Chudnij ze smakiem: zupa z soczewicy

Konrad Gaca
Zupa z soczewicy, pomidorów i limonki według przepisu Jacka Borkowskiego.
Zupa z soczewicy, pomidorów i limonki według przepisu Jacka Borkowskiego. Agnieszka Kozłowska/Gaca Centrum
Udostępnij:
Konkurs "Chudnij ze smakiem" to akcja, która nie tylko daje możliwość walki o cenne nagrody, ale także pokazuje, jak przy pomocy właściwie skomponowanej diety można odzyskać zdrowie i formę. W maju prezentujemy przepisy na posiłki z soczewicą w składzie; czekamy też na Wasze propozycje dań zgodnych z założeniami Gaca System. Najlepsze nagrodzimy.

Dzisiaj przyszedł czas na zaprezentowanie kolejnego przepisu, jaki znajduje się w bogatej bazie receptur Gaca System. To danie, które rekomenduje Jacek Borkowski, jeden z grona liderów Gaca System. O sympatycznym łodzianinie mogli Państwo przeczytać w jednym z marcowych artykułów. Wówczas pan Jacek mógł pochwalić się pozbyciem się aż 140 kg nadwagi. Prawda, że to fantastyczny wynik? Tyle tylko, że nieaktualny. Minęło kilka tygodni i nasz lider jest już lżejszy o 150 kg! Nie przeszkodziły mu święta z ich licznymi kalorycznymi pokusami, nie użalał się na niepogodę i wynikające z niej rozleniwienie, tylko trzymał się założeń programu dietetyczno-treningowego i efekty tego widać.

Kilka dni temu Jacek Borkowski gościł w Lublinie i trzeba uczciwie przyznać, że wygląda znakomicie. Kto wcześniej go nie znał, z pewnością nie uwierzyłby, że ten człowiek półtora roku temu ważył 264,9 kg, był schorowany, a pokonanie kilku stopni stawało się dla niego prawie nadludzkim wysiłkiem. Dzisiaj Jacek Borkowski to zupełnie inny człowiek, gdyż odzyskał uśmiech, zdrowie i dobrą formę. Jego przemiana powinna być przykładem dla wszystkich, którzy uważają, że nie da się schudnąć. Da się! Wystarczy tylko chcieć. Jacek Borkowski, gdy zaufał Gaca System, ze spokojem i konsekwencją realizował przekazywane mu zadania. Miał wybrany cel i do niego dążył. Uczciwie trzeba dodać, że to nie koniec metamorfozy Jacka Borkowskiego. Nasz lider chce schudnąć jeszcze około 20 kg. Z takim podejściem, jakie dotychczas prezentował, możemy być tego więcej niż pewni, a jedyną pamiątką po czasach olbrzymiej otyłości pozostaną wielkie ubrania.

Teraz pora na obiecany przepis. Polecam spróbować zupy z soczewicy, pomidorów i limonki. To pyszny sposób na pełnowartościowy posiłek. Soczewica charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością białka (ok. 25 g na 100 g). Znajdziemy w niej węglowodany oraz błonnik pokarmowy, bez którego nie mamy co marzyć o sprawnie funkcjonującym układzie trawiennym. Soczewica ma w składzie także lizynę. Ten aminokwas korzystnie wpływa na regenerację organizmu, poprawia koncentrację i pomaga unikać rozdrażnienia oraz bierze udział w wytwarzaniu substancji odpowiedzialnych za metabolizm tłuszczów.

Pomidory są cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E, a także beta-karotenu sprawdzonego w walce z wolnymi rodnikami. Bardzo ważnym składnikiem pomidorów jest likopen, naturalny barwnik będący antyutleniaczem, który zapobiega rozwojowi choroby nowotworowej prostaty, zmniejsza ryzyko chorób serca i hamuje proces zwyrodnienia plamki żółtej.

Kolejny składnik zupy, czyli cebula, to następna kopalnia witamin i cennych składników. Ta roślina ma działanie bakteriobójcze oraz wpływa na poziom cukru i cholesterolu.

Natomiast marchewka to znakomite źródło witaminy A. Bez niej nie ma co marzyć o dobrym wzroku. Ponadto w marchwi znajdują się także witaminy B1, B2, PP, KK oraz wapń, potas, żelazo, miedź. Osoby lubiące pikantne dania śmiało mogą dodać chili. To w tych papryczkach występuje capsaicyna, która ma wpływ na zwiększenie tempa metabolizmu i ma działanie przeciwbólowe.

***

Zupa z soczewicy, pomidorów i limonki
według przepisu Jacka Borkowskiego

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kminku
  • 4 łyżki soczewicy czerwonej
  • 350 g pomidorów
  • 1 limonka
  • szczypta płatków chili (opcjonalnie)

Wykonanie:
Cebulę i marchewkę parujemy do miękkości, po czym kroimy w drobną kostkę i przekładamy do rondelka. Dorzucamy płatki chili (opcjonalnie), kminek, podlewamy delikatnie wodą i dodajemy oliwę. Gotujemy przez minutę. Pomidory nacinamy i sparzamy wrzątkiem. Następnie obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy razem z soczewicą do rondelka, w którym gotują się warzywa. Dolewamy wody i gotujemy przez około 15-20 minut, aż soczewica zmięknie. Całość blendujemy do uzyskania konsystencji kremu. Na małych oczkach ścieramy skórkę z limonki i dorzucamy do zupy, razem z sokiem z limonki. Całość mieszamy i przekładamy do miseczki.

Konrad Gacaprezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta

Damy ci więcej - zarejestruj się!

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

D
Dzięki
Dzięki za przepis!
Dodaj ogłoszenie