Jakie potrawy mogą być przyczyną migreny?
Dużą grupą tzw. triggerów (wyzwalaczy) migren są produkty spożywcze. Sprawdź na kolejnych slajdach, które potrawy mogą przyczyniać się do wywoływania silnych bólów głowy.
Zaskakujące źródła tyraminy
Kapusta kiszona i pieczywo na zakwasie to produkty często polecane jako składowa codziennej, zdrowej diety. Niestety nie dla wszystkich! Osoby cierpiące z powodu migren mogą odchorować ich spożycie. Co je łączy? Zawartość tyraminy – związku, który naturalnie występuje w wielu produktach spożywczych.
Szczególnie bogate w tyraminę są sery, takie jak cheddar, ser pleśniowy lub gorgonzola, peklowane lub wędzone ryby i mięso, piwo, bób, sos sojowy oraz fermentowane produkty sojowe. Większość ludzi spożywając te produkty nie doświadcza negatywnych skutków.
Są jednak osoby, u których mogą one powodować zagrażające życiu skoki ciśnienia, w szczególności, gdy są spożywane w nadmiarze. Osoby cierpiące z powodu migren powinny skonsultować z lekarzem ewentualność nietolerancji tyraminy, która może objawiać się m.in. bólami głowy, nudnościami i kołataniem serca.
Szkodliwe siarczany i azotany
Wędliny, sery i owoce suszone, a do tego czerwone wino. Brzmi jak niewinny zestaw przekąsek na sobotni wieczór? Dla osoby cierpiącej z powodu migren może być on wyzwalaczem silnego bólu głowy.
Substancje konserwującej tj. azotany zawarte w wędlinach i serach oraz siarczany obecne w czerwonym winie i suszonych owocach uważane są za tzw. triggery (wyzwalacze), które przyczyniają się do pojawiania się migren. Dla migrenowoców zdecydowanie lepszym zestawieniem na weekendowy wieczór będą świeże warzywa i owoce popite… wodą.
Gluten na celowniku
Lista produktów zawierających gluten jest bardzo długa. Wśród dań, po które sięgamy często i chętnie można wymienić: pieczywo, ciasta i ciastka, makarony, pierogi, pizza oraz wszystkie inne potrawy przygotowane z mąki pszennej lub z jej dodatkiem np. sosy.
Jak pokazują badania 1 na 100 Amerykanów ma celiakię, a nawet 6 na 100 osób cierpi z powodu wrażliwość na gluten bez celiakii, która objawia się m.in. bólami głowy. Bóle głowy występują także u ponad ¼ chorych na celiakię. Ryzyko pojawienia się migreny jest 2 razy wyższe u osób z celiakią i wrażliwością na gluten. Brak jednak dowodów na skuteczność diety bezglutenowej w walce z migrenowymi bólami głowy, u osób z niezdiagnozowaną celiakią.