5/11
Efektowny sernik na herbatnikach z galaretką i jabłkami...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Efektowny sernik na herbatnikach z galaretką i jabłkami

Składniki na kwadratową blaszkę 24 cm  
250 g herbatników maślanych 
250 g herbatników kakaowych 
4 duże jabłka 
sok z 1/2 cytryny 
500 g twarogu sernikowego (z wiaderka) 
1 galaretka cytrynowa 
1 galaretka jabłkowo-miętowa 
300 ml śmietanki słodkiej 30% 
3 łyżki cukru pudru do sernika 
3 łyżki cukru pudru do śmietanki 
4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą) 
1 galaretka truskawkowa z pianką 
posypka czekoladowa 
3 brzoskwinie (świeże) 
listki świeżej mięty

Wykonanie
Formę na ciasto wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę maślanych herbatników.  
Rozpuścić galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuścić według instrukcji na opakowaniu.  
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i postawić na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypać galaretkę jabłkowo-miętową. Wymieszać i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Wylać na przygotowane herbatniki i pokryć warstwą herbatników kakaowych. Wstawić do lodówki.
Twaróg sernikowy zmiksować z cukrem pudrem. Powoli dolewać lekko stężoną galaretkę cytrynową. Masę sernikową wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwą kakaowych lekko je dociskając. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po zastygnięciu masy serowej posmarować herbatniki dżemem i wylać galaretkę truskawkową. Na wierzch ułożyć herbatniki maślane (które na początku będą pływać). Ponownie zostawić do zastygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch, posypać czekoladową posypką i ułożyć na to cząstki świeżej brzoskwini i listki mięty.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

6/11
Ciasto z galaretką bez pieczenia: kryształek...
fot. Fot. mad

Ciasto z galaretką bez pieczenia: kryształek

Składniki
6 galaretek (trzy różne kolory)
50 g żelatyny
1/2 litra śmietany kremówki
szklanka kefiru
szklanka cukru
cukier waniliowy

Wykonanie
Przygotować galaretki (każdy kolor osobno!). Po ostygnięciu pokroić je w kostkę. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dolać do szklanki gorącą wodę, żeby żelatyna się rozpuściła. Śmietanę, kefir, cukier i cukier waniliowy zmiksować, dodać pokrojone w kostkę galaretki, ostrożnie dolać żelatynę, delikatnie wymieszać i szybko wylać na blachę. Poczekać aż stężeje.
Przepis Marii Cekiery

7/11
Rewelacyjne ciasto 3 bit na herbatnikach maślanych...
fot. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Rewelacyjne ciasto 3 bit na herbatnikach maślanych

Składniki: 
ok. 400 g herbatników maślanych (2 duże opakowania)
1 puszka masy krówkowej 
2 budynie śmietankowe
750 ml mleka + szklanka do namoczenia herbatników 
100 g masła
400 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
100 g czekolady gorzkiej - ja posypałam wierzch kakao

Wykonanie
W formie układamy jedną warstwę namoczonych w mleku herbatników. Wylewamy na nie podgrzaną masę krówkową - podgrzana lepiej się rozsmarowuje. Układamy kolejną warstwę namoczonych herbatników. Na mleku gotujemy budynie. Jeśli są bez cukru dodajemy go do gotowania. Zostawiamy do wystygnięcia i miksujemy z masłem. Wykładamy masę na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy przestudzoną żelatynę. Wykładamy na herbatniki. Posypujemy startą czekoladą lub tak jak ja - kakao. 
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin - najlepszy jest następnego dnia.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

8/11
Ciasto bez pieczenia: śnieżny puch...
fot. Fot. Koło Gospodyń w Białce

Ciasto bez pieczenia: śnieżny puch

Składniki
20 dag herbatników kakaowych
ok 1 kg sera mielonego z wiaderka
2 śnieżki w proszku
szklanka mleka
5 łyżek cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
pół litra wrzątku

Posypka kokosowa
100 dag wiórków kokosowych
2 łyżki masła
łyżka cukru

Wykonanie
Średniej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć herbatniki. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno i dodawać stopniowo cukier i ser mielony. Zmiksować do połączenia składników i powoli dolewać tężejącą galaretkę. Wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki, aby stężało.
Przygotować posypkę: masło stopić, dodać cukier i wiórki kokosowe. Podsmażyć, mieszając do zrumienienia. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na noc.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Pożar doszczętnie strawił mieszkanie pani Marii. Sądeczanie pomogli je wyremontować

Pożar doszczętnie strawił mieszkanie pani Marii. Sądeczanie pomogli je wyremontować

Poważny wypadek koło Olkusza. Zderzenie osobówki z tirem

Poważny wypadek koło Olkusza. Zderzenie osobówki z tirem

Zakopane stanie na majówkę sparaliżowane w korkach? Część dróg jest rozkopana

Zakopane stanie na majówkę sparaliżowane w korkach? Część dróg jest rozkopana

Zobacz również

Ciekawe odkrycie w remontowanej Kossakówce. Znaleziono... zeszyty przyszłej pisarki

Ciekawe odkrycie w remontowanej Kossakówce. Znaleziono... zeszyty przyszłej pisarki

Pożar doszczętnie strawił mieszkanie pani Marii. Sądeczanie pomogli je wyremontować

Pożar doszczętnie strawił mieszkanie pani Marii. Sądeczanie pomogli je wyremontować