1/13
Pierogi z soczewicą są delikatne i pożywne. Z podsmażoną...
fot. Katarzyna Puczyńska

Te pierogi są pyszne i zdrowe

Pierogi z soczewicą są delikatne i pożywne. Z podsmażoną cebulką smakują wyśmienicie! Zobacz, jak je zrobić.

2/13
Zacznij od przygotowania ciasta na pierogi:...
fot. Katarzyna Puczyńska

Krok 1 Ciasto na pierogi

Zacznij od przygotowania ciasta na pierogi:

Przesiej mąkę na stolnicę.
Dodaj szczyptę soli i olej
Następnie dolewaj gorącą wodę i mieszaj ją z mąką np. za pomocą noża.
Ciasto musi być luźne, dlatego początkowo możesz mieć trudność z jego zlepieniem.
Zagniataj, podsypując delikatnie mąką, aż będzie gładkie.
Odstaw ciasto na ok. 20 min pod przykryciem, by gluten zaczął "pracować".

3/13
Soczewicę wypłucz, zalej wodą i ugotuj ( ok. 15 min). Odcedź
fot. Katarzyna Puczyńska

Krok 2

Soczewicę wypłucz, zalej wodą i ugotuj ( ok. 15 min). Odcedź

4/13
Cebule posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
fot. Katarzyna Puczyńska

Krok 3

Cebule posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju

Izabela Macudzińska przed laty. „Królowa życia” zmieniła się nie do poznania

Izabela Macudzińska przed laty. „Królowa życia” zmieniła się nie do poznania

Tajemniczy adorator Sabalenki. Podobnie jak poprzedni samobójca również jest żonaty

Tajemniczy adorator Sabalenki. Podobnie jak poprzedni samobójca również jest żonaty

Zobacz również

Izabela Macudzińska przed laty. „Królowa życia” zmieniła się nie do poznania

Izabela Macudzińska przed laty. „Królowa życia” zmieniła się nie do poznania

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie