1/13
Kliknijcie w galerię i zobaczcie pyszne, efektowne ciasta...
fot. pixabay.com

Kliknijcie w galerię i zobaczcie pyszne, efektowne ciasta naszych Czytelników na Boże Narodzenie.

2/13
Ciasto „Na bogato” z delicjami Koła Gospodyń z Białki...
fot. Koło Gospodyń w Białce

Ciasto „Na bogato” z delicjami Koła Gospodyń z Białki

Składniki na korę orzechową 
8 białek  
23 dag cukru  
3 żółtka 
10 dag orzechów mielonych  
10 dag orzechów krojonych 
10 dag kokosu  
10 dag rodzynek  
łyżeczka proszku do pieczenia 
łyżeczka sody 
 
Składniki na krem
 
sok z puszki brzoskwiń 
5 łyżeczek cukru 
5 żółtek 
szklanka wody 
2 budynie śmietankowe 
kostka masła lub margaryny 
 
Dodatkowo
 
delicje namoczone w alkoholu 
brzoskwinie 
galaretka brzoskwiniowa 

Wykonanie
 
Białka, żółtka i cukier ubić jak na biszkopt. Dodać mielone orzechy, kokos i rodzynki. Na koniec dodać łyżkę mąki pszennej z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką sody i upiec. 
Krem. Sok z puszki brzoskwiń zagotować z 2 łyżkami cukru, do gotującego się wlać roztarte 5 żółtek z trzema łyżkami cukru, szklanką wody i dwa budynie śmietankowe. Wymieszać, ostudzić.  
Utrzeć  kostkę masła lub margaryny i dodawać wystudzony budyń. 
Na upieczony placek nałożyć połowę kremu, na krem ułożyć delicje namoczone alkoholem, na to resztę kremu, na krem ułożyć brzoskwinie pokrojone na ćwiartki i zalać brzoskwiniową galaretką.

3/13
Ciasto kawowe Kopiko Katarzyny Jaworek - zasmakuje nie tylko...
fot. Katarzyna Jaworek

Ciasto kawowe Kopiko Katarzyny Jaworek - zasmakuje nie tylko wielbicielom kawy

Składniki na biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
8 łyżek oleju
2 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Składniki na poncz
100 ml mocnej kawy parzonej

Składniki na masę
3 szklanki mleka
3 opakowania budyniu waniliowego
3,5 łyżki cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
300 g masła
3 łyżki mocnej kawy parzonej
1 kieliszek spirytusu

Dodatkowo

25 sztuk herbatników
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka

Wykonanie
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodawać olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa równe blaty. Biszkopty nasączyć mocną kawą parzoną.

Masa: Dwie szklanki mleka zagotować razem z cukrem i kawą rozpuszczalną. W pozostałym mleku wymieszać budynie. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać spirytus oraz zimną kawę parzoną. Utrzeć. 

Na jeden blat biszkoptu wyłożyć 2/3 masy kawowo-budyniowej. Wyrównać i przykryć drugim biszkoptem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę i wyrównać. Na masie ułożyć herbatniki. 
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i dokładnie wymieszać (polewa powinna być gładka i jednolita). Na wierzchu ciasta zrobić z polewy esy floresy. Gotowe ciasto wstawić na godzinę do lodówki.

4/13
Serowiec zasmażany Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Serowiec zasmażany Joanny Tokarz

Składniki na ciasto na blaszkę 24x36cm
1/2 kg mąki pszennej
25 dag cukru pudru
2 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka amoniaku lub sody oczyszczonej

Składniki na masę serową

1,20 kg sera białego podwójnie zmielonego
15 dag masła
4 żółtka
2 szklanki cukru kryształu
zapach migdałowy
10 dag rodzynek
1/2 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na wierzch

2 tabliczki czekolady mlecznej
1/4 szklanki mleka
kolorowa posypka

Wykonanie

Ciasto: Jajka z cukrem utrzeć, dodać amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarobić na gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części.
Każdą część rozwałkować bardzo cienko na wielkość blachy. Ułożyć na papierze i piec w temp 150-160 stopni około 15-20 minut.

Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i aromat, wymieszać.
Masę przełożyć do rondla i zasmażyć na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodać mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować.
Odstawić, dodać bakalie i przełożyć letnią masą wszystkie placki.

Wierzch: Czekolady rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto, udekorować.
Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Samochód używany. TOP 5 rodzinnych hatchbacków z największymi bagażnikami

Samochód używany. TOP 5 rodzinnych hatchbacków z największymi bagażnikami

Wakacje z WOT ruszają już po raz 5. Kiedy szkolenia odbędą się w Małopolsce?

Wakacje z WOT ruszają już po raz 5. Kiedy szkolenia odbędą się w Małopolsce?

Czarodzieje koszykówki dali efektowne show w Tauron Arenie ZDJĘCIA, WIDEO

Czarodzieje koszykówki dali efektowne show w Tauron Arenie ZDJĘCIA, WIDEO

Zobacz również

"Umyliśmy" brudny sklep sieci Biedronka. Macie inne do wyczyszczenia?

SYGNAŁ CZYTELNIKA
"Umyliśmy" brudny sklep sieci Biedronka. Macie inne do wyczyszczenia?

Samochód używany. TOP 5 rodzinnych hatchbacków z największymi bagażnikami

Samochód używany. TOP 5 rodzinnych hatchbacków z największymi bagażnikami