3 tysiące zł i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania. Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w składzie:

  • Konrad Gaca
  • znany polski kucharz
  • przedstawiciel grupy Polskapresse

PISZ DO NAS

Na propozycje przepisów czekamy do 22.04.2013. Można je nadsyłać:

  • mailem: [email protected]
  • lub pocztą na adres: Gaca Centrum, ul. Fabryczna 2, 20-301 Lublin.

Z grona Czytelników co miesiąc wybierzemy autora najlepszego przepisu.

Przeczytaj regulamin konkursu na stronie http://www.chudniesz-wygrywasz.pl/aktualnosci/konkurs-kulinarny.

Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum sp. z o.o.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki