Czy dobór odpowiedniej diety i systematyczna aktywność fizyczna ma wpływ na nasze samopoczucie? Osoby, które zdecydowały się zaufać programowi dietetyczno-treningowemu Gaca System, wiedzą, że tak. Jedną z nich jest pani Zofia Zatorska. Zgłosiła się do mnie z ponaddwudziesto-kilogramową nadwagą i mocnym postanowieniem zmiany. Już wcześniej stosowała inne diety i początkowo traciła wagę. Niestety, z czasem otyłość powracała.
Tym razem było inaczej. Pani Zofia schudła, a co jeszcze bardziej cieszy, od kilku lat skutecznie dba o formę, wykorzystuje wiedzę zdobytą w procesie odchudzania i mądrze komponuje posiłki i co równie ważne, systematycznie trenuje. Razem ze zbędnymi kilogramami pozbyła się także problemów z cholesterolem. Wcześniej przez lata nie mogła zmniejszyć jego poziomu, nie pomagały żadne leki. Odpowiednio skomponowana dieta i treningi zrobiły swoje. Dzięki nim cholesterolu ubyło.
Pani Zofia jest doskonałym przykładem tego, że pozbycie się nadwagi wyzwala w nas niezwykłe zasoby energii życiowej, o której wcześniej mogliśmy tylko pomarzyć. Dla wielu osób korzystających z Gaca System stała się ona dobrym duchem, który pomaga przejść przez proces odchudzania. Jest bardzo aktywna. Można ją spotkać w lubelskim Centrum Odchudzania przy ul. Fabrycznej, wypowiada się także w mediach społecznościowych. Podtrzymuje innych na duchu, zachęca do wytrwałości w opanowywaniu otyłości i zaraża swoim zapałem i energią.
Jednym z wielu dań, jakie teraz je pani Zofia, korzystając z Gaca System, jest papryka faszerowana wołowiną z cebulą, cynamonem i pomidorami. Wołowina to nie tylko bardzo dobre źródło białka, ale również żelaza, cynku, sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA) - czyli związku pomagającego w redukcji tkanki tłuszczowej.
Pozostałe składniki dania pełne są wielu właściwości prozdrowotnych. Papryka zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, potas, wapń, magnez, miedź i żelazo. Ponadto czerwona papryka charakteryzuje się dużą zawartością beta-karotenu. Pomidor to nie tylko witaminy i związki mineralne, ale także likopen - czyli antyutleniacz, który chroni przed chorobami serca i przeciwdziała nowotworowi prostaty. Natomiast tymianek to sprawdzony środek grzybobójczy i bakteriobójczy. Z tymi ostatnimi pomaga rozprawić się także cebula. Ponadto ma ona wpływ na obniżenie ciśnienia i cholesterolu, a duże ilości żelaza, jakie zawiera, przydadzą się w leczeniu niedokrwistości.
Dodatek dwóch łyżeczek cynamonu nada daniu nie tylko znakomity aromat. Z badań wynika, że ta przyprawa pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi, pomaga walczyć z infekcjami spowodowanymi przez drożdże oraz może zwalniać rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
PAPRYKA FASZEROWANA WOŁOWINĄ z cebulą, cynamonem i pomidorami, według przepisu Zofii Zatorskiej
Składniki:
- 500 g wołowiny mielonej
- 1 duża cebula
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 duży pomidor
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5 szt. czerwonej papryki
- pieprz wg uznania
Wykonanie:
Papryki umyć, osuszyć i odciąć "kapelusze". Usunąć gniazdo nasienne. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i bardzo drobno poszatkować. W miseczce wymieszać wołowinę, drobno poszatkowaną cebulę z resztą składników i przypraw. Paprykę wypełnić przygotowanym farszem, włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać sporą ilością wody i piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę*.
*czas może różnić się w zależności od piekarnika
***
KONKURS DLA CZYTELNIKÓW
Wygraj atrakcyjne nagrody
1) WYBIERZ, CO CHCESZ I PRZYGOTUJ DANIE
Składnik główny:
- wołowina
Składniki dodatkowe:
- warzywa świeże lub mrożone
- owoce świeże, mrożone lub suszone
- jajka
- jogurt
- kefir
- mleko
- cukier brzozowy
- bakalie
- miód
- mąki: gryczana, kukurydziana, orkiszowa, owsiana, ryżowa, sojowa, żytnia
- płatki: owsiane, żytnie, orkiszowe, kukurydziane
- otręby: owsiane, żytnie
- olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek
- przyprawy i zioła świeże lub suszone bez soli
- kiełki
- drożdże
Sposób przyrządzania:
- każdy oprócz: smażenia i dodawania soli oraz cukru
2) NAGRODY MIESIĄCA
Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny, 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne. Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.
3) NAGRODA GŁÓWNA
3 tysiące zł i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania. Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w składzie:
- Konrad Gaca
- znany polski kucharz
- przedstawiciel grupy Polskapresse
PISZ DO NAS
Na propozycje przepisów czekamy do 22.04.2013. Można je nadsyłać:
- mailem: [email protected]
- lub pocztą na adres: Gaca Centrum, ul. Fabryczna 2, 20-301 Lublin.
Z grona Czytelników co miesiąc wybierzemy autora najlepszego przepisu.
Przeczytaj regulamin konkursu na stronie http://www.chudniesz-wygrywasz.pl/aktualnosci/konkurs-kulinarny.
Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum sp. z o.o.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?