1/8
Dużą grupą tzw. triggerów (wyzwalaczy) migren są produkty...
fot. Mikael Blomkvist / Pixabay (małe) / Pexels

Jakie potrawy mogą być przyczyną migreny?

Dużą grupą tzw. triggerów (wyzwalaczy) migren są produkty spożywcze. Sprawdź na kolejnych slajdach, które potrawy mogą przyczyniać się do wywoływania silnych bólów głowy.

2/8
Kapusta kiszona i pieczywo na zakwasie to produkty często...
fot. aga7ta/123rf

Zaskakujące źródła tyraminy

Kapusta kiszona i pieczywo na zakwasie to produkty często polecane jako składowa codziennej, zdrowej diety. Niestety nie dla wszystkich! Osoby cierpiące z powodu migren mogą odchorować ich spożycie. Co je łączy? Zawartość tyraminy – związku, który naturalnie występuje w wielu produktach spożywczych.

Szczególnie bogate w tyraminę są sery, takie jak cheddar, ser pleśniowy lub gorgonzola, peklowane lub wędzone ryby i mięso, piwo, bób, sos sojowy oraz fermentowane produkty sojowe. Większość ludzi spożywając te produkty nie doświadcza negatywnych skutków.

Są jednak osoby, u których mogą one powodować zagrażające życiu skoki ciśnienia, w szczególności, gdy są spożywane w nadmiarze. Osoby cierpiące z powodu migren powinny skonsultować z lekarzem ewentualność nietolerancji tyraminy, która może objawiać się m.in. bólami głowy, nudnościami i kołataniem serca.

3/8
Wędliny, sery i owoce suszone, a do tego czerwone wino....
fot. nschatzi/123rf

Szkodliwe siarczany i azotany

Wędliny, sery i owoce suszone, a do tego czerwone wino. Brzmi jak niewinny zestaw przekąsek na sobotni wieczór? Dla osoby cierpiącej z powodu migren może być on wyzwalaczem silnego bólu głowy.

Substancje konserwującej tj. azotany zawarte w wędlinach i serach oraz siarczany obecne w czerwonym winie i suszonych owocach uważane są za tzw. triggery (wyzwalacze), które przyczyniają się do pojawiania się migren. Dla migrenowoców zdecydowanie lepszym zestawieniem na weekendowy wieczór będą świeże warzywa i owoce popite… wodą.

4/8
Lista produktów zawierających gluten jest bardzo długa....
fot. belchonock/123rf

Gluten na celowniku

Lista produktów zawierających gluten jest bardzo długa. Wśród dań, po które sięgamy często i chętnie można wymienić: pieczywo, ciasta i ciastka, makarony, pierogi, pizza oraz wszystkie inne potrawy przygotowane z mąki pszennej lub z jej dodatkiem np. sosy.

Jak pokazują badania 1 na 100 Amerykanów ma celiakię, a nawet 6 na 100 osób cierpi z powodu wrażliwość na gluten bez celiakii, która objawia się m.in. bólami głowy. Bóle głowy występują także u ponad ¼ chorych na celiakię. Ryzyko pojawienia się migreny jest 2 razy wyższe u osób z celiakią i wrażliwością na gluten. Brak jednak dowodów na skuteczność diety bezglutenowej w walce z migrenowymi bólami głowy, u osób z niezdiagnozowaną celiakią.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Tales of the Shire - nowa gra ze świata Władcy Pierścieni. Wcielisz się w hobbita

Tales of the Shire - nowa gra ze świata Władcy Pierścieni. Wcielisz się w hobbita

Gorąca zupa fasolowa z jarmużem prosto z lasu. Ugotuj obiad w naturze

Gorąca zupa fasolowa z jarmużem prosto z lasu. Ugotuj obiad w naturze

Luksusowy dom mamy Maćka Musiała zachwyca. Musisz zobaczyć te designerskie wnętrza!

Luksusowy dom mamy Maćka Musiała zachwyca. Musisz zobaczyć te designerskie wnętrza!

Zobacz również

Tales of the Shire - nowa gra ze świata Władcy Pierścieni. Wcielisz się w hobbita

Tales of the Shire - nowa gra ze świata Władcy Pierścieni. Wcielisz się w hobbita

Pierwszy rajd tegorocznej edycji Rajdy Dla Frajdy: Grand Prix Amatorów na Szosie

Pierwszy rajd tegorocznej edycji Rajdy Dla Frajdy: Grand Prix Amatorów na Szosie