5 z 7
![Zawartość nierozpuszczalnego błonnika oraz fitosteroli...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/5b/39/6463647a55228_o_large.jpg)
fot. olepeshkina/123RF
Kapusta kiszona na lepsze trawienie
Zawartość nierozpuszczalnego błonnika oraz fitosteroli sprawia, że kapusta wpływa pozytywnie na układ trawienny i sprzyja regularnym wypróżnieniom. Jednocześnie wspiera mikroflorę bakteryjną, w szczególności, jeśli sięgamy po kapustę kiszoną.
6 z 7
![Kapusta jest dobrym źródłem witaminy K – jedna filiżanka...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/0f/48/64636d4714445_o_large.jpg)
fot. fotek/123RF
Kapusta dobra na kości
Kapusta jest dobrym źródłem witaminy K – jedna filiżanka surowej, szatkowanej kapusty pokrywa aż 85 proc. dziennego zapotrzebowania, która wpływa na krzepliwość krwi oraz na dobrą kondycję kości. Jej prawidłowy poziom chroni przed rozwojem chorób kości np. osteoporozy.
7 z 7
![Dodatek tłustych wędlin, sprawia, że potrawa z kapusty staje...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/dc/c4/6584388dac356_o_large.jpg)
fot. Lilechka75/GettyImages
Na te dodatki do kapusty uważaj!
Dodatek tłustych wędlin, sprawia, że potrawa z kapusty staje się ona zdecydowanie bardziej ciężkostrawna.