1/13
Kliknijcie w galerię i zobaczcie pyszne, efektowne ciasta...
fot. pixabay.com

Kliknijcie w galerię i zobaczcie pyszne, efektowne ciasta naszych Czytelników na Boże Narodzenie.

2/13
Ciasto „Na bogato” z delicjami Koła Gospodyń z Białki...
fot. Koło Gospodyń w Białce

Ciasto „Na bogato” z delicjami Koła Gospodyń z Białki

Składniki na korę orzechową 
8 białek  
23 dag cukru  
3 żółtka 
10 dag orzechów mielonych  
10 dag orzechów krojonych 
10 dag kokosu  
10 dag rodzynek  
łyżeczka proszku do pieczenia 
łyżeczka sody 
 
Składniki na krem
 
sok z puszki brzoskwiń 
5 łyżeczek cukru 
5 żółtek 
szklanka wody 
2 budynie śmietankowe 
kostka masła lub margaryny 
 
Dodatkowo
 
delicje namoczone w alkoholu 
brzoskwinie 
galaretka brzoskwiniowa 

Wykonanie
 
Białka, żółtka i cukier ubić jak na biszkopt. Dodać mielone orzechy, kokos i rodzynki. Na koniec dodać łyżkę mąki pszennej z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką sody i upiec. 
Krem. Sok z puszki brzoskwiń zagotować z 2 łyżkami cukru, do gotującego się wlać roztarte 5 żółtek z trzema łyżkami cukru, szklanką wody i dwa budynie śmietankowe. Wymieszać, ostudzić.  
Utrzeć  kostkę masła lub margaryny i dodawać wystudzony budyń. 
Na upieczony placek nałożyć połowę kremu, na krem ułożyć delicje namoczone alkoholem, na to resztę kremu, na krem ułożyć brzoskwinie pokrojone na ćwiartki i zalać brzoskwiniową galaretką.

3/13
Ciasto kawowe Kopiko Katarzyny Jaworek - zasmakuje nie tylko...
fot. Katarzyna Jaworek

Ciasto kawowe Kopiko Katarzyny Jaworek - zasmakuje nie tylko wielbicielom kawy

Składniki na biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
8 łyżek oleju
2 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Składniki na poncz
100 ml mocnej kawy parzonej

Składniki na masę
3 szklanki mleka
3 opakowania budyniu waniliowego
3,5 łyżki cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
300 g masła
3 łyżki mocnej kawy parzonej
1 kieliszek spirytusu

Dodatkowo

25 sztuk herbatników
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka

Wykonanie
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodawać olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa równe blaty. Biszkopty nasączyć mocną kawą parzoną.

Masa: Dwie szklanki mleka zagotować razem z cukrem i kawą rozpuszczalną. W pozostałym mleku wymieszać budynie. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać spirytus oraz zimną kawę parzoną. Utrzeć. 

Na jeden blat biszkoptu wyłożyć 2/3 masy kawowo-budyniowej. Wyrównać i przykryć drugim biszkoptem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę i wyrównać. Na masie ułożyć herbatniki. 
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i dokładnie wymieszać (polewa powinna być gładka i jednolita). Na wierzchu ciasta zrobić z polewy esy floresy. Gotowe ciasto wstawić na godzinę do lodówki.

4/13
Serowiec zasmażany Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Serowiec zasmażany Joanny Tokarz

Składniki na ciasto na blaszkę 24x36cm
1/2 kg mąki pszennej
25 dag cukru pudru
2 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka amoniaku lub sody oczyszczonej

Składniki na masę serową

1,20 kg sera białego podwójnie zmielonego
15 dag masła
4 żółtka
2 szklanki cukru kryształu
zapach migdałowy
10 dag rodzynek
1/2 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na wierzch

2 tabliczki czekolady mlecznej
1/4 szklanki mleka
kolorowa posypka

Wykonanie

Ciasto: Jajka z cukrem utrzeć, dodać amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarobić na gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części.
Każdą część rozwałkować bardzo cienko na wielkość blachy. Ułożyć na papierze i piec w temp 150-160 stopni około 15-20 minut.

Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i aromat, wymieszać.
Masę przełożyć do rondla i zasmażyć na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodać mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować.
Odstawić, dodać bakalie i przełożyć letnią masą wszystkie placki.

Wierzch: Czekolady rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto, udekorować.
Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Kraków. Pod estakadami na Blich prace zamarły. Nie będzie Parku Kolejowego?

Kraków. Pod estakadami na Blich prace zamarły. Nie będzie Parku Kolejowego?

Harlem Globetrotters czarowali w hali Jaskółka w Tarnowie

Harlem Globetrotters czarowali w hali Jaskółka w Tarnowie

Lubieżna propozycja „Blonde Bomber” złożona Garcii po pokonaniu Haneya [ZDJĘCIA]

GORĄCY TEMAT
Lubieżna propozycja „Blonde Bomber” złożona Garcii po pokonaniu Haneya [ZDJĘCIA]

Zobacz również

Sportowe Oskary rozdane w Madrycie. Iga Świątek spodziewała się więcej [ZDJĘCIA]

O TYM SIĘ MÓWI
Sportowe Oskary rozdane w Madrycie. Iga Świątek spodziewała się więcej [ZDJĘCIA]

Lubieżna propozycja „Blonde Bomber” złożona Garcii po pokonaniu Haneya [ZDJĘCIA]

GORĄCY TEMAT
Lubieżna propozycja „Blonde Bomber” złożona Garcii po pokonaniu Haneya [ZDJĘCIA]